Zmiana obrotów
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
Zmiana obrotów
Witam. Mam problem z generowaniem gkodu. Podczas generowania nie zmienia obrotów podczas frezowania wykańczającego gdzie nie następuje zmiana narzędzia. Dziękuję za pomoc.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam!
Do jakiej maszyny ten postprocesor?
W zasadzie nie jest to takie ważne, na pewno włączenie obrotów jest zadane tylko w funkcji @start_of_job i późniejsza zmiana nie jest uwzględniona..
Musisz pozmieniać kilka rzeczy..
Na początek zainicjuj (dopisz) dwie zmienne globalne w funkcji @init_post
pierwsza typu INTEGER o nazwie iLastSpinDir kolejna typu NUMERIC o nazwie iLastSpinRate.
czyli dopisz coś takiego:
GLOBAL INTEGER iLastSpinDir
GLOBAL NUMERIC nLastSpinRate
zakładam, że w swoim postprocesorze nie masz funkcji o nazwie @m_feed_spin
dodaj ją więc teraz
Należy jeszcze nieco zmodyfikować dotychczasową funkcję załączania obrotów narzędzia bo w przeciwnym razie kod będzie się powtarzać mogę pomóc ale muszę obejrzeć te funkcję a najlepiej postprocesor. Pozdrawiam!!
Do jakiej maszyny ten postprocesor?
W zasadzie nie jest to takie ważne, na pewno włączenie obrotów jest zadane tylko w funkcji @start_of_job i późniejsza zmiana nie jest uwzględniona..
Musisz pozmieniać kilka rzeczy..
Na początek zainicjuj (dopisz) dwie zmienne globalne w funkcji @init_post
pierwsza typu INTEGER o nazwie iLastSpinDir kolejna typu NUMERIC o nazwie iLastSpinRate.
czyli dopisz coś takiego:
GLOBAL INTEGER iLastSpinDir
GLOBAL NUMERIC nLastSpinRate
zakładam, że w swoim postprocesorze nie masz funkcji o nazwie @m_feed_spin
dodaj ją więc teraz
Kod: Zaznacz cały
@m_feed_spin
if nLastSpinRate ne spin or iLastSpinDir ne spin_direction then
{nb,'S'spin}
nLastSpinRate = spin
if spin_direction eq cw then
mcode = 3
else
mcode = 4
endif
{mcode}
iLastSpinDir = spin_direction
endif
endp
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...
-
Mój post to Fanuc5a stosowany do Macha. Mam jeszcze jeden problem. Jak wybiorę cykl wiercenia typu Peck i wpiszę niepełny wyjazd to maszyna i tak robi pełny wyjazd i ignoruje wpisaną w wartościach odległość. Dzięki za pomoc.
- Załączniki
-
- Fanuc5a.zip
- (3.15 KiB) Pobrany 164 razy
-
Czy chodzi Ci o coś takiego:

to przykład z instrukcji fanuc czy mach będzie obsługiwał cykl G73?
Jeśli tak to dodam obsługę cyklu chyba, że chodzi Ci o poziom Z w którym wiertło przechodzi do następnego otworu?? G98 - przejście odbywa się przez płaszczyznę bezpieczną np Z50. G99 - o odstęp bezpieczny np Z2., kupi co masz w załączniku poprawiony postprocesor sprawdź go sobie bo ja go nie odpalałem w solidcamie.

to przykład z instrukcji fanuc czy mach będzie obsługiwał cykl G73?
Jeśli tak to dodam obsługę cyklu chyba, że chodzi Ci o poziom Z w którym wiertło przechodzi do następnego otworu?? G98 - przejście odbywa się przez płaszczyznę bezpieczną np Z50. G99 - o odstęp bezpieczny np Z2., kupi co masz w załączniku poprawiony postprocesor sprawdź go sobie bo ja go nie odpalałem w solidcamie.
- Załączniki
-
- Fanuc5a_(spin_fix_171314092014).zip
- (3.36 KiB) Pobrany 178 razy
-
Wiem o jakie ustawienia Ci chodzi w solidcamie nie wiem tylko jak chcesz żeby to wyglądało w g-code. wystarczy że sprawdzisz czy cykl G73 działa na maszynie. Wygeneruj kod na wiercenie G83 w SC i zamień G83 na G73 jeśli będzie wiercić z przerwaniem na złamanie wióra to to jest to.. (symulacja powinna wystarczyć na testy).
a jak postprocesor? działa?
[ Dodano: 2014-09-16, 18:31 ]
a jak postprocesor? działa?
[ Dodano: 2014-09-16, 18:31 ]
w sinumeriku CYCLE83 obsługuje opcje z wyrzucaniem i z łamaniem wióra w fanucu są to dwa osobne cykle więc może dlatego Ci się myli..yeti1981 pisze:Chodzi mi o wiercenie cyklem G83.
-
Postprocesor oczywiście działa. Dziękuję Ci jeszcze raz za pomoc, kliknąłem co trzeba:)
Nie czytałem zbyt wiele na temat g kodu Fanuca ale myślałem, że jest wybór w kodzie G83 czy ma wyjeżdżać całkiem czy tylko o zadaną wartość. W Solidcamie jak wybiorę wiercenie typu Peck to jest opcja wyboru całkowitego wyjazdu lub też niecałkowitego. Poniżej można wpisać o ile ma wyjeżdżać. Pewnie to mnie zgubiło...
Nie czytałem zbyt wiele na temat g kodu Fanuca ale myślałem, że jest wybór w kodzie G83 czy ma wyjeżdżać całkiem czy tylko o zadaną wartość. W Solidcamie jak wybiorę wiercenie typu Peck to jest opcja wyboru całkowitego wyjazdu lub też niecałkowitego. Poniżej można wpisać o ile ma wyjeżdżać. Pewnie to mnie zgubiło...