Drukarka do giętych prętów

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D

Autor tematu
Damien 328
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Drukarka do giętych prętów

Post napisał: Damien 328 » 07 wrz 2014, 21:57

Witam

Chciałbym drukować okrągłe,gięte przestrzennie pręty, które obecnie są gięte ze stali.
Priorytetem jest dokładność odwzorowania modelu i wytrzymałość która będzie jak najbliższa stali (wiadomo że będzie niższa ale chodzi o kierunek do którego dążymy - wytrzymałość jak najwyższa).
Elementy są gabarytowo bardzo różne więc dopuszczam druk w kilku częściach z możliwością sklejenia/połączenia w całość.Są to prototypy więc z reguły każdy model pręta będzie drukowany jeden raz. Nie potrzebuje też super szybkości.
Trochę już siedzę w temacie ale mam głównie info od firm sprzedających drukarki, a zależy mi na opinii praktyków.
Większość sugeruje druk z PLA, ale nie jestem do końca przekonany co do jego użyteczności tzn. będę docelowo chciał również wykonywać elementy jak np. sprawdzian kształtu danego przedmiotu i tu właśnie nie wiem czy PLA będzie się nadawał do normalnego użytkowania.

Tagi:

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: koala.g » 07 wrz 2014, 22:19

Dlaczego nie mogą być dalej gięte ze stali ?

Autor tematu
Damien 328

Post napisał: Damien 328 » 07 wrz 2014, 22:29

Ponieważ nie gniemy tego sami, a zamiast kupować giętarkę i zatrudniać kogoś kto to ogarnie (nie jest to maszyna CNC) drukarkę ustawię i wiem że będzie to wykonane jak należy. A dodatkowo mam już pomysły na jej kolejne zastosowania.

Awatar użytkownika

ProCoPrint3D
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 08 wrz 2014, 19:27

Jeśli ktoś proponował PLA to wiedział co robi bo jest to bardziej wytrzymały materiał niż ABS .
Ogólnie nie wiem kto też powiedział, że wydruk będzie podobny wytrzymałością do stali
Priorytetem jest dokładność odwzorowania modelu i wytrzymałość która będzie jak najbliższa stali
Nie ma takiej opcji jeśli chodzi o tą kwestię wytrzymałości natomiast odwzorowanie jak najbardziej. Drukowałem dosyć dużo i sam produkuję drukarki.

Autor tematu
Damien 328

Post napisał: Damien 328 » 09 wrz 2014, 19:57

Nigdzie nie pisałem że ktoś powiedział że to będzie jak stal, tylko z racji tego iż obecnie nam to gną ze stali to po prostu chodzi mi o kierunek w którym chce iść z wytrzymałością- w stronę stali a nie np. gipsu i tylko o to mi chodzi.

Z tego co mi wiadomo to proponują PLA z racji małych odkształceń/skurczu w stosunku do ABS-u, a jeżeli chodzi o wytrzymałość to jest raczej odwrotnie - ABS jest wytrzymalszy, w całej motoryzacji przecież go stosują.

Awatar użytkownika

ProCoPrint3D
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 12 wrz 2014, 10:10

ABS jest wytrzymalszy bo nie jest fotobiodegradowalny i dlatego używany w przemyśle, PLA nie jest używany ponieważ jest zrobiony z białka kukurydzy i wystawiony na promieniowanie UV utlenia się, kolejna sprawa to rozpuszczanie się ABS w rozcieńczalnikach. Jeśli chodzi o wytrzymałość konstrukcyjną to PLA jest lepszy. Przykładem była płytka 5mm zrobiona na drukarce z PLA i ABS próbowałem to złamać ABS pękł natomiast PLA tylko się wygiął i powrócił o chwili do pierwotnego kształtu.

Awatar użytkownika

codec
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: codec » 13 wrz 2014, 13:30

Można i nylonem drukować. Wczorajszy test z drukowania modelu sprężyny.

Modele z ABS w druku 3D FDM są słabsze, gdyż wiązanie między warstwami nie jest tak mocne jak w przypadku PLA czy nylonu. Nie ma co porównywać branży automotive i detali z ABS-u, bo tam jest lity plastik z wtryskarki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”