Nie wiem czy to już było, nie mogę znaleźć. Czy ktoś myślał nad zrobieniem stołu t-owego jako odlew z aluminium. Kiedyś rozmawiałem z firmą odlewającą alu (co prawda chodziło o co innego) - cena odlewu była całkiem atrakcyjna, tylko za formę piaskową trzeba było zapłacić 200 zł, więc porzuciłem temat bo przy tamtym rozwiązaniu to się nie kalkulowało.
Myślałem tak: na styroploterze wyciąć blat na stolik t-owy, dać do zrobienia formy i odlać. Potem blat założyć na maszynkę, splanować i delikatnie obrobić rowki.
Wydaje mi się, że tym sposobem możnaby całkiem przyzwoity, masywny stolik za nieduże pieniądze zrobić. Co o tym sądzicie?
Odlewany stolik t-owy?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Znam takie profile, są nawet takie szersze - "wielorowkowe", ale nie są wcale tanie, a w dodatku maja cienkie ścianki. Po splanowaniu, a bez tego raczej się nie obędzie, grubość górnej ścianki rowka jeszcze się zmniejszy.mark6111 pisze:Wszystko zalezy od gatunku aluminium,a moze cos takiego-
http://www.techno-isel.com/lmc/Products ... htm#TABLES
Nie wiem czy w cenie taki odlew nie wyjdzie jak te profile, ale odlew będzie masywniejszy i w jednym kawałku.
Tylko czy taki blat wycięty ze styropianu będzie się nadawał do wykonania formy? Czy przy formacie np.: 500x500 nie odkształci się podczas prac formierskich (nie wygnie się w łuk)?