Woodpecker CNC GRBL 0.9, upgrade firmware
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Woodpecker CNC GRBL 0.9, upgrade firmware
Witam
Mam małe chińskie CNC ze sterownikiem GRBL w wersji 0.9, na PCB jest napis jak w tytule, WOODPECKER CNC GRBL 0.9.
Chciałem sobie uaktualnić oprogramowanie do wersji 1.1, ale mnie olśniło, że to nie Arduino UNO i pewnie nie ma bootloadera, w związku z czym Xloader nie będzie działał.
Czy ktoś z szanownych kolegów próbował programować to cudo?
Nie ściągałem jeszcze schematu, nie badałem zgodności pinów z CNC Shield do UNO i nie wiem czy można władować HEXa z wersji 1.1 programatorem po SPI, bo nie bedę miał powrotu do oryginału (brak wsadu).
Pozdrawiam, czekam na opinie.
Mam małe chińskie CNC ze sterownikiem GRBL w wersji 0.9, na PCB jest napis jak w tytule, WOODPECKER CNC GRBL 0.9.
Chciałem sobie uaktualnić oprogramowanie do wersji 1.1, ale mnie olśniło, że to nie Arduino UNO i pewnie nie ma bootloadera, w związku z czym Xloader nie będzie działał.
Czy ktoś z szanownych kolegów próbował programować to cudo?
Nie ściągałem jeszcze schematu, nie badałem zgodności pinów z CNC Shield do UNO i nie wiem czy można władować HEXa z wersji 1.1 programatorem po SPI, bo nie bedę miał powrotu do oryginału (brak wsadu).
Pozdrawiam, czekam na opinie.
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Woodpecker CNC GRBL 0.9, upgrade firmware
Witam
I jak udało się zaktualizować GRBL do wersji 1.1?
I jak udało się zaktualizować GRBL do wersji 1.1?
-
Witam
Bez problemu zaprogramowałem programatorem bootloadera, nie pytaj jak bo to impreza jednorazowa, ustawiałem fuse bity z wydrukowaną kartką z jakiegoś forum, potem już nie ma problemu, bo wszystko po USB leci bez problemu.
Bez problemu zaprogramowałem programatorem bootloadera, nie pytaj jak bo to impreza jednorazowa, ustawiałem fuse bity z wydrukowaną kartką z jakiegoś forum, potem już nie ma problemu, bo wszystko po USB leci bez problemu.
-
Witam
Pierwsze podejście to schemat, miernik i sprawdzanie gdzie są końcówki do programowania, okazuje się że wszystkie są na goldpinach, niestety wyrzuciłem kartkę z rozpiską ;(
Miałem kłopoty z programatorem więc użyłem drugiego Arduino do programowania z dobrym skutkiem.
O ustawieniu parametrów fusów znalazłem stronę i wgrałem bootloader.
Od tej chwili cieszę się możliwością wgrywania nowych wersji oprogramowania po USB
.
Zastanawiam się czy wgranie GRBLa programatorem nie byłoby prostsze, ale jako eksperymentator zamierzam to jeszcze kilka razy użyć i bootloader jest bardzo wygodny.
Pozdrawiam
Pierwsze podejście to schemat, miernik i sprawdzanie gdzie są końcówki do programowania, okazuje się że wszystkie są na goldpinach, niestety wyrzuciłem kartkę z rozpiską ;(
Miałem kłopoty z programatorem więc użyłem drugiego Arduino do programowania z dobrym skutkiem.
O ustawieniu parametrów fusów znalazłem stronę i wgrałem bootloader.
Od tej chwili cieszę się możliwością wgrywania nowych wersji oprogramowania po USB

Zastanawiam się czy wgranie GRBLa programatorem nie byłoby prostsze, ale jako eksperymentator zamierzam to jeszcze kilka razy użyć i bootloader jest bardzo wygodny.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
a nie można ściągnąć sourcecode GRBLa 1.1, wrzucić do Arduino IDE i na płytkę?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Pliki źródłowe są w pliku HEX, a tego arduino ide nie obsługuje. Chyba, że coś się zmieniło, dawno nie używałem. Ten typ pliku można przez np. Atmel Studio. Nie każdy jednak sobie z tym kobylastym programem poradzi.
Można pościągać też wszystkie biblioteki, skompilować, a i tak najpewniej nic to nie da. Jeśli w procku, np. Atmega328, nie ma bootloadera - nie wgrasz. Trzeba mieć przynajmniej programator USB-asp.
Nawet jeśli się wgra,to może być problem, bo GRLB najprawdopodobniej korzysta z funkcji bootloadera odnośnie transmisji sygnałów do komunikacji po rs232-usb.
Najprościej jest więc mieć programator, którym wgrasz bootloader, a potem już standardowo Xloader'em lub przez IDE.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Nie znam się jakoś bardzo na tym ale ja jak się bawiłem kiedyś sterowaniem do lasera na GRBLu to wszedłem https://github.com/gnea/grbl/releases => ściągnałem paczkę z wersją, która mnie interesowała => wrzuciłem do ścieżki z przykładowymi projektami Arduino IDE => wczytałem projekt w Arduino IDE i wgrałem na płytkę.
Plusem jest tez to, że mając kod źródłowy można bawić się w zmianę pinów wyjściowych czy innych ustawień.
Plusem jest tez to, że mając kod źródłowy można bawić się w zmianę pinów wyjściowych czy innych ustawień.