sterownik 3D 4A ze sklepiku akcesoria ...
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
sterownik 3D 4A ze sklepiku akcesoria ...
zakupilem toto niedawno z jockami w srodku i włącznie z silnikami 4008A
problem wygląda tak :
przy podłączeniu szeregowym max predkość dla silników przy 1600 krokach - przy podziale przez skok sruby 4mm czyli faktycznie w machu na 400 kroków - 1600mm/min.
przy konfiguracji silników optymalnie bez walki samych z sobą wyszło prędkość 27, przyspieszenie 148.5 - 5 krotne do prędkosci.
może coś nie tego robie ze nie moge uzyskac wiekszych prędkosci ?
problem wygląda tak :
przy podłączeniu szeregowym max predkość dla silników przy 1600 krokach - przy podziale przez skok sruby 4mm czyli faktycznie w machu na 400 kroków - 1600mm/min.
przy konfiguracji silników optymalnie bez walki samych z sobą wyszło prędkość 27, przyspieszenie 148.5 - 5 krotne do prędkosci.
może coś nie tego robie ze nie moge uzyskac wiekszych prędkosci ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
ja mam idento zestaw i prędkości są w granicach takie jak podałeś , jutro uruchamiam ploter z silnikami to zobacze ile można max wyciągnąć ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
czyli to ok. 6..7obr/sekundębartuss1 pisze:przy podziale przez skok sruby 4mm czyli faktycznie w machu na 400 kroków - 1600mm/min.
więc wielkość dość typowa
---
moje sterowanie jest zbudowane na podobnych sterownikach (jak sądzę)
i osiągi 6..7obr/sek udaje się uzyskać dla większości silników
są jednak silniki dające się zakręcić nieco szybciej - do ok 12obr/sek - jednak te silniki są dość drogie

