sterowanie wiartarką

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
meblowit
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

sterowanie wiartarką

Post napisał: meblowit » 01 lis 2007, 20:36

Witam ! Mam prośbę czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zrobić sterowanie przesuwu glowicy wiartarki w lini prostej ,w jednej plaszczyżnie.Głowica ma zatrzymać się w odpowiednim miejscu zrobić otwory.i presunać się dalej.itd.Dodam ,że opuszczanie głowicy będzie pneumatyczne .

Tagi:

mag32
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: mag32 » 02 lis 2007, 07:14

Wydaje mi się, że wystarczy jeden silnik krokowy ze sterownikiem oraz układ sterujący pneumatyką, podpiąć przez interfejs pod port LPT i sterować za pomocą któregoś z ogólnie dostępnych programów w sieci, np. Step2cnc czy mach2.
Silnik, musi być dobrany do konkretnych obciążeń, które tam będą występowały wraz z oczywiście sterownikiem.
Zasilacz też do tego.
Czemu opuszczanie chcesz wykonać na pneumatyce?
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 02 lis 2007, 07:24

Do sterowania wystarczy dowolny program z opisywanych na forum. Do sterowania głowicy pneumatycznej wystarczy wykorzystać sygnał dir osi Z a parametry posuwu głowicy regulować czasem trwania sygnału.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 02 lis 2007, 12:09

Wobit oferuje parasterownik do krokowych - można wpisać sekwencję np ileś kroków i coś czyli pneumatyka wiercenia itd. Nie potrzeba komputera. Nazywa się to zadajnik czy tak jakoś - wejdź na ich stronę.
Przydatne mogą być taż przekażniki programowalne np EASY lub MILENIUM gdzie w prosty sposób można wpisać logikę na wejściach i wyjściach przekażnika i sterować silnikiem krokowym w trybie "wykonaj skok o zadanej długości" do przodu, do tyłu itd. Dodatkowo mozliwa jest kontrola długości całego rzędu przez wpisanie np ilości otworów w grupie, czy ilości grup - co się wpisze w program lub w parametr programu. A ich wartość widoczna jest na wyświetlaczu przekażnika. Cena sprzetu ok 1000zł.
Milenium dość łatwo programować 'pismem obrazkowym" zamiast drabinką - brrr. I ma nieżle rozbudowaną część rejestrową z łatwym dostępem natomiast trzeba samemnu obłożyc programem sterowanie wyjść dla krokowca - dostepne 4 vwyjścia.
Natomiast EASY ma bloczek STEP/DIR i tylko parametry wyliczyć i biega

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: webserver » 02 lis 2007, 18:03

Witam
Ja zrobilem sobie taka wiertarke do wiercenia walkow ale os Z tez mam napedzana krokowcem. Maszyna chodzi z programem Mach2 ale docelowo bedzie sterowania z jakiegos mikroprocka bez udzialu kompa.
Pozdrawiam PlotComplex.com

Autor tematu
meblowit
Posty w temacie: 2

Post napisał: meblowit » 05 lis 2007, 20:50

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”