Witam.
Ostatnio zaistniałą potrzeba bym pracował na 1 projekcie ale na 2 różnych komputerach.
1) SW 2013 + SC2013 SP4 i 2) SW2013 + SC 2013 SP7 w obu przypadkach mam ten sam postprocesor : M3_Sin810_DMC_635V (wykonany dla naszej firmy)
Całe "programowanie" operacji typu "wiercenie, profil, gwintowanie itp " działa zarówno na 1 jak i na 2 komputerze poprawnie = "tak samo"
KU MOJEMU ZDZIWIENIU - PO WYGENEROWANI G-KODU POJAWIŁY SIĘ "GROŹNE" RÓŻNICE
( foto z porównania g-kodów) :
https://drive.google.com/file/d/0Bw4eO3 ... sp=sharing
CZY MOŻE KTOŚ Z WAS NAPOTKAŁ PODOBNY BŁĄD ????
(dodam tylko, że przy przełączeniu na inny postprocesor (załączony w programie) plik G-KOD na obydwu komputerach wygląda TAK SAMO _
pozdrawiam
RÓŻNICE W G-KODZIE , w SOLIDCAM 2013 SP4 a SOLID CAM 2013SP7
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Możliwe, że przy tworzeniu obróbki w nowszej wersji gdzieś jest ustawiona domyślnie jakaś wartość bezpieczna i wynika to z samego projektowania obróbki, bo widać, że różnice są przy dojazdach. Możliwe jest że SC robi to z automatu (nie wiadomo dlaczego) przy generowaniu ścieżki w samym programie przed tłumaczeniem na kod maszynowy. Najlepiej by było zobaczyć plik pośredni ale z tego co wiem w SC2013 nie jest takowy generowany.
[ Dodano: 2015-03-19, 20:58 ]
Ogólnie byłaby to zmiana na gorsze....
[ Dodano: 2015-03-19, 20:58 ]
Ogólnie byłaby to zmiana na gorsze....
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: RÓŻNICE W G-KODZIE , w SOLIDCAM 2013 SP4 a SOLID CAM 201
Support się skończył??szklanka21 pisze:w obu przypadkach mam ten sam postprocesor: M3_Sin810_DMC_635V (wykonany dla naszej firmy)

...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Re: RÓŻNICE W G-KODZIE , w SOLIDCAM 2013 SP4 a SOLID CAM 201
Support się skończył??
[/quote]
Support zakończony
ale Wrocławska firma, z którą współpracuję już od kilku ładnych latek - z reguły nie patrzy na termin "czynnej obsługi" i jeśli tylko może - zawsze pomaga
i problem już rozwiązany
...bardziej w opisywanym problemie chodzi mi o fakt, "DZIWNYCH ZASAD SOLID CAM`a" które mogą prowadzić do uszkodzeń narzędzi itp... i to z niewiadomych przyczyn. :/ pomimo tych samych ustawień programowych, jednak pracując na dwóch różnych wersjach SP.

Support zakończony

...bardziej w opisywanym problemie chodzi mi o fakt, "DZIWNYCH ZASAD SOLID CAM`a" które mogą prowadzić do uszkodzeń narzędzi itp... i to z niewiadomych przyczyn. :/ pomimo tych samych ustawień programowych, jednak pracując na dwóch różnych wersjach SP.