Płyta główna chińska + sterowniki TB-6600
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Płyta główna chińska + sterowniki TB-6600
Szanowni koledzy opiszę mój problem prosząc o radę . Wygrzebałem z dziupli taki właśnie zestaw 5-osiowa płyta (made in china ) , sterowniki ( zakupione jako TB-6600) łączęten zestaw na wszystkie sposoby znalezione w necie i nic, ani drgną silniki jest tylko trzymanie . Płyta zasilana 24 V,oraz przewód USB podłączony . Może ktoś coś podpowie co robię źle lub czego nie zrobiłem. Mam jeszcze jedno pytanie czy ta płyta będzie kompatybilna z Step2nc , bo w demo ją skonfigurowałem , czy ona tylko z Mach 3 , tego nie próbowałem. Pozdrawiam .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Re: Płyta główna chińska + sterowniki TB-6600
Wypiłem kawę i próbuję wróżyć z fusów ale nie mogę odczytać jaką masz tą płytę. Podałbyś typ albo link do niej. Narysuj jak podłączasz sterowniki. Jak to masz skonfigurowane,...
-
Może kawa drobno mielona ... tonie pójdzie ze zbożowej może .
Otóż tak płytę mam taką :
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 2vFQKMc0R0
A podłączam na wszystkie sposoby co tylko w necie trafiłem ( za dużo rysowania i nie umiem ).
Otóż tak płytę mam taką :
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 2vFQKMc0R0
A podłączam na wszystkie sposoby co tylko w necie trafiłem ( za dużo rysowania i nie umiem ).
-
Nie zauważyłem .ale tu pewnie jest taki sam .
https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q= ... 2680386507
https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q= ... 2680386507
-
- Posty w temacie: 8
Gniazdo USB jest to tylko zasilanie elektroniki na płycie, sygnały sterujące do płyty idą kablem LPT.
Zamiast gniazda USB na płycie równie dobrze mogli umieścić zwykłe zaciski śrubowe, ja obciąłem wtyczkę USB z jakiegoś starego urządzenia i bolec od starej ładowarki do telefonu (5V) i to połączyłem, w USB kabelek czarny to plus, a czerwony to minus.
Zasilanie 12-24 V używane jest jedynie gdy chcemy podłączyć falownik do sterowania obrotami wrzeciona, lub temperaturą drutu, silniki będą kręcić bez tego zasilania.
Płyta współpracuje z LinuxCNC. Na początku próbowałem, ale później przeszedłem na Win7 i Mach3. Czasami używam Step2cnc, zazwyczaj wtedy gdy potrzebuje napisać prosty g-cod z tzw palca, bardziej mi podchodzi edytor g-codów.
Fotki poniżej może pomogą.
Powodzenia
Dodane 6 minuty 35 sekundy:
Coś mi nie wychodzi z tymi fotkami, ale chyba poszło.
Zamiast gniazda USB na płycie równie dobrze mogli umieścić zwykłe zaciski śrubowe, ja obciąłem wtyczkę USB z jakiegoś starego urządzenia i bolec od starej ładowarki do telefonu (5V) i to połączyłem, w USB kabelek czarny to plus, a czerwony to minus.
Zasilanie 12-24 V używane jest jedynie gdy chcemy podłączyć falownik do sterowania obrotami wrzeciona, lub temperaturą drutu, silniki będą kręcić bez tego zasilania.
Płyta współpracuje z LinuxCNC. Na początku próbowałem, ale później przeszedłem na Win7 i Mach3. Czasami używam Step2cnc, zazwyczaj wtedy gdy potrzebuje napisać prosty g-cod z tzw palca, bardziej mi podchodzi edytor g-codów.
Fotki poniżej może pomogą.
Powodzenia
Dodane 6 minuty 35 sekundy:

Coś mi nie wychodzi z tymi fotkami, ale chyba poszło.
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)
-
W tej konfiguracji także próbowałem , i silnik ani drgnęły . Jeszcze dokonam próby na drugiej płycie , i zasilę zasilaczem zewnętrznym 5V a nie przez USB w/g tego właśnie schematu. Czy zasilanie 5V musi iść prze płytę główną? A może z mojego kompa nie wychodzi 5V / nie sprawdziłem. Ale będę trzymał się tego schematu skoro u kol. Step2cnc działa. Dziękuję za wszystkie rady .
-
- Posty w temacie: 8

Ja tego przycisku nie montowałem, w zakładce "port and pins" ustawione mam jak na zdjęciu, nawet jeśli fizyczne pin 10 nie jest podłączony.

Dodane 15 minuty 6 sekundy:
A może wyjścia na silniki są źle skonfigurowane, u mnie wygląda to tak:

Widać na osi X odhaczenie, to zmiana kierunku obrotów, równie dobrze mogłem zamienić kabelki na sterowniku lub przy silniku
A+A- zamiana miejscami z B+B-
Oczywiście cały czas mówimy o połączeniu płyty z komputerem przez LPT
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)