Odlewany stolik t-owy?

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Odlewany stolik t-owy?

Post napisał: ezbig » 22 kwie 2010, 01:34

Nie wiem czy to już było, nie mogę znaleźć. Czy ktoś myślał nad zrobieniem stołu t-owego jako odlew z aluminium. Kiedyś rozmawiałem z firmą odlewającą alu (co prawda chodziło o co innego) - cena odlewu była całkiem atrakcyjna, tylko za formę piaskową trzeba było zapłacić 200 zł, więc porzuciłem temat bo przy tamtym rozwiązaniu to się nie kalkulowało.

Myślałem tak: na styroploterze wyciąć blat na stolik t-owy, dać do zrobienia formy i odlać. Potem blat założyć na maszynkę, splanować i delikatnie obrobić rowki.

Wydaje mi się, że tym sposobem możnaby całkiem przyzwoity, masywny stolik za nieduże pieniądze zrobić. Co o tym sądzicie?

Tagi:

mark6111
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mark6111 » 22 kwie 2010, 05:03

Wszystko zalezy od gatunku aluminium,a moze cos takiego-
http://www.techno-isel.com/lmc/Products ... htm#TABLES

Maq
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Maq » 22 kwie 2010, 08:43

Też przez chwile przeszła mi przez głowę myśl o odlaniu sobie stolika, ale nie wiem czy nie lepiej kupić formatkę aluminium, dać na numeryka i zrobić wg projektu. Stolik odlany i tak trzeba obrabiać ale jak by to miało wyjść taniej to jestem za.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ezbig » 22 kwie 2010, 11:33

mark6111 pisze:Wszystko zalezy od gatunku aluminium,a moze cos takiego-
http://www.techno-isel.com/lmc/Products ... htm#TABLES
Znam takie profile, są nawet takie szersze - "wielorowkowe", ale nie są wcale tanie, a w dodatku maja cienkie ścianki. Po splanowaniu, a bez tego raczej się nie obędzie, grubość górnej ścianki rowka jeszcze się zmniejszy.

Nie wiem czy w cenie taki odlew nie wyjdzie jak te profile, ale odlew będzie masywniejszy i w jednym kawałku.

Tylko czy taki blat wycięty ze styropianu będzie się nadawał do wykonania formy? Czy przy formacie np.: 500x500 nie odkształci się podczas prac formierskich (nie wygnie się w łuk)?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”