Ponieważ druk 3D majstruję z CNC, fajnie by było podawać druta z zewnątrz (konkretnie - pod stołem mam dobre miejsce na rolki z filamentem), nie wieszać tego wszystkiego na bramie itp...
Stosuję filament 1.75mm, między extruderem a końcówką (hotend) stosuję krótkie odcinki ptfe 6mm/3mm. Niby to się fajnie ślizga wewnątrz (teflon taki naturalnie śliski jest), ale co innego 10cm, a jeśli tej rurki ptfe dam jakieś 3 metry, z zakrętami na gięciu prowadników kablowych cnc - czy to nie będzie się zacinać/dawać za dużego oporu dla extrudera?
Czy zmiana na rurkę 6mm/4mm ma jakiś sens? Mogę nabyć rurkę PTFE 6/3 lub 6/4mm 10m w cenie ~60zł, ale całe 10m takie same... więc nie wiem którą brać

Druga sprawa - czy ktoś wyczaił, czy dysze "do gazu" (do kuchenek/palników gazowych itp) występują w jakiejś sensownej rozmiarówce, by dało się je zastosować jako dyszę extrudera (0.3/0.4/0.5mm)? Kosztują grosze (3-5zł), ale albo mają płaskie czoło, albo mają podawane tylko "do średniego palnika kuchenki Amika" a nie średnice otworu .... A otworki wyglądają na małe.