Pomocy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Pomocy
WItam, prośba o pomoc z podłączeniem MB i sterowników, bo się palą układy. Sterowniki i płyta to SSK B01 i SSK MB. Na płycie MB są złącza GND VCC ENA DIR CLK H/F na sterownikach GND REF EN CKL DIR GND +5V. Co do ENA, CLK, DIR to wiadomo jak połączyć każdy w odpowiednią nazwę i już ale co z pozostałymi ? Co to jest REF (w oryginalnej instrukcji SSK nie ma o tym mowy) i co z pozostałymi mam zrobić ? Ludzie pomóżcie. Jak podłączyłem nowy zasilacz (też z cnc.info) to się spaliły dwa układy na sterownikach. Może coś źle podłączam ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam !! mam przed sobą płytkę ssk-b01 i żadnego zacisku ref nie widzę . może podeślij fotkę . albo choć rysunek . po kolei są - GND - Vcc - ENA - DIR - CLK - H/F , oraz z boku GND i SYNC . ena płytce jest coś czego w dokumentacji nie ma to zapytaj producenta o co chodzi . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A to ciekawe.
W tym sterowniku nie ma złącza REF. Na pewno masz sterowniki SSK-B01?
W tym sterowniku nie ma złącza REF. Na pewno masz sterowniki SSK-B01?
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
-
SSK
Witam,
źle się wyraziłem, ale to z nerwów
, płyta główna to standard MB, natomiast sterowniki to nie SSK B01 tylko układ czekoladopodobny do SSK (nawet instrukcję do niego to dostałem taką jak na stronce - stąd moja pomyłka). Chaosa przepraszam za błąd - zwłaszcza, że właśnie kupiłem z akcesorii zasilacz. Płytka jest z Allegro, już dzisiaj dostałem odpowiedź, że złącze REF generalnie jest do niczego
Sytuacje jest taka, że po podłączeniu zasilacza 40V (tego właśnie MZ01) scalaki w sterownikach poszły z dymem i pękły). Więc teraz moje pytanie jak sprawdzić czy MB dalej działa i czy działa poprawnie ? Pozdrawiam.
źle się wyraziłem, ale to z nerwów

-
witam !! właściwie to nie wiem co tam masz - ale zasada generalna powiada że najpierw musisz doprowadzić napięcie 5V do logiki a dopiero następnie 40V do zasilania stopnia mocy . przy wyłączaniu odwrotnie - najpierw odłączasz 40V a następnie 5V . chyba że tam wszystko jest pomyślane inaczej . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
Re
Dzięki za odpowiedzi. Co do tej generalnej zasady to ją znam i stosuję w praktyce, więc tutaj nie zrobiłem błędu. Już się skontaktowałem ze sprzedającym i wiadomo co się stało. Otóż nastąpiło nieporozumienie odnośnie napięcia zasilania jakie może obsłużyć sterownik. Okazało się to być tylko 30V, stąd cała elektronika poszła w cholerę (przyszedł do mnie inny rodzaj sterownika niż wcześniej omawialiśmy - na innym scalaku). No trudno pewnie mogłem sprawdzić przed podłączeniem. Teraz za to mam prośbę o pomoc jak sprawdzić MB czy chodzi ? Pozdrawiam.
-
witam !! trudno coś odpowiedzialnie doradzać jak się nie zna schematu . tym niemniej jeżeli po połąćzeniu z kompem - plus jakiś ( odpowiedni ) program to na wyjściach sygnałowych powinieneś uzyskiwać żądane stany ( dir / step / enb ) , z kolei mb powinna reagować na sygnały od krańcówk / itp . i przekazywać do kompa . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
-
witam !! nie mogę odpowiedzieć Ci jak nie widzę co się dzieje . tym niemniej - pomyśł - jeżeli podajesz poszczególne komendy i sygnały przyjmuja porządane stany to musi być ok. jeżeli podajesz na oś y ( np ) sygnały step i występują one na wyjściu step to znaczy że działa . itd. dir / enb . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares