Jak obrócić taflę o 90 stopni
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Jak obrócić taflę o 90 stopni
Witam wszystkich,
jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli zadałem pytanie nie w tym dziale.
Jestem w trakcie dokonywania zmian na dziale produkcji w firmie w której pracuje i mam mały problem może ktoś będzie mógł mi pomóc.
Mam taką sytuację:
tafla szkła wyjeżdża ze szlifierki po oszlifowaniu dwóch krawędzi, następnie jest odwracana ręczenie o 90 stopni i trafia do kolejnej szlifierki na szlifowanie dwóch pozostałych krawędzi.
Może ktoś ma jakiś pomysł jak można tego dokonać? Myślałem nad siłownikiem pneumatycznym obrotowym i ssawce jednak może ma ktoś jakiś inny pomysł. Będę wdzięczny za każdą sugestię
Pozdrawiam
jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli zadałem pytanie nie w tym dziale.
Jestem w trakcie dokonywania zmian na dziale produkcji w firmie w której pracuje i mam mały problem może ktoś będzie mógł mi pomóc.
Mam taką sytuację:
tafla szkła wyjeżdża ze szlifierki po oszlifowaniu dwóch krawędzi, następnie jest odwracana ręczenie o 90 stopni i trafia do kolejnej szlifierki na szlifowanie dwóch pozostałych krawędzi.
Może ktoś ma jakiś pomysł jak można tego dokonać? Myślałem nad siłownikiem pneumatycznym obrotowym i ssawce jednak może ma ktoś jakiś inny pomysł. Będę wdzięczny za każdą sugestię
Pozdrawiam
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
hmm... wizualnie robisz stoli obrotowy zależnie od wielkości albo na cetralnym łożysku albo na prowadnicy okrągłej na kilku łozyskach. Do tego napęd obrotowy. Z mojego doświadczenia wynika ze najlepiej sprawdza się zwykły cierny z malutką rolką na silniku obracającą się po duzym kole - jak sie coś przyblokuje to nie ma problemu bo się poprostu ślizga. Jeśli mechanizm będzie "na sztywno" to trzeba zatroszczyć się o wykrywanie przeciażenia.
Na stole powinieneś mieć ileś tam rolek. Szkło delikatne to polecam kauczukowe rolki od rolek takich sportowych co się na nogi zakłada. Trzeba dobrze przemyślec które z tych rolek mają być napędowe zeby samo wciągało taflę itd. Krańcówki do tego kiedy ma się obracać kiedy przestać wciągać tafle itd...
Nad całością niech czuwa trochę elektroniki i po sprawie
Jeśli sobie dobrze to wyobrażam to projekcik na 3-4 tygodnie spokojnej pracy.
Chyba obrazowo opisałem jeśli nie to pytaj
Mógłbyś w sumie napisać jakiej to ma być wielkości, jakie masy wchodzą w grę jeśli chodzi o taflę szkła, jakie szybkości cię interesują itd.
Na stole powinieneś mieć ileś tam rolek. Szkło delikatne to polecam kauczukowe rolki od rolek takich sportowych co się na nogi zakłada. Trzeba dobrze przemyślec które z tych rolek mają być napędowe zeby samo wciągało taflę itd. Krańcówki do tego kiedy ma się obracać kiedy przestać wciągać tafle itd...
Nad całością niech czuwa trochę elektroniki i po sprawie

Jeśli sobie dobrze to wyobrażam to projekcik na 3-4 tygodnie spokojnej pracy.
Chyba obrazowo opisałem jeśli nie to pytaj

Mógłbyś w sumie napisać jakiej to ma być wielkości, jakie masy wchodzą w grę jeśli chodzi o taflę szkła, jakie szybkości cię interesują itd.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Z innej branży mamy dwie dwustronne okleiniarki między nimi jest transporter rolkowy obracajacy formatki o 90 stopni. ciekawa konstrukcja między ciągiem rolek o średnicy okolo 80 mm jest jedna rolka stożkowa , długość tworzącej jest równa długości wcześniejszych rolek średnica wierzchołka okolo 80 mm podstwy okolo 250mm , i jest jeszcze przy wierzcholku gumowy zderzak , formatka jedzie po rolkach róg zahacza o zderzak a różnica prędkości liniowej wierzcholka i podstawy powoduje obrót formatki o 90 stopni jest jeszcze bolec bazujący zwalniany automatycznie kiedy formatka osiąga zadany kąt , no i dalej po zwykłych rolkach formatka jedzie do drugiego czlonu gdzie obrabiane sa pozostałe dwie krawędzie