klopot z M542 - taktowanie generatorem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
klopot z M542 - taktowanie generatorem
Witam,
pierwszy raz mam kontakt z M542 i mam drobne klopoty z nim...
czy mogłby ktoś tak bardzo prosto opisac co powinno byc podane na wejscia PUL(+), PUL(-), DIR(+), DIR(-), ENA(+), ENA(-) tak zeby mozna bylo z generatora sygnal podac i jakie powinny byc ustawienia prądowe dla takiego silnika:
http://www.allegro.pl/item531352740_sil ... _nowy.html
I jak najlepiej połączyć taki silnik: szeregowo czy rownolegle?
dzieki za wszelka pomoc i prosze o wyrozumialosc...
pierwszy raz mam kontakt z M542 i mam drobne klopoty z nim...
czy mogłby ktoś tak bardzo prosto opisac co powinno byc podane na wejscia PUL(+), PUL(-), DIR(+), DIR(-), ENA(+), ENA(-) tak zeby mozna bylo z generatora sygnal podac i jakie powinny byc ustawienia prądowe dla takiego silnika:
http://www.allegro.pl/item531352740_sil ... _nowy.html
I jak najlepiej połączyć taki silnik: szeregowo czy rownolegle?
dzieki za wszelka pomoc i prosze o wyrozumialosc...
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
pomiędzy wejściem (+) i (-) musi popłynąć prąd aby sygnał był sterowany
jeśli dysponujemy generatorem o wyjściu TTL wystarczy je połączyć z PUL(+) a PUL(-) do masy generatora (wydajność kilkanaście miliamper)
sygnał ENABLE bez sterowania oznacza zezwolenie na pracę
sygnał DIR decyduje o kierunku obrotów silnika...
oczywiście trzeba jeszcze połączyć silnik
a na końcu zasilanie (pomyłka biegunowości NISZCZY sterownik)
zasilanie teoretycznie nie powinno być większe niż 50V... w praktyce bez układów zabezpieczenia nad-napięciowego - nie więcej niż 40V
jeśli generator zacznie generować impulsy o czasie trwanie paru us
i o niezbyt dużej częstotliwości - to silnik powinien się zacząć kręcić
pozostaje jeszcze ustawienie prądu.... i podziału kroku...
--
połączenie równoległe faz silnika - oznacza mniejszą indukcyjność => bardziej płaską charakterystykę moment / prędkość obrotowa (prędkość maksymalna)
więcej na ten temat na mojej stronie z profilu
--
dla silnika 57h76-2008 w połączeniu szeregowym ustawiamy prąd bliski 1,41 - czyli 1,46A
dla połączenia równoległego wymagany jest prąd 2,8A... czyli ustawiamy 2,84A
jeśli dysponujemy generatorem o wyjściu TTL wystarczy je połączyć z PUL(+) a PUL(-) do masy generatora (wydajność kilkanaście miliamper)
sygnał ENABLE bez sterowania oznacza zezwolenie na pracę
sygnał DIR decyduje o kierunku obrotów silnika...
oczywiście trzeba jeszcze połączyć silnik
a na końcu zasilanie (pomyłka biegunowości NISZCZY sterownik)
zasilanie teoretycznie nie powinno być większe niż 50V... w praktyce bez układów zabezpieczenia nad-napięciowego - nie więcej niż 40V
jeśli generator zacznie generować impulsy o czasie trwanie paru us
i o niezbyt dużej częstotliwości - to silnik powinien się zacząć kręcić
pozostaje jeszcze ustawienie prądu.... i podziału kroku...
