MECHANIZM WYSUWU SZUFLADY REGAŁU
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
MECHANIZM WYSUWU SZUFLADY REGAŁU
Witam, mam pytanie/a dotyczące jednego z zagadnień całkowicie abstrakcyjnego projektu zautomatyzowanego stanowiska palenie blach.
Arkusze blach mają z założenia być składowane w "szufladach" regału, przyjęłam, że mechanizm będzie opierał się na kółkach zębatych, łańcuchu, silniku... pytanie tylko od czego zacząć obliczenia, żeby projekt "ideowy" miał jako-taki sens...
a może ktoś ma pomysł na inne rozwiązanie?:)
w każdym razie z góry dziękuję za pomoc
Arkusze blach mają z założenia być składowane w "szufladach" regału, przyjęłam, że mechanizm będzie opierał się na kółkach zębatych, łańcuchu, silniku... pytanie tylko od czego zacząć obliczenia, żeby projekt "ideowy" miał jako-taki sens...
a może ktoś ma pomysł na inne rozwiązanie?:)
w każdym razie z góry dziękuję za pomoc
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
1. KOLEŻANKO:)
2. umieściłam post w dwóch tematach forum, ponieważ trudno go sklasyfikować
3. sam regał kosmosem nie jest pięc "szuflad", każda o nośności max 1000 kg, a arkusze stosunkowo cienkie (od 1 mm do 10 mm)
byłabym wdzięczna za pomoc i wskazówki w projekcie mechanizmu wysuwu "szuflad"
Pozdrawiam
2. umieściłam post w dwóch tematach forum, ponieważ trudno go sklasyfikować
3. sam regał kosmosem nie jest pięc "szuflad", każda o nośności max 1000 kg, a arkusze stosunkowo cienkie (od 1 mm do 10 mm)
byłabym wdzięczna za pomoc i wskazówki w projekcie mechanizmu wysuwu "szuflad"
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Ja to bym zaczął od obliczenia siły potrzebnej do wysunięcia tej szuflady. Trzeba by jakieś przyśpieszenie założyć z jakim ma się wysuwać a siła to m*a. Do tego doliczyć tarcie. Potem po kolei napęd, moment potrzebny do uciągnięcia tego, przełożenia, moc silnika. Potem parametry każdej przekładni, w tym celu to proponuje się zaopatrzyć w książkę Kurmaza, tylko nie radze kserować wybranych działów bo często są odnośniki do całkiem odległych stron.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Też się nad tym zastanawiam i planuję zrobić to na siłownikach pneumatycznych. Rozwiązanie w miarę proste i tanie. Zastosowanie dwóch siłowników na szufladę powinno dać równomierne wysunięcie bez przekoszenia. Nie znam się na automatyce ale wydaje mi się to rozwiązaniem najłatwiejszym do wysterowania.