Witam. jestem na forum i sledze go juz od dawna i zawsze zaskakiwał mnie poziom wiedzy użytkowników. Jak łatwo sie domyślić samym czytaniem i oglądaniem filmików człowiek nie zaspokoi swoich fantazji o własnym cnc Tak więc przeglądając youtube znalazłem "kolejny" filmik jak ktoś robi sobie własne cnc. i wtedy wpadłem na szalony pomysł "A możne i ja bym sobie zrobił cos takiego?" No i się zaczęło. Wiejec filmików na YT więcej forum i ogólnie więcej czasu przed komputerem. Poszukiwania nie poszły w las, wiem przynajmniej czego chce. chciał bym zbudować mały ploter ( wymiary powierzchni pracującej 200mm X 200mm X 100mm) głownie do rysowania i zabawą w cnc, być może w przyszłości jakieś frezowanie miękkiego drewna. Maszyna nie musi być super precyzyjna wiec drogie wałki podporowe i inne skomplikowane przyrządy na dzień dzisiejszy nie są wymagane ale co do konstrukcji to nie mam pytań jakoś sobie poradzę. Większy problem to elektronika. Znalazłem na OLX taki zestaw https://www.olx.pl/oferta/zestaw-cnc-si ... 436fb6362d niby wszystko ładnie bo pracowało razem i nie trzeba sie martwic podłączeniami i częściami które trzeba dokupić, ale oglądałem filmik gdzie chłopak używa fajnego programu do sterowania, bardzo łatwy i przyjemny do opanowania (tak przynajmniej wygląda). I teraz zaczynają sie pytania.
1. Czy takie silniczki poradzą sobie z niewielkim ploterem ( niewielkie wymiary a zamiast wrzeciona to długopis lub flamaster)
2. Czy aby używać programu z filmika to muszę zamienić niektóre podzespoły na Arduino UNO a do tego nowe sterowniki
3. Jesli tak to co wymienić i na jakie części
TO chyba wszystkie pytania jakie mnie interesują. Być może coś przeoczyłem to dajcie znać
Pozdrawiam wszystkich i miłego wieczoru
Silniki pewnie będą ok, to samo zasilacz.
Ale sterowniki raczej wątpię by udało Ci się je zagonić do pracy z cnc, pewnie się da, ale wymaga to sporo wiedzy z tego zakresu.
Najtańsze sterowanie to UNO i stepsticki z Aliexperss za 50 zł, jeśli nawet ostrożnie myślisz o obróbce drewna to powinny być ok.
Oki dziękuje za odpowiedz. Czyli wychodzi na to ze za 200 zł mam 3 silniki i zasilacz. Teraz trzeba tylko przekalkulować czy to sie opłaca czy lepiej kupić silniki nema17 i zasilacz wziąć od PC ( sterowniki i tak musza byc nowe
Witam. Jednak zrezygnuje z tego zestawu. Wybór padł na silniki Nema17 (5,06v 1.1A albo 3.6v 1.2A. Do wyboru tylko nie wiem które mocniejsze) a do tych silników taki komplet sterowników https://pl.aliexpress.com/item/CNC-Shie ... .18.bH8mNw. No chyba powinno działać razem
Witam
Mam nadzieję że jeszcze nie popełniłeś błędu zamawiając sprzęt!
Czytaj podpisy pod zamówieniem, na jakie zasilanie przygotowany jest Twój sprzęt?
Jak byk stoi 12V-36V, a Ty piszesz o silnikach 3,6V....
Po pierwsze moment silnika zależy od prądu i napięcia na jaki został skonstruowany silnik, po drugie jak masz zasilanie nawet to najniższe 12V to to co zostaje z tych 3,6V zostanie wypromieniowane w ciepło....
Żaden z tych driverów nie wydzieli kilkunastu W w postaci ciepła, drivery się przegrzeją.
Sama elektronika jest znośna, mam taką, ale silniki są do niej kompletnie niedobrane.
Pozdrawiam
Witam
Stosowanie silników na dużo mniejsze napięcie niż jest zasilany driver mija się z celem.
Jedynym uzasadnieniem mogłyby być przypadki w których chcemy uzyskać bardzo duże prędkości obrotowe i przeszkadza nam w uzyskaniu szybkiego narastania prądu indukcyjność uzwojeń, każdy inny przypadek wskazuje na to by stosować silniki dostosowane do drivera.
Producent A4988 nie wspomina w żadnym znanym mi materiale o sensie stosowania silników z niskim napięciem zasilania, wprost przeciwnie, ostrzega żeby w wypadku stosowania silników na mniejsze napięcie niż wynosi zasilanie drivera, koniecznie ustawić ograniczenie prądu drivera. Myślę że od czasu ukończenia studiów nic się w teorii maszyn elektrycznych nie zmieniło...
W gotowych zestawach nie zauważyłem stosowania silników na mniejsze napięcia, mam maszynę ze sterownikiem Woodpecker CNC, silniki NEMA 17 jak u pytającego, tylko na 12V.
Pozdrawiam
Ps.jeśli znasz jakieś powody do stosowania silników niskonapięciowych to się nimi podziel.
Każdy na tym forum powie Ci że silniki powinny mieć jak najmniejsze napięcie zasilania, i POWINNY być zasilane napięciem do nawet 20 razy większym.
I podpowiada to praktyka.
Sam mam silniki na 2.88 V a zasilam je z pod 36V, gdybym je zasilił np. 5V to bym miał co? Cały moment obrotowy by wyparował już przy kilku? kilkunastu? obrotach na minutę.
I może zdefiniuj pojęcie bardzo wysokie prędkości obrotowe
A kurde to teraz sie zamieszałem. Jeśli taki zestaw nie psauje to w końcu jakie by musiały byc silniki do takich sterowników? 12v?
Ps. Jeszcze nic nie zamówiłem dopiero zbieram informacje co by było najlepsze. Niestety im dalej w las tym wiecej drzew wiec im wiecej sie pytam tym wiecej niewiadomych.
Wiec jeśli miał bym zostać przy tych sterownikach to takie silniki "Silnik krokowy 200kroków/obr 12V 0.44Nm" by pasowały? http://allegro.pl/silnik-krokowy-200kro ... 83570.html