Przekładnia śruba nakrętka
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Przekładnia śruba nakrętka
Znacie może urządzenia, oprócz podnośników, rozpórek i pras, w których wykorzystuje się przekładnię śruba nakrętka? Proszę o pomoc, bo ja już nie mam pomysłów, a jest mi to potrzebne jak najszybciej się da...
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wszelkie urządzenia,gdzie zamienia się ruch obrotowy w liniowy.
Akurat na tym forum jest to jedno z podstawowych zagadnień przy budowie maszyn cnc,ale też np. rezystor suwakowy ze śrubą.
A tutaj przykład zamiany ruchu obrotowego w liniowy i nastepnie dzwignią dalej w ruch obrotowy:

No i imadło jeszcze
Akurat na tym forum jest to jedno z podstawowych zagadnień przy budowie maszyn cnc,ale też np. rezystor suwakowy ze śrubą.
A tutaj przykład zamiany ruchu obrotowego w liniowy i nastepnie dzwignią dalej w ruch obrotowy:

No i imadło jeszcze

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jest taka książka:"Mechanizmy we współczesnej technice" w kilku tomach to może tam popatrz. W jednym tomie są mechanizmy śrubowe. Jest jeszcze książka "750 mechanizmów", ale wcale tam nie znalazłem szerokiego wykorzystania śrub i nakrętek. Wychodzi na to, że oprócz w/w zastosowań nie znajdzie się już dużo więcej. Dochodzi do tego technika połączeń, ale co jeszcze?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.