Ha!!! A ja mam taki problem - w enkoderze z maszynki TAKAMAZ X10 nie wiem jak ale uszkodzeniu uległa "przesłona" pomiędzy tarczą a fotoelementem - enkoder ma rozdzielczość 1024P/R - na przysłonie (i fotoelemencie) jest " 5 torów" - sądzę że są to 3 fazy oraz 2 tory dla znaczników. Z tego wynika że to enkoder absolutny? Tarcza ma jeden tor z kreskami(z czego przez przysłonę przechodża impulsy 3torowo z przesunięciem - jak rozumię dla podniesienia rozdzielczości) oraz 1 tor ze znacznikami(kreski na przejrzystym obwodzie) i jeden tor ze znacznikami negatyw (przezroczyste kreseczki na nieprzezroczystym obwodzie). Pytanie czy da się wykonać taką przesłone. Jest to szybka lustrzana z chyba wytrawianymi szczelinami - wymiary to ok. 15x10mm.
Ale najlepsze jest to ze gosc mowi iz jak otworzył enkoder to szkiełko w kawałkach wypadło - nie wiem jak to mozliwe skoro jest klejone na fotoelement - może temperatura i opary w śladowych ilościach dały się we znaki.
Najgorsze zas że takiego encodera znaleść nie mogę. Jest to SUMTAK LFC-004-1024 5V DC - jedna firma dala nam ofertę na SUMTAK LF-102.4BM-S3-9A (o którym nie wygoglowałem kompletnie nic) - a wygoglowałem LF-102.4BM-S11 lub S35 - ktore to mają także 1024P/R ale.. napięcie DC12V i nie wieadomo czy podłączenie spasuje. Do tego zaproponowali cenę ponad 1000E !!!
Dodam iż już wcześniej silnik na małych obrotach(od 0 do około 50) wykazywał "falowanie" a w sterowaniu widać było zmieniającą sie cyklicznie jakąś funkcję (pewnie rozpęd - hamowanie - rozpęd - hamowanie...)
[ Dodano: 2007-08-24, 10:33 ]
Postaram się pozbierać kawałki tej szybki i może jakieś foto uda się zrobic - jakie są ograniczenia co do zamieszczania fotek? rozdzielczość itp?
Zabawki: tokarki: 4xFAMOT100CNC (meldas50), 1xCTX310(siemens840), 4xCTX210(fanuc31i), 2xTAKAMAZ(fanuc21i). Centra frezarskie: 1x3osieOMZ(fanuc Oi), 1x3osieDMC635(fanuc32i), CTX210v3(siemens) - napędzane narzędzia, niedługo centrum 5 osi(siemens)