Druk 3D

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D

x86635
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: x86635 » 26 gru 2012, 15:18

ja mam drukarkę na sunbeamie ogólnie byłem zadowolony do czasu gdy chciałem trochę pogrzbać w slick3r niema dedykowanej platformy programistycznej do tego tylko trzeba to robić przez arduino i jeszcze jakiś program trochę to wszystko zagmatwane... i trzeba pamiętać żeby do tranzystorów zaraz założyć radiatory bo mnie przy pierwszym grzaniu stołu spalił się :neutral: po świętach potestuje rampsa jest wieksze większe wsparcie niż do naszej rodzimej konstrukcji jakim jest sunbeam

[ Dodano: 2012-12-26, 15:19 ]
kolego wpisz sobie w wyszukiwanie na allegro reprap i bedziesz widzieć wszystko dedykowane do reprapa...

Tagi:

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pltmaxnc » 26 gru 2012, 15:41

marchru
pltmaxnc,

możesz wrzucić jeszcze raz ten link do allegro?
sorki , juz poprawiłem

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=reprap

redin
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: redin » 26 gru 2012, 21:23

też będę konstruował :) ino wyjdzie nowa ver mendelmaxa, podziele się fotorelacją budowy z Wami ;)

skawikk

Post napisał: skawikk » 26 gru 2012, 21:42

[quote="Dudi1203"]Moje pytanie takie czy widział ktoś gdzieś opisy głowicy do druku woskiem?[/quote]

Widziałem:)
A raczej extruder na czekoladę.... Temat raczej trudny.

Oto linki:
http://reprap.org/wiki/Chocolate_Extrusion

i sam extruder
http://www.thingiverse.com/thing:15538

Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Skrzydlaty » 01 sty 2013, 12:02

Jak wygląda sprawa wielkości drukowanych elementów - czy jest jakieś ograniczenie pola roboczego ze strony sterowników czy tyle, ile dusza zapragnie? I wielkość pola ustawia się np. w opcjach programu czy czegoś... :razz: Gdzieś wyczytałem że jest problem z większymi plikami - wieszają się sterowniki czy cóś - czy to prawda? Dotyczy każdej wersji czy jest jakaś wolna od bugów? Zastanawiam się którą wersję wybrać dla możliwie dużych drukowanych elementów... ktoś coś wie, pomoże, doradzi?

skawikk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6

Post napisał: skawikk » 02 sty 2013, 19:07

Wielkość pola roboczego wychodzi zawsze z tego jak Ty sam zbudujesz drukarkę. Ustawia się je zarówno w firmare drukarki jak i w programach do drukowania. Z większymi elementami jest tak, że jednak szybkość drukowania nie jest za duża. Drugim ograniczeniem jest szybkość komputera generującego STLki, im większy plik tym większy STL będzie wydrukowany.

Mi wyszło pole robocze 23x18x25cm (X,Y,Z), lecz po zmianie i poprawie stołu będzie 30x30x25.

Kolejnym problemem jest chłodzenie wydruków, utrzymanie ich na stole i klejenie.

Przy dużym wydruku będziesz mieć na dole dużą temeraturę od stołu, na środku małą, na górze dużą od głowicy. A ABS, PLA i inne łapią jednak spore naprężenia od ciepła.

Dalej przy normalnym RepRapie PRUSA stół porusza się w osi Y. Czyli na stole jeździ z każdą chwilą coraz więcej i więcej plastiku. Całość może ważyć nawet po 2-3kg, stół i obiekt drukowany. Dlatego chcąc drukować elementy duże lepiej wybrać maszyny, gdzie głowica porusza się w osiach X i Y, a stół w Z, albo jest nieruchomy.

Dalej, przy dużym wydruku warstwy mogą nie chcieć się ze sobą sklejać, przez ich za duże wychłodzenie. Ale to chyba najmniejszy z problemów...;P

centro
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: centro » 13 sty 2013, 00:19

Mam pytanie jaką dokładność elementów można uzyskać. Chodzi mi o zastosowanie jako części zamienne maszyn gdzie wymagana jest dokładność 0,1-0,2mm

JasonOgg

Post napisał: JasonOgg » 13 sty 2013, 11:47

A ja mam pytanie z innej beczki:
Jako że jestem na etapie budowy drewniaka zastanawiam się czy jest możliwość dołożenia do niego głowicy drukującej od REPRAP??
Takie 2w1 :) ???
Myślał ktoś o tym?
W planach mam sterowanie 4 osiowe od ZLERPa, pasowało by coś dołożyć do kontroli temperatury.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 13 sty 2013, 12:03

Jest pewna różnica w technologii produkcji.

W drukowaniu 3d typu "reprap" pakiet oprogramowanie + sterowanie jest przygotowany do tego aby wykonywać plasterek po plasterku drukowanego przedmiotu 3d, z kontrolą temperatury stołu, głowicy termicznej i podawania drutu z tworzywa. Jest to nieco bardziej zaawansowane od sterowania frezarką. Jednak bez większych kłopotów można zrobić przełączane sterowanie - drukarka 3d / frezarka.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

JasonOgg

Post napisał: JasonOgg » 13 sty 2013, 13:01

pitsa pisze:Jest pewna różnica w technologii produkcji.

W drukowaniu 3d typu "reprap" pakiet oprogramowanie + sterowanie jest przygotowany do tego aby wykonywać plasterek po plasterku drukowanego przedmiotu 3d, z kontrolą temperatury stołu, głowicy termicznej i podawania drutu z tworzywa. Jest to nieco bardziej zaawansowane od sterowania frezarką. Jednak bez większych kłopotów można zrobić przełączane sterowanie - drukarka 3d / frezarka.
Projektowanie projektowaniem, mnie chodziło o samo sterowanie.
Okazuje się że drukarki chodzą na zmodyfikowanym Gcode.

Jak widać zupełnie bez kłopotu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”