wyniki te są dostępne dla silników 57mm (60mm również)
jednak trudno utrzymać przyśpieszenia dla 86mm... dla nich trzeba zastosować sterowniki na wyższe napięcie
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
silnik silnikowi nie równy...jednak tabele mówią dużo...
coś jest nie tk z tymi waszymi silnikami....z tego co mówicie, nie byłoby różnicy pomiedzy silnikiem 1,89....3....8,5NM.......
faktem jest, że większy slnik= większe napięcie....jednak pułąp , z któego moment spada jest dużo wyższy...
6 obr/sekunde to można osiągnąc na silniczku 1,89 Nm ....a nie 3 Nm i to jeszcze w szeregu...
[ Dodano: 2007-05-01, 18:34 ]
Gaspar gdzieś miał filmik, jak z prędkoscią 3000mm/min.( w jakiejsc tam plexi..nieważne w tej chwili) ...co daje 12,5 obr/sekunde....i to cztery druty a nie 8! wiadomo...8 drutów to mniejszy moment,...ale większa dynamika...
tabele mówią ze taki silnik zasilając (hm...przynajmniej 60 V ) mozna uzyskac nawet 20 obr /sekunde
zresztą....kupic sterowniki na 4,2A i 70 V....lepiej już dołozyc i zakupic 7,8 A i silniki 4,5 Nm...cenowo to samo prawie, a ten drugi zestaw będzie chpodził o nieeebo lepiej
coś jest nie tk z tymi waszymi silnikami....z tego co mówicie, nie byłoby różnicy pomiedzy silnikiem 1,89....3....8,5NM.......
faktem jest, że większy slnik= większe napięcie....jednak pułąp , z któego moment spada jest dużo wyższy...
6 obr/sekunde to można osiągnąc na silniczku 1,89 Nm ....a nie 3 Nm i to jeszcze w szeregu...
[ Dodano: 2007-05-01, 18:34 ]
Gaspar gdzieś miał filmik, jak z prędkoscią 3000mm/min.( w jakiejsc tam plexi..nieważne w tej chwili) ...co daje 12,5 obr/sekunde....i to cztery druty a nie 8! wiadomo...8 drutów to mniejszy moment,...ale większa dynamika...
tabele mówią ze taki silnik zasilając (hm...przynajmniej 60 V ) mozna uzyskac nawet 20 obr /sekunde
zresztą....kupic sterowniki na 4,2A i 70 V....lepiej już dołozyc i zakupic 7,8 A i silniki 4,5 Nm...cenowo to samo prawie, a ten drugi zestaw będzie chpodził o nieeebo lepiej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ciekawa sprawa.
Patrząc na charakterystykę silnika widać, że powinno się dać rozkręcić go do 3000obr/min (50/s), a do 2000 z palcem.
Może trzeba wziąć oscyloskop i sprawdzić czy sterowniki mają morfing, moża napięcie zasilające jest stanowczo za niskie, a może brakuje mocy?
Mówią, że wystarczy kupić dobry sterownik i ...
Patrząc na charakterystykę silnika widać, że powinno się dać rozkręcić go do 3000obr/min (50/s), a do 2000 z palcem.
Może trzeba wziąć oscyloskop i sprawdzić czy sterowniki mają morfing, moża napięcie zasilające jest stanowczo za niskie, a może brakuje mocy?
Mówią, że wystarczy kupić dobry sterownik i ...
-
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Najszybciej - to równolegle... Ale to zależy czy starczy prądu w sterowniku?
Silnik w połączeniu równoległym ma 5, 6A to przy tym sterowniku (M542) niema szans na równoległe... no chyba, że weźmiemy tylko 4.2A do sterowania....jednym słowem - "kiepsko".... czyli brak dopasowania i optymalności
nie dość że silnik jest ociężały to jeszcze strasznie duża indukcyjność - "kiepsko" dlatego mile widziana wymiana na sterowniki na M880
A co do samego silnika i wymiaru 86 - oznacza większą średnicę rotora niż dla silniki wymiaru, 57 więc jeśli silnik ma ten sam moment - to przy takim samym sterowniku - silnik z wymiarem 57 będzie szybszy..
Reasumując w poprzedniej maszynie "pancerniku" miałem serwa i powiem tylko że tam to naprawdę hulało a tutaj zapowiada się że będzie kuleć to wszystko a powodem są silniki i słabe sterowniki .. ciężko się przesiąść z mercedesa z powrotem do malucha
ale zobaczymy
Silnik w połączeniu równoległym ma 5, 6A to przy tym sterowniku (M542) niema szans na równoległe... no chyba, że weźmiemy tylko 4.2A do sterowania....jednym słowem - "kiepsko".... czyli brak dopasowania i optymalności
nie dość że silnik jest ociężały to jeszcze strasznie duża indukcyjność - "kiepsko" dlatego mile widziana wymiana na sterowniki na M880

A co do samego silnika i wymiaru 86 - oznacza większą średnicę rotora niż dla silniki wymiaru, 57 więc jeśli silnik ma ten sam moment - to przy takim samym sterowniku - silnik z wymiarem 57 będzie szybszy..
Reasumując w poprzedniej maszynie "pancerniku" miałem serwa i powiem tylko że tam to naprawdę hulało a tutaj zapowiada się że będzie kuleć to wszystko a powodem są silniki i słabe sterowniki .. ciężko się przesiąść z mercedesa z powrotem do malucha

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Kontakt:
zgadza się...
z tymi serwami to znowu nie przesadzaj ( przynajmniej twoje seewa i uhu)....
pedkosci o których pisałes nie odbiegają tak bardzo o tych, które możnaby osiągnąc na krokóce i lepszym sterowniku.
nie wiem tylko po co kupic silnik i sterownik , które nie będą się wzajemnie wykorzystywac...
"..bo do tanga trzeba dwojga..."
z tymi serwami to znowu nie przesadzaj ( przynajmniej twoje seewa i uhu)....
pedkosci o których pisałes nie odbiegają tak bardzo o tych, które możnaby osiągnąc na krokóce i lepszym sterowniku.
nie wiem tylko po co kupic silnik i sterownik , które nie będą się wzajemnie wykorzystywac...
"..bo do tanga trzeba dwojga..."
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
z tym "nie przesadzaj" u mnie ograniczeniem były śruby trapezowe bo to one wyznaczają max prędkości jakie można wycisnąć ale jeśli wycisnę podobne prędkości z krokówek w obecnym ploterze to nie będzie aż tak źlez tymi serwami to znowu nie przesadzaj ( przynajmniej twoje seewa i uhu)....

Pomogłem...
Pomogłem...