Na wstępie chciałem powiedzieć że jestem elektronikiem, stąd moje pytanie jest strasznie banalne i z użyciem laickich słów. Pomyślałem że koledzy zajmujący się CNC pomogą, ponieważ to w waszych urządzeniach spotkać można podobne rozwiązania do poruszania głowicami.
Jestem na etapie konstruowania statywu dla miniaturowego plotera pisakowego (zaznaczony czerwonym kolorem) który jest mi potrzebny do wykonywania napisów na obudowach prototypów które konstruuje.
Statyw jest to pozioma metalowa płyta stanowiąca ciężką podstawę w którą umieszczony będzie pionowo pręt na który nakręcony będzie element którego nazw nie znam..
Potrzebuję nazwę tego elementu mechanicznego, który posiadać będzie korbkę i pozwoli na poruszanie się po tym pręcie góra dół, bliżej dalej.
Oto rysunek jaki wykonałem, widok z boku

Potrzebuję tylko statyczne ustawienie go w wybranym miejscu, ploter posiada własny układ poruszający pisakiem i jest on niezależny od ustawienia statywu.
Nazwa kojarzy mi się ze śrubą ślimakową, ale niestety google nie podpowiada mi niczego. Znalazłem urządzenia korzystające z napędu silnika, ale to również nie to czego szukam. Potrzebna jest mi mała korbka. Takie samo urządzenie chciał bym wykorzystać dla podnoszenia w górę i w dół oraz "bliżej - dalej".
Proszę o wyrozumiałość
pozdrawiam