Hej.
Czy mógłbym prosić o opinię kolegów w sprawie poprawności zaprojektowanej przeze mnie płytki? Schemat wzięty ze strony cuteminds.com. Płytka na cuteminds jest płytką dwustronną, a z takowymi nie miałem jeszcze do czynienia, boję się że się narobię a ścieżki mi się rozjadą. Dlatego zdecydowałem na jednostronną pcb z mostkami.
Docelowo sterownik ma pracować z niewielkimi silniczkami, (1,2A max.) w malutkiej maszynce drukarka/laser o polu 10x10x10cm, zasilane będą z przerobionego zasilacza ATX 5V(logika) i 12V (silniki). Sterowanie enale/step/dir z LPT lub arduino.
Czy w takim wypadku (niewielkie prądy) masa również musi być w układzie gwiazdy? Ile mogłem ścieżek starałem się połączyć w jedym punkcie, ale nie każdą mi się udało. Zamiast gwiazdy można było by zastosować rozlaną masę? To pozwoliło by jeszcze bardziej zredukować wymiary płytki.
Jakie złącze zastosować pomiędzy płytą główną a każdym driverem? W jednej z wersji elekrtoniki do reprapa zastosowano złącza rj45, przyznam że to właśnie rozwiązanie mi się podoba, ponieważ akurat mam i narzędzia i kable do zarabiania rj-ów. Może jednak lepiej zastosować zwykłe złącze śrubowe lub igłowe?
Mocno rozważałem układ Toshiby tb6560, ale po lekturze negatywnych opinii na forum zdecydowałem się odpuścić ten układ ze względu na awaryjność i "granie" silników na postoju.
Schemat i płytka w pdfach w załączniku. Czarne kwadraty w rogach to były otwory montażowe, eagle dziwnie je wydrukował.
Prośba o sprawdzenie poprawności płytki sterownika L297+L298
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Prośba o sprawdzenie poprawności płytki sterownika L297+L298
- Załączniki
-
- plytka.pdf
- wzór płytki
- (147.21 KiB) Pobrany 313 razy
-
- schemat.pdf
- schemat
- (18.46 KiB) Pobrany 379 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Prośba o sprawdzenie poprawności płytki sterownika L297+
Chcesz zastosować 298 bo boisz się awaryjności i hałasu ? Ja mam chyba z 30 popalonych układów a piszczy to i świergocze, że oszaleć można. Nie wiem jak działają układy toshiby ale niemożliwe żeby działały gorzej. To chyba jednak nowocześniejsze układy i jest lepszy podział kroku więc praca powinna być bardziej płynna i cicha.cube000 pisze:Mocno rozważałem układ Toshiby tb6560, ale po lekturze negatywnych opinii na forum zdecydowałem się odpuścić ten układ ze względu na awaryjność i "granie" silników na postoju.
Ja po kilka testach wypiepszyłem to dziadostwo i zrobiłem najprostsze sterowniki servo. Też z tym dużo problemów ale nie spaliłem ani 1 układu, do tranzystorów nawet radiatora nie mam a są zupełnie zimne, kręci jak szalone i nie ma mowy o gubienie kroków.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
Dzięki za odpowiedzi.
Przejrzałem ebay i A3977 z zagranicy wychodzi porównywalnie do L297+L298 u nas.
TB6560 też ma o wiele lepszą cenę.
Jak to jest z zakupem takich mikrokontrolerów w chinach? Zdarzają się podróbki czy w podzespołach elektronicznych takich praktyk nie stosuje się?
Abstrahując od typu układu który wybiorę, jak to jest z tymi polami masy? Dla A3977 raczej musiało by być to pole, bo robiło by również jako powierzchnia odprowadzania ciepła (zakładając lutowanie bez podstawki, bo podobno ten układ powinien być bez).
W sterowniku krokowca lepiej masę w gwiazdę czy rozlanym polem?
Przejrzałem ebay i A3977 z zagranicy wychodzi porównywalnie do L297+L298 u nas.
TB6560 też ma o wiele lepszą cenę.
Jak to jest z zakupem takich mikrokontrolerów w chinach? Zdarzają się podróbki czy w podzespołach elektronicznych takich praktyk nie stosuje się?
Abstrahując od typu układu który wybiorę, jak to jest z tymi polami masy? Dla A3977 raczej musiało by być to pole, bo robiło by również jako powierzchnia odprowadzania ciepła (zakładając lutowanie bez podstawki, bo podobno ten układ powinien być bez).
W sterowniku krokowca lepiej masę w gwiazdę czy rozlanym polem?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
A3977 - pole masy wskazane (dla TSSOP wymagane, bo ma pad termiczny).
Jak będzie dobrze zrobione PCB, to na PLCC do 1.5A pójdzie bez radiatora (u mnie 1.2A chodzi bez radiatora w podstawkach!).
Masa raczej w postaci pola lub dedykowanej warstwy; jak dwustronna płytka, to może być wypełnienie masą po obu stronach i przelotki tam, gdzie masa jest za bardzo poprzecinana ścieżkami - taka masa robi dobry "ekran" i elegancko wycina EMI.
Co do podstawek - ja mam w podstawkach i czasem się kaszani coś (silniki zaczynają piszczeć) - wtedy trzeba docisnąć układ do podstawki i przestają.... Zatem tak, należy lutować bezpośrednio aby uniknąć dziwnych zachowań układu.
Jak będzie dobrze zrobione PCB, to na PLCC do 1.5A pójdzie bez radiatora (u mnie 1.2A chodzi bez radiatora w podstawkach!).
Masa raczej w postaci pola lub dedykowanej warstwy; jak dwustronna płytka, to może być wypełnienie masą po obu stronach i przelotki tam, gdzie masa jest za bardzo poprzecinana ścieżkami - taka masa robi dobry "ekran" i elegancko wycina EMI.
Co do podstawek - ja mam w podstawkach i czasem się kaszani coś (silniki zaczynają piszczeć) - wtedy trzeba docisnąć układ do podstawki i przestają.... Zatem tak, należy lutować bezpośrednio aby uniknąć dziwnych zachowań układu.
-
Serdeczne dzięki za pomoc.
Potrzebuję 5 sterowników, więc koszty A3977 względem L297/298 nie zmienią się znacząco, a mikrokrok może się przydać. Dlatego rzeczywiście zdecyduję się na ten układ.
Ściężki akurat w tej płytce mają grubość 50mils (1,27mm) więc z tabelek które kiedyś ściągnąłem z netu pomocnych przy dobieraniu grubości wynika że ze sporym zapasem powinny 1,2A udźwignąć, natomiast, zawsze już po ukończeniu układania elementów i podstawowym połączeniu staram się pogrubić ścieżki maksymalnie ile można.
Potrzebuję 5 sterowników, więc koszty A3977 względem L297/298 nie zmienią się znacząco, a mikrokrok może się przydać. Dlatego rzeczywiście zdecyduję się na ten układ.
Ściężki akurat w tej płytce mają grubość 50mils (1,27mm) więc z tabelek które kiedyś ściągnąłem z netu pomocnych przy dobieraniu grubości wynika że ze sporym zapasem powinny 1,2A udźwignąć, natomiast, zawsze już po ukończeniu układania elementów i podstawowym połączeniu staram się pogrubić ścieżki maksymalnie ile można.