-pole pracy 300x230x40
-obróbka aluminium max grubość 5mm
- frezy fi1-5mm
Os X i Z SA oparte na prętach o średnicy 19mm a śruba trapezowa która ciągnie wózek ma średnice 14x4 os Y rożni się grubością prętów 20mm. Wózki ślizgają się na teflonowych tulejach włożonych w aluminiowe kostki jako ramki. Tuleje w klockach SA zablokowane pierścieniami zaciskowymi. Na śrubie obraca się nakrętka z brązu włożona w oprawie z aluminium. Śruba obraca się na łożyskach które SA zablokowane miedzy dwiema płytami. Wszystkie płyty użyte w projekcie maja grubość 6,5,mm i SA aluminiowe. Projekt widoczny na zdjęciach jest wyskalowany a wymiary maszyny były ograniczone dostępnymi materiałami. Silniki krokowe użyte w maszynie SA pięciofazowe zasilane na 24v i pobierają 1,5 i 0.75A na os X i osie YZ. Niestety nie wiem jaka sile maja silniki. W jednym z moich postów (a jest ich niewiele) ktoś znalazł parametry silników które posiadam.
Moje pytania to:
1 Czy głębokość wózka przesuwającego się po osi X nie jest za mała, ma tylko 10cm?
2 prześwit miedzy blatem a wózkiem Z wynosi tylko 2,5cm czy nie jest to za mało?
3 nakrętki od śrub znajdują się na środku wózka, czy to dobrze? Nie lepiej było by z któregoś z brzegów ?
4 czy średnica śruby napędowej oraz prętów ślizgowych jest dobra na dane długości?
Maszyna została zaprojektowana pod płyty i pręty które posiadam ale w taki sposób żebym mógł obrabiać materiały które chciałem i żeby była dosyć sztywna. Jak wam się podoba projekt i czy widzicie jakieś wady które powinienem poprawić. Ploter jeszcze nie skonczony oczywiscie