upanie pisze:Przede wszystkim różnica tkwi w technologii. Tanie drukarki pracują w technologii FDM i tu wyżej du** nie skoczysz. +/- kilka tysi ale zawsze jest to samo. Może troszkę ładniejsze wydruki będą z jednej niż z drugiej.
Profesjonalny sprzęt to inna technologia. Drukują z proszku, żywicy, z metalu czy innego cuda. FDM to topiony plastik i tyle.
Bzdury.
Drukarki Stratasys to 100% FDM a jakość jest super.
3D Systemowe qubixy czu qiuby czy jak je tam zwał mają jeszcze długą drogę przed sobą żeby móc się zmierzyć.
Co do pytania to nie ma odpowiedzi na zasadzie: użyj takiego paska a będzie MEGA.
Tak jak napisałem, cały system musi być dopracowany.
Przykład.
Wszyscy używają łożysk liniowych na wałki (LM08, LM10, etc).
A wystarczy wziąć takie łożysko z wałkiem, wykonać kilka niezbyt dynamicznych ruchów i w ręce czuć, że takie zwykłe łożysko wprowadza wibracje stukających kulek i opory bo ma tendencję do obracania się. Te opory musi pokonać silnik, który - razem ze sterownikiem - chwilowo zmienia swoją charakterystykę pracy.
Niby niewiele ale na wydruku będzie widać.
Takich szkód nie wprowadza łożysko ślizgowe ale maszyna musi być zrobiona i powtarzalna co do "setki" bo inaczej się sklinuje.
I tak by można do Świąt.
Ale mi się nie chce.
WurTur pisze:
O ile będzie lepszy wydruk z najlepszej drukarki FDM w porównaniu np. do oryginalnej prusy i3?
Jakie będą różnice w jakości?
A w jakiej skali masz zamiar to zmierzyć?
Na pytanie "o ile będzie lepszy" zawsze odpowiadam: "o chwilę" ale mogę też odpowiedzieć: "o siedem"