SLS (SLA) jaki program?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
SLS (SLA) jaki program?
Ktoś się orientuje jakim programem można pociąć bryłę (np STL albo bezpośrednio z Inventora) na warstwy tak żeby każda warstwa została zapisana jako osobny plik? Najlepiej z kolejnym numerem.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Zrobisz to programem Creation Workshop, gdzie każda warstwa to osobny plik graficzny. Program ma wbudowanego slicera. Używany często z drukarkami DLP gdzie naświetlana jest pełna warstwa jednorazowo.
http://www.envisionlabs.net/
Do SLS czy SLA będziesz potrzebował gcode do prowadzenia lasera a nie płaski przekrój
W tym przypadku możesz użyć każdego slicera do FDM-ów (slic3r, Cura, kisslicer).
Sam testowałem laser prowadzony galvami 20k z gcode przez sterownik OpenSL - STL pocięty slic3r-em i szlo bez problemów.
http://www.envisionlabs.net/
Do SLS czy SLA będziesz potrzebował gcode do prowadzenia lasera a nie płaski przekrój

Sam testowałem laser prowadzony galvami 20k z gcode przez sterownik OpenSL - STL pocięty slic3r-em i szlo bez problemów.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
laserki, no to życzę powodzenia w konstrukcji - fajnie ze chcesz być mądrzejszy niż najmądrzejsi konstruktorzy świata z dużych koncernów. Czyżbyś chciał użyć do tego zwykły sterownik od laserów sterowany po DMX?
Od gcode i tak nie uciekniesz bo będziesz potrzebował do osi Z i do kuwety z żywicą
Czekam z niecierpliwością na tą drukarkę

Od gcode i tak nie uciekniesz bo będziesz potrzebował do osi Z i do kuwety z żywicą

-
Już ty się kolego o mnie nie martw. Wiem co robię.codec pisze:laserki, no to życzę powodzenia w konstrukcji - fajnie ze chcesz być mądrzejszy niż najmądrzejsi konstruktorzy świata z dużych koncernów. Czyżbyś chciał użyć do tego zwykły sterownik od laserów sterowany po DMX?![]()
I nigdy nie pisałem, że to będzie jakaś drukarka

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Po co gcode, do czegoś, co może być sterowane pulsami. Wprowadzanie g-code'ów to kolejny element abstrakcji, który wprowadza zbytnie skomplikowanie.codec pisze:laserki, no to życzę powodzenia w konstrukcji - fajnie ze chcesz być mądrzejszy niż najmądrzejsi konstruktorzy świata z dużych koncernów. Czyżbyś chciał użyć do tego zwykły sterownik od laserów sterowany po DMX?![]()
Od gcode i tak nie uciekniesz bo będziesz potrzebował do osi Z i do kuwety z żywicą![]()
-
Akurat jeśli chodzi o galva to są sterowane natężeniem prądu.
Ale o to ma już martwi się driver.
W przypadku przemysłowych galvo-skanerów a nie tych zabawek od Ildy czy OpenSL`i każdy driver jest strojony z konkretnym galvem.
I tu akurat problemu nie ma bo mam to fabrycznie kompletne.
Natomiast komunikacja z kompem wymaga napisania własnego sterownika (wersja OEM).
A skoro będzie pisany sterownik to mogę sobie sam wybrać jakiego rodzaju pliki będzie "przyswajał".
I wszelkie g-kody są zupełnie zbędne.
G-kody są wektorami opisującymi 3 wymiary a do znakowania, SLS czy SLA wystarczą 2 wymiary + sygnał uruchamiający zadziałanie układu zasobnika.
Chodziło mi tylko o ewentualną współpracę między programem dzielącym na warstwy a moim sterownikiem.
Ale widzę że tutaj raczej się za dużo nie dowiem.
[ Dodano: 2014-05-08, 11:12 ]
Strasznie niefajnie, że przylazłeś tutaj i zaczynasz od wymądrzania się i traktowania wszystkich dookoła jak debili, którzy dopiero pierwszy raz zobaczyli laser czy drukarkę 3D.
Sam sobie wystawiasz świadectwo aroganckiego buca.
Ale o to ma już martwi się driver.
W przypadku przemysłowych galvo-skanerów a nie tych zabawek od Ildy czy OpenSL`i każdy driver jest strojony z konkretnym galvem.
I tu akurat problemu nie ma bo mam to fabrycznie kompletne.
Natomiast komunikacja z kompem wymaga napisania własnego sterownika (wersja OEM).
A skoro będzie pisany sterownik to mogę sobie sam wybrać jakiego rodzaju pliki będzie "przyswajał".
I wszelkie g-kody są zupełnie zbędne.
G-kody są wektorami opisującymi 3 wymiary a do znakowania, SLS czy SLA wystarczą 2 wymiary + sygnał uruchamiający zadziałanie układu zasobnika.
Chodziło mi tylko o ewentualną współpracę między programem dzielącym na warstwy a moim sterownikiem.
Ale widzę że tutaj raczej się za dużo nie dowiem.
[ Dodano: 2014-05-08, 11:12 ]
A przy okazji.codec pisze:laserki, no to życzę powodzenia w konstrukcji - fajnie ze chcesz być mądrzejszy niż najmądrzejsi konstruktorzy świata z dużych koncernów. Czyżbyś chciał użyć do tego zwykły sterownik od laserów sterowany po DMX?![]()
Strasznie niefajnie, że przylazłeś tutaj i zaczynasz od wymądrzania się i traktowania wszystkich dookoła jak debili, którzy dopiero pierwszy raz zobaczyli laser czy drukarkę 3D.
Sam sobie wystawiasz świadectwo aroganckiego buca.