Tolerancja...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Tolerancja...
Mam 2 wałki fi = 17, chcę z nich zrobić prowadnice do jednej osi mojej frezarki (prowadnice zdwojone)... Nie chcę stosować łożysk ze względu na ich cenę... Postanowiłem zamówić sobie 4 tuleje wykonane z brązu Br101... długości 20 mm
Jaką tolerancję zastosować dla wewnętrznej średnicy tulei ?
Jaką tolerancję zastosować dla zewnętrznej średnicy tulei
(biorąć pod uwagę fakt, że tuleja ma być finalnie wciśnięta (wtłoczona) w oprawę wykonaną z aluminium... ?
Czy grubość ścianki = 5 mm wystarczy?
Jaką tolerancję zastosować dla wewnętrznej średnicy tulei ?
Jaką tolerancję zastosować dla zewnętrznej średnicy tulei
(biorąć pod uwagę fakt, że tuleja ma być finalnie wciśnięta (wtłoczona) w oprawę wykonaną z aluminium... ?
Czy grubość ścianki = 5 mm wystarczy?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
witam !! po pierwsze musisz wiedzieć jaka jest ( dokładnie ) średnica wałków - fi 17 ale dokładnie ile czy 17mm - ( np ) minus 0.1/0,05/0,02 . zmierz mikrometrem . po drugie jak wtłoczysz tulejki do opraw to z pewnością Ci sie " skurczą " . pomyśl o wklejeniu na żywicę - robisz na b.lekki wcisk i kleisz . ( sprawdzone i działa ) . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Kontakt:
Co do pomiarów to z mikrometrem może być ciężko... Mam suwmiarkę, działka 0.02 mm dobrej klasy (wiem to za mało dokładnie)...
Mierzyłem niedawno wałek w 10 miejscach wyszło mi fi max = 17.00 ; fi min = 16.97
Może większa ilość pomiarów i "metody statystyczne" mogą w jakiś sposób zastąpić mikrometr ?
Co do "lekkiego wcisku" i wklejania - dokładnie tak chcę zrobić
Mierzyłem niedawno wałek w 10 miejscach wyszło mi fi max = 17.00 ; fi min = 16.97
Może większa ilość pomiarów i "metody statystyczne" mogą w jakiś sposób zastąpić mikrometr ?
Co do "lekkiego wcisku" i wklejania - dokładnie tak chcę zrobić

-
witam !! może po prostu zanieś do tokarza wałek i poproś żeby Ci to dopasował bez luzu. trudno to opisac - chodzi o to żeby dało się tulejkę ręką umieścić na wałku i nie wyczuwać luzu promieniowego . po jakimś czasie dopasuje się ( zetrą się nierówności ) . lepiej mieć trochę ciaśniej niż luz - zawsze można dopasować . pozdrawiam !! ps. swoją drogą niepokojące jest to że ( jak piszesz ) wałek jest jajowaty
Mane Tekel Fares
-
witam !! jeżeli wałek jest naprawdę jajowaty to jak Ci zrobią z tolerancją na minusie to nie wejdzie , poza tym zaraz się wytrze i będzie luz. jak zrobisz na plusie to luz będzie natychmiast . co to za wałek ? czy on sam ma jakąś tolerancję ? . jak nie to jakoś to musisz zmierzyć ! . czy to jakiś znajomy tokatrz czy jakoś tak korespondencyjnie
. pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kolego Szopler ten lekki wcisk to mysle ze bedzie dobra tolerancja H7/h7 oczywiscie przy zalorzeniu ze bedziesz kleil.Co do kleju to polecalbym jednak specjalny do tego celu a nie zywice .Zywica nie wiadomo jak sie bedzie zachowywac a klej jest produkowany specjalnie do takich zastosowan.Firma LOCTITE produkuje bardzo dobre.
http://www.allegro.pl/item92676512_klej ... obacz.html
Jeszcze jedna cecha niedoceniana tych klei to to ze po podgrzaniu do nie za wysokiej temp puszczaja co umozliwia demontaz delikatnych czesci bez ich niszczenia.Kazda suwmiarka przy tej tolerancji jest za malo dokladna. Ja mam dosc dobra z Garanta a nie odwarzyl bym sie mierzyc nia czegos w tolerancji ponizej 9klasy.
Jesli chodzi o pasowanie tulejek z pretami to bez zmierzenia obydwu czesci mikromierzem nic z tego nie wyjdzie . Jesli chcesz miec to zrobione dokladnie to luz max=0.01 ale jesli walki nie sa szlifowane to pewnie trza bedzie zrobic nieco wiecej. Jesli sam nie bedziesz toczyl tych tulejek to najlepiej bedzie jak dasz tokarzowi te prety i wytlumaczysz o co biega.Mysle ze wtedy ci dopasuje tak jak trzeba i idzie
Tolereancja rozstawu pomiedzy otworami ustalajacymi polozenie prowadnic i otworami na tulejki musi byc max0,01mm inaczej masz male szanse ze bedzie to chodzic tak jak ma. Co za tym idzie nalezy je wykonac albo na dobrej cnc albo bardzo precyzyjnie na zwyklej ale w zlozeniu czyli obie plytki na raz.
http://www.allegro.pl/item92676512_klej ... obacz.html
Jeszcze jedna cecha niedoceniana tych klei to to ze po podgrzaniu do nie za wysokiej temp puszczaja co umozliwia demontaz delikatnych czesci bez ich niszczenia.Kazda suwmiarka przy tej tolerancji jest za malo dokladna. Ja mam dosc dobra z Garanta a nie odwarzyl bym sie mierzyc nia czegos w tolerancji ponizej 9klasy.
Jesli chodzi o pasowanie tulejek z pretami to bez zmierzenia obydwu czesci mikromierzem nic z tego nie wyjdzie . Jesli chcesz miec to zrobione dokladnie to luz max=0.01 ale jesli walki nie sa szlifowane to pewnie trza bedzie zrobic nieco wiecej. Jesli sam nie bedziesz toczyl tych tulejek to najlepiej bedzie jak dasz tokarzowi te prety i wytlumaczysz o co biega.Mysle ze wtedy ci dopasuje tak jak trzeba i idzie

Tolereancja rozstawu pomiedzy otworami ustalajacymi polozenie prowadnic i otworami na tulejki musi byc max0,01mm inaczej masz male szanse ze bedzie to chodzic tak jak ma. Co za tym idzie nalezy je wykonac albo na dobrej cnc albo bardzo precyzyjnie na zwyklej ale w zlozeniu czyli obie plytki na raz.
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Kontakt:
Dokładnie to mam te -> http://www.allegro.pl/item90363660_prow ... zkiem.html prowadnice...
Czyli ogólnie mam zrobić tak (oczywiście z tym Ra to przesadziłem
)...
Kupię tuleję z brązu fi 30 o grubosci scianki 7 - na 4 tulejki to mi za materiał wyjdzie jakieś 18 zeta + kasa dla tokaża...
Czyli ogólnie mam zrobić tak (oczywiście z tym Ra to przesadziłem

Kupię tuleję z brązu fi 30 o grubosci scianki 7 - na 4 tulejki to mi za materiał wyjdzie jakieś 18 zeta + kasa dla tokaża...
- Załączniki
-
- Tuleja.gif (8.42 KiB) Przejrzano 6546 razy