Buduję pierwszą maszynę CNC. Więc szukam oszczędności.
Dlatego chciałbym zasięgnąć opinii forumowiczów w kwestii wykorzystania przekładni kątowej
za szlifierki jako modułu łączącego silnik ze śrubą napędową.
Wszystkie cenne uwagi mile widziane
Wykorzystanie przekładni szlifierki kątowej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Dodam ,że po co sobie tak życie komplikować skoro można zastosować sprzęgło wykonane z wężyka a samych pomysłów na forum było trochę już opisanych a 2-gą kwestią to jakiej wielkości kolega buduję ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Pytałem o przekładnie bo niewielkim kosztem można zmontować przeniesienie napędu , w którym siły wzdłużne śruby napędowej nie są przenoszone na łożysko silnika krokowego.
Chyba wykorzystam tylko część przekładni z łożyskiem. Faktycznie występują luzy. Chociaż, myślę ,że można go zmniejszyć przybliżając oś silnika.
Moja konstrukcja to rama z profili aluminiowych, 3 śruby 12/3, pole robocze 50 x 60 cm..
Chcę nią obrabiać drewno, tworzywa sztuczne i metale miękkie.
Pomysł z wężykiem odpada.
Chyba wykorzystam tylko część przekładni z łożyskiem. Faktycznie występują luzy. Chociaż, myślę ,że można go zmniejszyć przybliżając oś silnika.
Moja konstrukcja to rama z profili aluminiowych, 3 śruby 12/3, pole robocze 50 x 60 cm..
Chcę nią obrabiać drewno, tworzywa sztuczne i metale miękkie.
Pomysł z wężykiem odpada.
zk12