amortyzatory do samolotów??
kolego Dolce...nie wiem czy kolega z branży samolotowej ale właśnie w samolotach amortyzuje się wszystko...tj... cała elektonika jest na amortyzatorach.
Kilka takich amortyzatorów projektowałem...kilka stosowałem.
Kolega wspomni coś więcej : co chce osiągnąc?
wyeliminowanie drgań
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Nasuwa mi się taki pomysł by nakrętkę "powiesić w powietrzu" i wsadzić to między np balony - generalnie coś wypełnione powietrzem o zmiennym ciśnieniu. Wtedy sam dostosujesz bezwładność. Na upartego może być jaka mała dętka rowerowa. Ściśniesz ją a w środek wsadzisz mocowanie nakrętki a do stołu przymocujesz dwa ograniczniki które zablokują dętkę na jej zewnętrznej stronie. Ciśnieniem dobierzesz poziom amortyzacji.
P.S. Jeśli będziesz miał problem z wyobrażeniem to daj znać a rozrysuje jakiś prosty schemat tej wizji.
P.S. Jeśli będziesz miał problem z wyobrażeniem to daj znać a rozrysuje jakiś prosty schemat tej wizji.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Jeśli to musi być aż tak wytłumione to czy nie lepiej w sąsiadującym pomieszczeniu zainstalować dmuchawę? Brak części mechanicznych ma także swoje zalety.Jakoś bardziej do mnie przemawia dostarczenie akordeonowi powietrza które może mieć stałe parametry a w wypadku różnych miechów ten opór może być większy lub mniejszy a co za tym idzie szybkość przesuwu także się zmieni. Jako mechanik w dzieciństwie grający na akordeonie może nie czuję blusa ale wydaje mi się że dostarczenie powietrza o określonych parametrach nie powinno być problemem.