Przeróbka wyrzynarki proxxona .
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
zacharius pisze:Benon - a z tym opisem to pojechałeś

[ Dodano: 2010-06-18, 09:17 ]
Tu również chylę czoła z mojej winy - nie przejrzałem linków z pierwszego postu. Wiecie jak to jest w pracy, szybko, szybko, żeby jakoś się wyrobić i skoczyć na chwilę do kompa.Bbuli pisze:Kolego -to chyba nie ta bajka-wyrzynarka i owszem ale nie ta...
Życie jest piękne, jeżeli odpowiednio dobierze się środki antydepresyjne...
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Co do kamyków to mimośrodu do tego nie znajdę , chyba najlepsza była by śruba motylkowa.
Dalej szukam sposobu na naciąganie brzeszczota , zacisk mimośrodowy jest na śrubę M6 i powinien mieć jak największy skok.
Ugięcie piłki dość paskudna sprawa popsuł mi się przez to haski z buka 3,5cm
Po wycięciu nie dało się rozdzielić elementów bo wycięte zostały po łuku i w środku były szersze niż na górze i dole (grubość).
Zauważyłem jedno piłki proxxona to dziadostwo i lepiej kupić inne na dluta.pl mają fajne.
Tu jest naciąg ale zrobiony na ramieniu piły , zadałem pytanie dystrybutorowi na Polskę czy taką część można dokupić ale na razie cisza.
[ Dodano: 2010-06-23, 22:04 ]
Ok.
Może mi ktoś wytłumaczyć oznaczenia dla wersji A ?
http://www.elesa-ganter.info.pl/img/pdf/gn927_fin.pdf
Skok jest o 0,75mm przy obrocie dźwigni o 90 stopni

Dalej szukam sposobu na naciąganie brzeszczota , zacisk mimośrodowy jest na śrubę M6 i powinien mieć jak największy skok.
Ugięcie piłki dość paskudna sprawa popsuł mi się przez to haski z buka 3,5cm

Po wycięciu nie dało się rozdzielić elementów bo wycięte zostały po łuku i w środku były szersze niż na górze i dole (grubość).
Zauważyłem jedno piłki proxxona to dziadostwo i lepiej kupić inne na dluta.pl mają fajne.
Tu jest naciąg ale zrobiony na ramieniu piły , zadałem pytanie dystrybutorowi na Polskę czy taką część można dokupić ale na razie cisza.
[ Dodano: 2010-06-23, 22:04 ]
Ok.
Może mi ktoś wytłumaczyć oznaczenia dla wersji A ?
http://www.elesa-ganter.info.pl/img/pdf/gn927_fin.pdf
Skok jest o 0,75mm przy obrocie dźwigni o 90 stopni

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
wyrzynarka -jaką wybrać
Witam wszystkich na forum. Nie jestem pewien czy piszę w odpowiednim miejscu, ale może ktoś mi pomoże. Poszukuję wyrzynarki stołowej do cięcią skomplikowanych (jak dla mnie) kształtów i mam kilka pytań:
1. Czy sklejka gr. 4mm nie będzie powyrywana na lewej stronie (przy wyrzynarce ręcznej- tragedia)
2. Dąb gr. 40 mm - czy taka wyrzynarka da radę (silniki około 100W-czy to nie za mało)
3. Proszę o opinie o wyrzynarkach jakich używacie - wiem, że DECODREW używa Proxxona (jak dla mnie to mercedes wśród tego typu sprzętu). Mnie na taki nie stać, co polecacie.
4. W jakim najlepiej drewnie wycinać kształt gr. około 40 mm.
pozdrawiam
Sławek
1. Czy sklejka gr. 4mm nie będzie powyrywana na lewej stronie (przy wyrzynarce ręcznej- tragedia)
2. Dąb gr. 40 mm - czy taka wyrzynarka da radę (silniki około 100W-czy to nie za mało)
3. Proszę o opinie o wyrzynarkach jakich używacie - wiem, że DECODREW używa Proxxona (jak dla mnie to mercedes wśród tego typu sprzętu). Mnie na taki nie stać, co polecacie.
4. W jakim najlepiej drewnie wycinać kształt gr. około 40 mm.
pozdrawiam
Sławek
-
1. Zawsze . Przy specjalnych piłkach do sklejki efekt jest mniejszy ale też trzeba trochę oszlifować. Jak coś jest na tyle grube i zwarte to po wycinaniu szlifuję na taśmówce.
2. Buk powyżej 3 cm to już lekka masakra.\
3. Raczej stare BMW z hamulcami z kartonu
4. Sosna lub lipa , z naciskiem na to drugie bo powierzchnia cięcia ładniejsza.
2. Buk powyżej 3 cm to już lekka masakra.\
3. Raczej stare BMW z hamulcami z kartonu

