Sterownik SMC61 czy wystarczy

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Trike3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Sterownik SMC61 czy wystarczy

Post napisał: Trike3 » 06 cze 2007, 23:47

Temat powtarzam, ponieważ napisałem przypadkowo w innym dziale, więc z góry przepraszam .
Nie mogę sie nigdzie doczytać. Czy taki sterownik do silnika krokowego firmy Wobit, to urządzenie które wymaga dodatkowo jakiś dodatkowych płyt głównych, do komputera, czy jak sugerował mi sprzedający on nie potrzebuje już dodatkowego urządzenia. W zestawie mam dwa silniki i dwa sterowniki tego typu + zasilacz.
Proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam

Tagi:

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: olo_3 » 07 cze 2007, 01:45

nie ma schematu na ich stronie.
ale nie widać nigdzie śladu po opto izolacji wiec teoretycznie do tego sterownika wymagana jest “opto izolacja” w celu ochrony komputera przed ew. wysokim napięciem, z drugiej zaś strony nie jest to konieczne sterownik będzie chodził i bez tego lecz nie zapewnia wtedy ochrony komputera.

ponadto same wykonanie, wykonanie choćby nastawu prądu przez wymianę rezystorów - to raczej niezbyt udany pomysł, nadto sterownik nie imponuje parametrami myślę ze dużo lepszy wybór kupić u kolegi Piotr_jub odpowiednie, nie dość ze na 50-70V 4,2A to jeszcze microkrok i opto, nie wspominając o wyglądzie i kulturze pracy.

a z ciekawości ile kosztuje ?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 07 cze 2007, 12:18

Albo lepiej już kupic z akcesoria cnc podobny sterownik, jendak z 1/8 kroku i za 3 razy mniejsze pienadze!!! ponadto regulacja prądu osbywa się z pomocą potencjometru.

teoretycznie nie jest wymagana do sterownika żadna płyta główna" czy jak inni mówią płyta bazowa.
Jednak jak inaczej funkcjonalnie połałczyc lpt- sterownik?płyta główna to forma "przejsciówki" tak aby można było sprawnie i łątwo podpiąc sterownik do lpt...czesto są na niej dodatkowe przekaźniki, stabilizator napięcia i nic poza tym.
Jednak dobra płyta główna to płyta optoizolowana. Optoizolacja ogranicza ryzyko uszkodenia komputera, a tym samym czesto wpływa na niwelacje szumówi zakłuceń sygnału sterującego.

Autor tematu
Trike3

Post napisał: Trike3 » 07 cze 2007, 21:55

Szczerze mówiąc nie wiem ile to kosztuje.

Trafiłem na półwyrób wg mnie w dobrej cenie i analizuje co mam i co mi jeszcze brakuje.
Kupiłem (tzn zadatkowałem zakup) lasera miał być 50W okazuje się że wg danych z netu ma 35W (ale to nie problem). Do tego jest konstrukcja z MDF-u, prowadnice liniowe, komplety silniczków i pasków do napędzania i oczywiście podane sterowniki. Nie wiem jak je podłączyć ani nie mam schematu. Sprzedawane były jako sterowniki z zasilaczem, a właściciel mówi że zestaw nie wymaga płyty głównej tylko jest bezpośrednio do komputera. Stąd małe wątpliwości.

Pozdrawiam

Davido_olawa
Posty w temacie: 2

Post napisał: Davido_olawa » 07 cze 2007, 22:28

A tak z ciekawości masz samą tube laserową z zasilaczem czy posiadasz również soczewki i zwierciadła?

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 07 cze 2007, 23:40

kurcze...tn temat mnie cholernie interesuje, ale nie wiem na jego temat prawie nic..( laser)
mógłby ktos przyblizyc zasade działąnia urządzenia...bo pewnie nie sprowadza sie to tylko do wiazki laserowej...

Davido_olawa

Post napisał: Davido_olawa » 07 cze 2007, 23:51

Jak skończe swoją frezarke to zabieram sie za grawerke laserową plus moduł do grawerowania na kieliszkach,dzbanach.Mam szczęście bo brat zamawia z miejscowości Shanghen(Chiny) porcelane a tam jest właśnie wytwórnia tub laserowych CO2 wiec transport będe miał free.Z tego co patrzyłem kiedyś cena za tube 80W wynosi około 180$ plus zasilacz 250$ i specjalne soczewki SnZe po 30$ każda i zwierciadła.Zasilacz ma kilka wejść w standardzie TTL które regulują załączaniem lasera oraz jego mocą.W wolnym czasie zabiore sie za napisanie programu narazie prostego konwertującego HPGL na posuwy,i załaczanie lasera

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 08 cze 2007, 08:31

szczerze mówiąc..mnie interesuje tylko wycinanie konturowe! takż sprawa byłaby chyba prostsza.

Autor tematu
Trike3

Post napisał: Trike3 » 08 cze 2007, 13:36

Witam

Ja "mam" komplet z lusterkami i soczewką.

Z tego co wiem to czy grawerowanie czy wycinanie to ta sama zasada tylko inne parametry :)

Widziałem to cacko podczas pracy i powiem że robi wrażenie tempo i jakość wykonanych elementów :).

Co do cen lasera w chinach wiem że są takie ale sprowadzenie ich w warunkach zadowalających do polski to duuuże koszty :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 09 cze 2007, 00:05

wracając do tematu sterownika:
ustawianie prądu za pomocą rezystorów to wg. mnie zaleta:
szybko, pewnie i niezawodnie, korzystając z tabeli: wartość rezystora/prąd.
Zwykle też prąd jest ustawiany jednorazowo pod dany silnik w ploterze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”