Witam wszystkich.
Mam taki maly problem. Jest sobie slupek a w nim rurka. Slupek jest czyms w rodzaju rusztowania dla rurki. To i to jest stalowe, ale rurka ma Re=A a slupek Re=B. I teraz stoi to sobie pionowo, i dzialamy z gory sila.
No i problem w tym, ze slupek ma pewny przechyl, i sila nie jest osiowa, tylko daje moment gnacy.
Policzylem sobie Wg calego przekroju, moment i z tego naprezenie. Ale teraz jak to obliczyc dla samej rurki i samego slupka ?
Bede wdzieczny za wskazowki.
Pozdrawiam.
Potrzebuje porady
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dziekuje za pomoc.
Wyboczenie policzylem swoja droga ze wspolczynnikiem 0.85.
Teraz chcialem sie dowiedziec czy material jest odpowiedni.
Wydaje mi sie ze naprezenia w rurze beda suma naprezen ze sciskania i zgiannia. Tylko wlasnie jak obliczyc naprezenia zginajace w rurze ?
Na zalaczoznym rys. jest schemat tego jak to sobie wyobrazam, z przykladem z poradnika mechanika. Tylko ze w tym przykladzie latwo mozna obliczyc naprezenia w kazdym punkcie przekroju. Ale nie wiem jak to zalatwic w moim przypadku.
Zrobilem model i obliczenia w FEMAP-ie, ale chcialbym wiedziec czy sa jakies wzory zeby to obliczyc na papierze.
Pozdrawiam
Wyboczenie policzylem swoja droga ze wspolczynnikiem 0.85.
Teraz chcialem sie dowiedziec czy material jest odpowiedni.
Wydaje mi sie ze naprezenia w rurze beda suma naprezen ze sciskania i zgiannia. Tylko wlasnie jak obliczyc naprezenia zginajace w rurze ?
Na zalaczoznym rys. jest schemat tego jak to sobie wyobrazam, z przykladem z poradnika mechanika. Tylko ze w tym przykladzie latwo mozna obliczyc naprezenia w kazdym punkcie przekroju. Ale nie wiem jak to zalatwic w moim przypadku.
Zrobilem model i obliczenia w FEMAP-ie, ale chcialbym wiedziec czy sa jakies wzory zeby to obliczyc na papierze.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- 1_2.jpg (12.01 KiB) Przejrzano 578 razy