4. Sosna lub lipa , z naciskiem na to drugie bo powierzchnia cięcia ładniejsza.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzięki Decodrew za informację.
W Twojej galerii znalazłem istne cuda z drewna, masz dużo wprawy.
Znalazłem na allegro wyrzynarkę DEDRA (nowa, z wałkiem giętkim)oraz Scheppach (obie w cenie około 600 zł). Nowość Proxxona (dwubiegowa) około 1500 zł. Co tu wybrać i skąd te różnice? A na czym w takim razie ciąć "cuda" z dębu 40 mm (niedrogim sposobem)? Czy ograniczeniem jest moc silnika czy raczej cienki i wiotki brzeszczot w wyrzynarce?
Czym można przykleić szablon papierowy na drewno (bo chyba na tym polega wycinanie na takiej maszynce)?
dzięki i pozdrawiam
Sławek
W Twojej galerii znalazłem istne cuda z drewna, masz dużo wprawy.
Znalazłem na allegro wyrzynarkę DEDRA (nowa, z wałkiem giętkim)oraz Scheppach (obie w cenie około 600 zł). Nowość Proxxona (dwubiegowa) około 1500 zł. Co tu wybrać i skąd te różnice? A na czym w takim razie ciąć "cuda" z dębu 40 mm (niedrogim sposobem)? Czy ograniczeniem jest moc silnika czy raczej cienki i wiotki brzeszczot w wyrzynarce?
Czym można przykleić szablon papierowy na drewno (bo chyba na tym polega wycinanie na takiej maszynce)?
dzięki i pozdrawiam
Sławek
-
Daj linka do tej proxxona ona powinna kosztować w okolicach 600-700 zł / nowa.
Porządny i wytrzymały sprzęt ale trzeba coś zrobić z "kamyczkami" do trzymania brzeszczotów bez przetyczek .
To rozwiązanie jest beznadziejne.
Brzeszczoty są różne od 0/0 do 12 . Dwunastka jest najgrubsza i nawet dość wytrzymała.
Szablon przyklejam na butapren ale trzeba znaleźć taki który jest po wyschnięciu sztywny.
Jak kleisz "miękkim" to potem wychodzą spod piły farfocle i ograniczają widoczność linii na szablonie.
Co do dedry to spróbuj znaleźć dokładne zdjęcia mocowań brzeszczotów .
Wszystkie wyrzynarki są dość podobne do siebie.-
40mm ciąłbym już na pile taśmowej na włosowej może to dość sporo czasu zająć i efekty mogą być niezadowalające.
> brzeszczot może uciekać na boki przez co spód może wyglądać inaczej niż góra
> może wygiąć się po łuku i wtedy wyciętego kawałka nie oddzielisz bo będzie się blokował , np .w puzzlach
> w ostrych zakrętach może przypalać lub szybko się przytępi i zacznie palić.
> możesz nie utrzymać drewna na stoliku bo przy ruchu w górę ci go poderwie
Porządny i wytrzymały sprzęt ale trzeba coś zrobić z "kamyczkami" do trzymania brzeszczotów bez przetyczek .

To rozwiązanie jest beznadziejne.
Brzeszczoty są różne od 0/0 do 12 . Dwunastka jest najgrubsza i nawet dość wytrzymała.
Szablon przyklejam na butapren ale trzeba znaleźć taki który jest po wyschnięciu sztywny.
Jak kleisz "miękkim" to potem wychodzą spod piły farfocle i ograniczają widoczność linii na szablonie.
Co do dedry to spróbuj znaleźć dokładne zdjęcia mocowań brzeszczotów .
Wszystkie wyrzynarki są dość podobne do siebie.-
40mm ciąłbym już na pile taśmowej na włosowej może to dość sporo czasu zająć i efekty mogą być niezadowalające.
> brzeszczot może uciekać na boki przez co spód może wyglądać inaczej niż góra
> może wygiąć się po łuku i wtedy wyciętego kawałka nie oddzielisz bo będzie się blokował , np .w puzzlach
> w ostrych zakrętach może przypalać lub szybko się przytępi i zacznie palić.
> możesz nie utrzymać drewna na stoliku bo przy ruchu w górę ci go poderwie