Witam
Chciałbym drukować okrągłe,gięte przestrzennie pręty, które obecnie są gięte ze stali.
Priorytetem jest dokładność odwzorowania modelu i wytrzymałość która będzie jak najbliższa stali (wiadomo że będzie niższa ale chodzi o kierunek do którego dążymy - wytrzymałość jak najwyższa).
Elementy są gabarytowo bardzo różne więc dopuszczam druk w kilku częściach z możliwością sklejenia/połączenia w całość.Są to prototypy więc z reguły każdy model pręta będzie drukowany jeden raz. Nie potrzebuje też super szybkości.
Trochę już siedzę w temacie ale mam głównie info od firm sprzedających drukarki, a zależy mi na opinii praktyków.
Większość sugeruje druk z PLA, ale nie jestem do końca przekonany co do jego użyteczności tzn. będę docelowo chciał również wykonywać elementy jak np. sprawdzian kształtu danego przedmiotu i tu właśnie nie wiem czy PLA będzie się nadawał do normalnego użytkowania.
Drukarka do giętych prętów
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jeśli ktoś proponował PLA to wiedział co robi bo jest to bardziej wytrzymały materiał niż ABS .
Ogólnie nie wiem kto też powiedział, że wydruk będzie podobny wytrzymałością do stali
Ogólnie nie wiem kto też powiedział, że wydruk będzie podobny wytrzymałością do stali
Nie ma takiej opcji jeśli chodzi o tą kwestię wytrzymałości natomiast odwzorowanie jak najbardziej. Drukowałem dosyć dużo i sam produkuję drukarki.Priorytetem jest dokładność odwzorowania modelu i wytrzymałość która będzie jak najbliższa stali
-
Nigdzie nie pisałem że ktoś powiedział że to będzie jak stal, tylko z racji tego iż obecnie nam to gną ze stali to po prostu chodzi mi o kierunek w którym chce iść z wytrzymałością- w stronę stali a nie np. gipsu i tylko o to mi chodzi.
Z tego co mi wiadomo to proponują PLA z racji małych odkształceń/skurczu w stosunku do ABS-u, a jeżeli chodzi o wytrzymałość to jest raczej odwrotnie - ABS jest wytrzymalszy, w całej motoryzacji przecież go stosują.
Z tego co mi wiadomo to proponują PLA z racji małych odkształceń/skurczu w stosunku do ABS-u, a jeżeli chodzi o wytrzymałość to jest raczej odwrotnie - ABS jest wytrzymalszy, w całej motoryzacji przecież go stosują.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
ABS jest wytrzymalszy bo nie jest fotobiodegradowalny i dlatego używany w przemyśle, PLA nie jest używany ponieważ jest zrobiony z białka kukurydzy i wystawiony na promieniowanie UV utlenia się, kolejna sprawa to rozpuszczanie się ABS w rozcieńczalnikach. Jeśli chodzi o wytrzymałość konstrukcyjną to PLA jest lepszy. Przykładem była płytka 5mm zrobiona na drukarce z PLA i ABS próbowałem to złamać ABS pękł natomiast PLA tylko się wygiął i powrócił o chwili do pierwotnego kształtu.