oglądałem pewien sterownik... oto jego kawałek który zainteresował mnie:

jak widać... wolne kabelki uzwojenia unipolarnego zostały połącxzone razem... i podłączone do zasilania
ja zostawiałem je luzem...
a co koledzy na ten temat?
sam sterownik nie jest zbyt ciekawyRincewind pisze:Jak widze zaciekawił cię tak zwany "Sterownik silnika krokowego z RS232 TTL" czyli jakiś kit z Nowego Elektronika.
sterownik na uC jest ciekawy... ze względów edukacyjnychRincewind pisze:Mimo wszystko schemat jest dość ciekawy i można by go było wykorzystać tylko konieczne było by napisanie programu do mikroprocesorka. Proponuje AT90S2313 (programator z wtyczki lpt i kilku rezystorów) i ewentualnie pare zmian aby umożliwic podłączenie do portu równoległego LPT zamiast do COMa. Ale według tego co mozna wygrzebac w internecie w przypadku silnika unipolarnego dwa środkowe wyprowadzenia podłącza się do zasilania.
obawiam się, że coś z takim połączeniem jest nie takludas pisze:Mam pewien pomysł
Wydaje mi się, że jest to jakgdyby połączenia "połówek" uzwojeń równolegle, a nie jak się to z reguły robi - szegegowo. Dzięki temu nie trzeba zwiększać napięcia zasilającego aby przez cewki płynął znamionowy prąd.
Hmm.. Sprawdzał ktoś takie połączenie ? Czy silniki będą działać poprawnie ?
Zaraz zrobię symulację w Multisimie...