Chciałem dokonać zakupu jakiejś drukarki 3d (to będzie 'ta pierwsza') do amatorskiego zastosowania:
○ kółka zębate/pasowe do małych silniczków, obudowy układów, uchwyty na narzędzia, stacje dokujące do telefonów, uchwyty na kubki itp
○ i ogólnie do zabawy i do tego co do głowy przyjdzie

Wymagań wydaje mi się że nie mam bardzo wygórowanych:
• eksploatacja: umiarkowana (na początku 24/7 później pewni 1-4 użycia w miesiącu)
• do 2500zł (+ wolę dołożyć pieniędzy a oszczędzić nerwów i dłużej się cieszyć z zakupu)
• zabudowana albo nadająca się do zabudowy (obudowa mogła by być ciekawym projektem plexi + drewno + druk 3d

• gotowiec / złóż i drukuj - ewentualnie coś co potrzebuje DROBNYCH poprawek - chcę jak najszybciej zacząć tworzyć własne elementy
• obszar roboczy nie jest najważniejszy - ale miejsca na drukarkę mam dużo, więc jej ewentualne duże gabaryty mi nie będą przeszkadzały
• jakość druku na zadowalającym poziomie - aby nie trzeba było zbyt bardzo dopieszczać wydruków po wydrukowaniu
• obsługa przynajmniej PLA i ABS - głównie będę drukował użytkowe rzeczy więc możliwość drukowania z wytrzymałego materiału
• oczywiście jakość wykonania - aby służyła jak najdłużej, na pewno będę starał się konserwować i dbać o sprzęt

Zabudowana drukarka nie jest wymaganiem absolutnym, szczerze, stojąc przed wyborem niezabudowana OR zabudowana wolę tą lepszą z technicznego punktu widzenia oraz jakości wykonania i jeśli to będzie ta niezabudowana to sam ją zabuduje

Drukarek 3d jest ogrom i zapewne 70% z dostępnych drukarek amatorskich nie nadaje się do użytku albo potrzebuje wiele usprawnień. Postanowiłem zaryzykować post na forum abym nie wpakował się na minę wydając ponad 2tys zł na coś co będę przeklinał zamiast się z tego cieszyć.
Moi kandydaci:
• Flashforge Adventurer 3 (dobra dostępność u nas w kraju)
• Anycubic 4 max pro (pewnie trzeba będzie zamówić gdzieś poza granicami)
Z góry BARDZO DZIĘKUJĘ za propozycje oraz poświęcony czas

R.
+++ EDIT +++
Jeszcze takie pytanie mi się nasunęło: jaki filament najbardziej nadaje się do użytkowych druków - czy jest coś lepszego od ABS?
Pytanie po to, aby szukać już odpowiedniej drukarki do głównego zastosowania.