--
połączenie równoległe faz silnika - oznacza mniejszą indukcyjność => bardziej płaską charakterystykę moment / prędkość obrotowa (prędkość maksymalna)
więcej na ten temat na mojej stronie z profilu
--
dla silnika 57h76-2008 w połączeniu szeregowym ustawiamy prąd bliski 1,41 - czyli 1,46A
dla połączenia równoległego wymagany jest prąd 2,8A... czyli ustawiamy 2,84A
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam
Podłącze się pod temat, ja również konfigurowałem ten sterownik z generatorem i niestety, coś spaprałem bo, mam teraz zwarcie na zasilaniu, z zasilacza wychodziło 53v
Robiłem to pierwszy raz, a z elektroniki jestem cieniutki, w każdym razie po załączeniu tego napięcia na początku nic się nie działo nie odpalał silnika tylko w momencie odłączenia kiedy napięcie spadało zapalała się zielona dioda i coś jakby skwierczało, więc pomyślałem że to napięcie jest może za wysokie, dałem więc kilka rezystorów 10om szeregowo żeby je obniżyć i sterownik ruszył, zacząłem więc kombinować ze zworkami podziałów kroków na generatorze i kiedy doszedłem do 1:1 i wkręciłem silnik trochę na większe obroty nagle wszystko zgasło, a rezystory przed zasilaniem zaczęły się grzać, sprawdziłem miernikiem jest zwarcie. totalna porażka, prąd na sterowniku był ustawiony na minimum, co ciekawe nic się nie grzało, fajnie śmigał aż tu nagle zgon,
prosiłbym o jakąś wskazówkę co tam poleciało, może da się go jeszcze ożywić. sorry za styl. pozdrawiam
Podłącze się pod temat, ja również konfigurowałem ten sterownik z generatorem i niestety, coś spaprałem bo, mam teraz zwarcie na zasilaniu, z zasilacza wychodziło 53v
Robiłem to pierwszy raz, a z elektroniki jestem cieniutki, w każdym razie po załączeniu tego napięcia na początku nic się nie działo nie odpalał silnika tylko w momencie odłączenia kiedy napięcie spadało zapalała się zielona dioda i coś jakby skwierczało, więc pomyślałem że to napięcie jest może za wysokie, dałem więc kilka rezystorów 10om szeregowo żeby je obniżyć i sterownik ruszył, zacząłem więc kombinować ze zworkami podziałów kroków na generatorze i kiedy doszedłem do 1:1 i wkręciłem silnik trochę na większe obroty nagle wszystko zgasło, a rezystory przed zasilaniem zaczęły się grzać, sprawdziłem miernikiem jest zwarcie. totalna porażka, prąd na sterowniku był ustawiony na minimum, co ciekawe nic się nie grzało, fajnie śmigał aż tu nagle zgon,
prosiłbym o jakąś wskazówkę co tam poleciało, może da się go jeszcze ożywić. sorry za styl. pozdrawiam
-
Szkoda przez chwile łudziłem się że może wystarczy wymienić któryś tranzystor mocy, w dokumentacji max napięcia było 50V, pewnie podczas włączania idzie przez ułamek sekundy jeszcze wyższe napięcie. Coś mi nie grało od początku, gdy sterownik ożywał kiedy kondensatory się rozładowywały i napięcie było w tedy przez chwile ok. Może mnie to czegoś nauczy. Dzięki za szybką odpowiedź
-
Broblem z instrukcją
Posiadam 3 sterowniki m542 i zastanawiam się od dłuższego czasu jak mam ustawić te małe przełączniki jest ich 8 na każdym
trochę się rzuciłem na zbudowanie frezarki cnc podłączyłem wszystko zgodnie z schematem i tu moja wiedza się skończyła na każdej płytce są jakieś przełączniki a instrukcje nie do końca jasne
skk-mb1
mz-01
57h76-3008b
trafo tt-420
jeśli ktoś jest w stanie pomóc i doradzić w ustawieniu tych urządzeń to proszę o kontakt [email protected]
trochę się rzuciłem na zbudowanie frezarki cnc podłączyłem wszystko zgodnie z schematem i tu moja wiedza się skończyła na każdej płytce są jakieś przełączniki a instrukcje nie do końca jasne
skk-mb1
mz-01
57h76-3008b
trafo tt-420
jeśli ktoś jest w stanie pomóc i doradzić w ustawieniu tych urządzeń to proszę o kontakt [email protected]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Silnik ma 8 przewodów, jak został podłączony do sterownika? Od jego konfiguracji zależy nastawa prądu przełącznikami tzn. 2,1 albo 4,2A.muste pisze:podłączyłem wszystko zgodnie z schematem
Dla 2,1A - 1 on, 2 on, 3 off, 4 off.
Dla 4,2A - 1 off, 2 off, 3 off 4, off.
Mikrokrok proponuję na początek ustawić na 1/16
5 off, 6 off, 7 on, 8 off.
-
Dziękuję sterowniki ustawione wg. wskazówki
wiem że to trochę nie w tym temacie
potrzebuję jeszcze porady dotyczącej płyty głównej SSK-MB1
tam też znajdują się 3 przełączniki i nie wiem jak je ustawić ??
potrzebuję jeszcze porady dotyczącej płyty głównej SSK-MB1
tam też znajdują się 3 przełączniki i nie wiem jak je ustawić ??