Zły odczyt pliku dxf
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Dobrze rozumiem, że te elementy są na różnych Z i dlatego się rozjechało?cosimo pisze:obrazowo jeśli przyjąć że elementy po prawej są narysowane na górnej ściance kostki to te po lewej są narysowane na dolnej.
Bo narysowałem te prostokąty z mojego załącznika na rożnych Z i w Piko jest ok.
Często tak robię, że zapisuję geometrię z rożnymi Z i nie było problemów.
Plik kosster-a w DS w widoku 3D jest płaski.
Te moje prostokąty są w DS nie sa na jednej płaszczyźnie.
Robert
- Załączniki
-
- kwadrat na roznych Z.zip
- (396 Bajtów) Pobrany 96 razy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Dobrze rozumiem, że te elementy są na różnych Z i dlatego się rozjechało?
Nie, nie chodzi tu o Z. Powiedzmy, że na kartce rysujesz okręg którego środek masz na pozycji 10,10 Następnie odwracasz tę kartkę na drugą stronę i na pozycji 10,10 rysujesz trochę większe kółko. Teraz to co się wczyta do programu to będzie to, jakbyś na tę kartkę patrzył pod światło i nie będzie to okręg w okręgu tylko dwa oddalone od siebie okręgi.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Oj chyba nie o to do końca chodzi że odwracam - albo tego nie rozumiem. Zrobiłem to tak: narysowałem bryłę o wysokości 20mm, od góry (na górnej płaszczyźnie bryły powiedzmy ze jest to oś Z na poziomie 0) narysowałem otwory na śruby oraz jeden otwór duży. Następnie wybrałem go do pewnej głębokości (14mm). Na tej głębokości (na jego płaszczyźnie) czyli na ujemnej wartości Z (-14mm) narysowałem mniejszy otwór i go wybrałem aż do końca materiału (-20mm).
Z płaszczyzny Z zrobiłem rzutowanie i zapisałem do dxfa. Jak widać rozjechały się 2 okręgi nie tylko ten poniżej ale również jeden z otworów z płaszczyzny Z=0 (ten mały otwór)
Z płaszczyzny Z zrobiłem rzutowanie i zapisałem do dxfa. Jak widać rozjechały się 2 okręgi nie tylko ten poniżej ale również jeden z otworów z płaszczyzny Z=0 (ten mały otwór)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Ja w SketchUp-ie jakbym nie narysował jest dobrze.
To, jak program w którym rysujemy zinterpretuje narysowany element (jego płaszczyznę) to inna para kaloszy. Mam nadzieję, że w tym drugim przypadku jakaś reguła jednak istnieje.Jak widać rozjechały się 2 okręgi nie tylko ten poniżej ale również jeden z otworów z płaszczyzny Z=0 (ten mały otwór)