Przeciążenie

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
rozasty
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Przeciążenie

Post napisał: rozasty » 11 gru 2013, 19:50

Witam, jakiś czas temu otrzymałem polecenie aby oprócz zaprojektowania szuflo-krokodyla policzyć przeciążenie na zakreślonym elemencie. Przeciążenie ma być 30% 40 razy.
Obrazek
Czy ktoś z forumowiczów mógłby inaczej określić pojęcie przeciążenia, lub ewentualnie podać jakąś pozycje w której znajdę dane zagadnienie. Uprzedzam porady typu "zapytaj wykładowcy", na każde pytanie skierowane w jego stronę odpowiedź brzmi "NIE", przeglądałem już kilka książek, jednak nie mogę nic znaleźć.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Przeciążenie

Post napisał: trzasu » 12 gru 2013, 21:13

rozasty pisze:Witam, jakiś czas temu otrzymałem polecenie aby oprócz zaprojektowania szuflo-krokodyla policzyć przeciążenie na zakreślonym elemencie. Przeciążenie ma być 30% 40 razy.

Czy ktoś z forumowiczów mógłby inaczej określić pojęcie przeciążenia, lub ewentualnie podać jakąś pozycje w której znajdę dane zagadnienie. Uprzedzam porady typu "zapytaj wykładowcy", na każde pytanie skierowane w jego stronę odpowiedź brzmi "NIE", przeglądałem już kilka książek, jednak nie mogę nic znaleźć.

"Przeciążenie ma być 30% 40 razy." ????

Przeciążenie, możliwe iż chodzi o określenie siły maksymalnej dla której nie nastąpi trwałe odkształcenie niebieskiego ramienia, znając wartość maksymalnego obciążenia (udźwigu) przyjmujesz o 40% niższa wartość i przypisujesz jej pojecie obciążenia (udźwigu) nominalnego.

Autor tematu
rozasty

Post napisał: rozasty » 15 gru 2013, 00:05

Dzięki za odpowiedź.

Dokładna notatka w moim zeszycie sporządzona własnoręcznie przez doktora brzmi: "przeciążenie 30% 40x".

Po kolejnym wertowaniu rożnych książek pomyślałem o przeliczeniu elementu (w miejscu najbardziej narażonym, czyli tam gdzie wchodzi belka główna) na rozciąganie znajdując maksymalna wartość. I teraz pytanie czy zna ktoś wzór na obciążenia powtarzające się cyklicznie. Znalazłem gdzieś wzorek ale tam były podstawione maksymalne siły i przy milionie/10milionach obciążeń elementu.

W ostateczności we wtorek idę do profesora na konsultacje, a jak taka tęga głowa nie poradzi nic na to bzdurne zadanie to chyba pójdę od razu do rektora bo pan doktorek już kilku osobom krwi napsuł, to jest taki zwyczajny człowiek-beton.

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Dudi1203 » 15 gru 2013, 23:11

rozasty pisze:I teraz pytanie czy zna ktoś wzór na obciążenia powtarzające się cyklicznie
Na to są wykresy a nie wzory. Szukaj wykres zmeczeniowy smitha albo druga opcja wykres wohlera.

Autor tematu
rozasty

Post napisał: rozasty » 12 sty 2014, 13:29

Ostatnio się dowiedziałem, że chodzi o niskocyklową wytrzymałość zmęczeniowa.
Założony udźwig tego urządzenie wynosi 400kg, a 30% przeciążenie to 520kg. I nie miałbym problemów z tym zadaniem, gdyby nie to, że muszę teraz skorzystać z badań niskocyklowych wytrzymałości. Czy ktoś mógłby pomóc i podpowiedzieć co muszę obliczyć bo już nie mam pomysłów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”