Rezonanse w bramie frezarki
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Rezonanse w bramie frezarki
witam
Właśnie robię konstrukcje ramy do mojej frezarki rozmiar 700x500x70. Chiałem zapytać czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w zakresie tłumienia drgań w ramie. Brama jest wykonana z dwóch ceowników C100 oraz dwóch profili zamkniętych 100x40. Czy można wypełnić np. profile zamknięte jakąś substancją aby nieco zminimalizować efekt rezonansu???
Pozdrawiam Grzegorz
Właśnie robię konstrukcje ramy do mojej frezarki rozmiar 700x500x70. Chiałem zapytać czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w zakresie tłumienia drgań w ramie. Brama jest wykonana z dwóch ceowników C100 oraz dwóch profili zamkniętych 100x40. Czy można wypełnić np. profile zamknięte jakąś substancją aby nieco zminimalizować efekt rezonansu???
Pozdrawiam Grzegorz
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Doświadczeń w tym zakresie nie mam.
Jednak w trakcie rozważań nad moją maszynką zastanawiam się między innymi nad wypełnieniem profili w celu zwiększenia ich masy ,
oraz zmniejszenia drgań i rezonansu.
Zastanawiałem się nad zastosowaniem betonu ale obawiam się jego kruszenia w czasie.
Bardziej właściwe ( ale droższe) będzie użycie np. żywicy poliestrowej z ... piaskiem jako wypełniaczem.
Piasek oczywiście rzeczny , wypłukany z części organicznych i wygrzany ( dokładnie osuszony ) np w piekarniku.
Jednak do wnętrza wypełnionego kształtownika włożył bym dodatkowo ze dwie rurki ( np stalowe 1/2 cala) lub grube pręty zbrojeniowe
( ze wskazaniem na rurki ) - to dodatkowo usztywni konstrukcję , ponadto zmniejszy ilość potrzebnej masy wypełniającej.
[ Dodano: 2007-08-03, 11:47 ]
Można użyć ( tak myślę ) np EPO 6200 z tego wykazu :
http://www.amod.com.pl/cgi-bin/axson/in ... 1&katid=17
Nie sprawdzałem ile to kosztuje ale kusi mnie wykonanie podzespołów maszynki w formie
odlewów z takiego betonu ( było o takich konstrukcjach w innym wątku ).
Narazie jednak pracuję nad innym projektem.
Jednak w trakcie rozważań nad moją maszynką zastanawiam się między innymi nad wypełnieniem profili w celu zwiększenia ich masy ,
oraz zmniejszenia drgań i rezonansu.
Zastanawiałem się nad zastosowaniem betonu ale obawiam się jego kruszenia w czasie.
Bardziej właściwe ( ale droższe) będzie użycie np. żywicy poliestrowej z ... piaskiem jako wypełniaczem.
Piasek oczywiście rzeczny , wypłukany z części organicznych i wygrzany ( dokładnie osuszony ) np w piekarniku.
Jednak do wnętrza wypełnionego kształtownika włożył bym dodatkowo ze dwie rurki ( np stalowe 1/2 cala) lub grube pręty zbrojeniowe
( ze wskazaniem na rurki ) - to dodatkowo usztywni konstrukcję , ponadto zmniejszy ilość potrzebnej masy wypełniającej.
[ Dodano: 2007-08-03, 11:47 ]
Można użyć ( tak myślę ) np EPO 6200 z tego wykazu :
http://www.amod.com.pl/cgi-bin/axson/in ... 1&katid=17
Nie sprawdzałem ile to kosztuje ale kusi mnie wykonanie podzespołów maszynki w formie
odlewów z takiego betonu ( było o takich konstrukcjach w innym wątku ).
Narazie jednak pracuję nad innym projektem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Doskonała oferta. Jest w czym wybierać. Szkoda tylko, że brak cen. Dla EPO 6200 nie podano skurczu - może jest zerowy?Zbych07 pisze:Można użyć ( tak myślę ) np EPO 6200 z tego wykazu :
http://www.amod.com.pl/cg...part=1&katid=17
Odradzam natomiast wypełnianie profilu bramy żywicą poliestrową. Jej skurcz liniowy jest na poziomie 2%. Albo wypełnienie "odpryśnie", albo wywoła naprężenie.
-
- Stały bywalec (min. 70)
witam
skurcz czystej zywicy poliestrowej moze i faktycznie jest dosc spory ale w przypadku zmieszania jest z piaskiem nie zauwazylem zeby cokolwiek sie kurczylo. zywica stanowi jedynie spoiwo dla piasku ktorego jest ok 3-4x wiecej niz zywicy wiec i skurcz calosci jest przez to bardzo mocno zredukowany (nie wiem czy wogole jest zauwazalny).
pozdrawiam
skurcz czystej zywicy poliestrowej moze i faktycznie jest dosc spory ale w przypadku zmieszania jest z piaskiem nie zauwazylem zeby cokolwiek sie kurczylo. zywica stanowi jedynie spoiwo dla piasku ktorego jest ok 3-4x wiecej niz zywicy wiec i skurcz calosci jest przez to bardzo mocno zredukowany (nie wiem czy wogole jest zauwazalny).
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Bardzo łatwo można to sprawdzić. Wystarczy wypełnić małą, prostopadłościenną formę np. z kartonu, w której zalaminowano dwa kawałki metalu dla umożliwienia pomiaru.maggot pisze:skurcz czystej zywicy poliestrowej moze i faktycznie jest dosc spory ale w przypadku zmieszania jest z piaskiem nie zauwazylem zeby cokolwiek sie kurczylo. zywica stanowi jedynie spoiwo dla piasku ktorego jest ok 3-4x wiecej niz zywicy wiec i skurcz calosci jest przez to bardzo mocno zredukowany (nie wiem czy wogole jest zauwazalny).
Żywica poliestrowa ma bardzo dobrą przyczepność do metalu. Odnoszę wrażenie, że wręcz nie twardnieje do końca. Prawdopodobnie zastosowanie stali zbrojeniowej, jako części wypełnienia, dodatkowo poprawi stabilność wzdłużną.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Skuteczne tłumienie drgań można uzyskać wypełniając profil
lepką cieczą + ew. śrut./żwir. Obliczenie skuteczności takiego tłumienia
to już wyższa matematyka, nam pozostają metody doświadczalne.
Są to zjawiska falowe - istotny jest stosunek - długości ramienia drgającego
do długości aktywnej powierzchni zbiornika z cieczą.
Ciecz musi wypełniać zbiornik tylko w części.
Kiedyś trochę poeksperymentowałem z takim "tłumikiem".
O dziwo najlepiej działała woda.
Informacje można zdobyć "googlując" - tłumienie
drgań wysokich budynków.
lepką cieczą + ew. śrut./żwir. Obliczenie skuteczności takiego tłumienia
to już wyższa matematyka, nam pozostają metody doświadczalne.
Są to zjawiska falowe - istotny jest stosunek - długości ramienia drgającego
do długości aktywnej powierzchni zbiornika z cieczą.
Ciecz musi wypełniać zbiornik tylko w części.
Kiedyś trochę poeksperymentowałem z takim "tłumikiem".
O dziwo najlepiej działała woda.
Informacje można zdobyć "googlując" - tłumienie
drgań wysokich budynków.