Nitowanie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
No tak nitowanie , metoda stara jak świat , i tak średnica otworów na nity o średnicy poniżej 10mm powinna być o 0,5mm większa od śr . trzona nitów.
Narzędzia to młotek, dociskacz,nagłowniak i przypór.
Narzędzia takie nie są drogie tylko gdzie ich kupić, najlepiej zrobić samemu. Ale nie kupuje się browaru aby napić się piwa.Jeżeli interesują cię fazy nitowania to napisz.
Narzędzia to młotek, dociskacz,nagłowniak i przypór.
Narzędzia takie nie są drogie tylko gdzie ich kupić, najlepiej zrobić samemu. Ale nie kupuje się browaru aby napić się piwa.Jeżeli interesują cię fazy nitowania to napisz.
-
- Posty w temacie: 3
czy nit o tej średnicy?zykfryd pisze:Otwór fi 5
Dla małych srednic czyli takich jak dla Ciebie otwór robisz wiekszy o 0.1mm a praktycznie mozesz wiertłem o srednicy nita zrobić - ważne aby nit wszedł

Przyrządy mozesz zrobić sam a istotne jest w tym przypadku jakie nity masz tj łeb nita i jaki chcesz uzyskać po zanitowaniu.
Np. Dla nita z łbem płaskim - jeśli końcówke chcesz zrobić wpuszczaną to wystarczy tzw. dobijak do gwożdzi lub coś podobnego.
Wczoraj niestety 120 nitów pełnych musialem rozklepać bo zrywalne były do d..y

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Posty w temacie: 2
Pisałem że nie kupisz , ale poradzisz sobie i bez tych fachowych narzędzi .Nitowanie będzie mniej estetyczne
Długość trzona nitu powinna być taka ,żeby nit po włożeniu w otwory blach nitowanych wystawał na l=( 1,25-1,5)x d dla ukształtowania zakuwki kulistej.a l=( 0,8-1,2) dla ukształtowania zakuwki płaskiej ( d- średnica nita)
Długość trzona nitu powinna być taka ,żeby nit po włożeniu w otwory blach nitowanych wystawał na l=( 1,25-1,5)x d dla ukształtowania zakuwki kulistej.a l=( 0,8-1,2) dla ukształtowania zakuwki płaskiej ( d- średnica nita)
-
- Posty w temacie: 3
-
Autor tematu - Posty w temacie: 6
rozumiem że piszesz o nitach zrywalnych? mam, kupiłem ale w moim przypadku nie ma zastosowania / zależy mi na estetyce/konlab pisze:a nie mozna kupic nitownicy i paru nitów? zaciskasz i po robocie
Natomiast zainteresowały mnie nito wkręty, rozumiem że wyglądem przypominają nity natomiast montaż przypomina zakręcanie sruby, czy tak? tylko nie wiem czy są takie krótkie /chcę połączyć dwa kątowniki każdy o grubości 2 mm / czy mógłby się ktoś wypowiedzieć, kto mial styczność z nito wkrętami.