Uwalone sterowniki krokowców ?
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
Uwalone sterowniki krokowców ?
Witam.
Mam duży problem.
Moja maszynka działa bez problemu do czasu kiedy wymieniłem płytę główną w kompie, procesor itp.
Po tej wymianie zainstalowałem system od nowa, potem mach3 i się okazało że działa mi tylko oś Y.
Z i X zdechły.
Działa jak wspomniałem Y, krańcówki, e-stop, strat wrzeciona, czyli teoretycznie lpt ok.
Połączenie wygląda tak:
PC - LPT - Płyta główna SSK-MB02 - DQ860MA
Przepinałem wtyczki z przewodami sterującymi pomiędzy tymi trzema DQ860 w ten sposób że z PC steruję i jeździ Z lub X na sterowniku od Y, więc silniki i połączenie OK tylko te dwa sterowniki nie startują :/
Jakieś pomysły ?
Mam duży problem.
Moja maszynka działa bez problemu do czasu kiedy wymieniłem płytę główną w kompie, procesor itp.
Po tej wymianie zainstalowałem system od nowa, potem mach3 i się okazało że działa mi tylko oś Y.
Z i X zdechły.
Działa jak wspomniałem Y, krańcówki, e-stop, strat wrzeciona, czyli teoretycznie lpt ok.
Połączenie wygląda tak:
PC - LPT - Płyta główna SSK-MB02 - DQ860MA
Przepinałem wtyczki z przewodami sterującymi pomiędzy tymi trzema DQ860 w ten sposób że z PC steruję i jeździ Z lub X na sterowniku od Y, więc silniki i połączenie OK tylko te dwa sterowniki nie startują :/
Jakieś pomysły ?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Uwalone sterowniki krokowców ?
Uszkodzony port LPT jest właśnie najbardziej prawdopodobną przyczyną.maxdila pisze:Działa jak wspomniałem Y, krańcówki, e-stop, strat wrzeciona, czyli teoretycznie lpt ok.
Druga w kolejności jest zła konfiguracja pinów w programie.
Zacząłeś od sprawdzania silników, które naprawdę trudno spalić, a już na pewno nie da się tego zrobić bez zrobienia chmury smrodu.
Sterowniki też zapewne są sprawne, bo przecież działały a nic z nimi nie robiłeś.
Można to sprawdzić przełączając "martwy" sterownik w miejsce działającego.
.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
OK, może napisze jaśniej: przełączałem sterujące (nie zasilające silniki) wtyczki na sterownikach:
- pewne - oś Y działa na swoich wtyczkach//po staremu/bez zmian
- wypiąłem z X wtyczkę, wpiąłem do Y - i oś Y jeździ na pinach sterujących z X
- wypiąłem z Z wtyczkę, wpiąłem do Y - i oś Y jeździ na pinach sterujących z Z
- wpinam wtyczkę sterującą Z do sterownika X lub Y - nic się nie dzieje
Potem sprawdziłem jeszcze silniki, wiem że trudno je uwalić chciałem tylko sprawdzic czy z kablami do nich wszystko OK
- przepinam wtyczki zasilające silniki na os Z - jeżdżą
Chciał bym wierzyć że to tylko LPT b były by to najmniejsze koszta naprawy.
Sprawdzę jeszcze ustawienia LPT w biosie, może tam coś jest namieszane.
- pewne - oś Y działa na swoich wtyczkach//po staremu/bez zmian
- wypiąłem z X wtyczkę, wpiąłem do Y - i oś Y jeździ na pinach sterujących z X
- wypiąłem z Z wtyczkę, wpiąłem do Y - i oś Y jeździ na pinach sterujących z Z
- wpinam wtyczkę sterującą Z do sterownika X lub Y - nic się nie dzieje
Potem sprawdziłem jeszcze silniki, wiem że trudno je uwalić chciałem tylko sprawdzic czy z kablami do nich wszystko OK
- przepinam wtyczki zasilające silniki na os Z - jeżdżą
Chciał bym wierzyć że to tylko LPT b były by to najmniejsze koszta naprawy.
Sprawdzę jeszcze ustawienia LPT w biosie, może tam coś jest namieszane.
-
- Posty w temacie: 3
Weź się do cholery na coś zdecyduj.maxdila pisze:- wypiąłem z Z wtyczkę, wpiąłem do Y - i oś Y jeździ na pinach sterujących z Z
- wpinam wtyczkę sterującą Z do sterownika X lub Y - nic się nie dzieje.
Oś Y działa ?
Jak działa, to wymontuj sterownik (ten działający od Y) i schowaj do szafy, pod łóżko albo wynieś do sąsiada.
Teraz podłączaj pozostałe.
Co gdzie działa ?
.
-
- Posty w temacie: 1
Proszę nie ruszać tego sterowania a zwłaszcza sterowników, jeśli działało przed wymianą płyty głównej w PC. Ta ostatnia część jest jedyną zmianą w konfiguracji. Sterowniki posiadają wejścia separowane galwanicznie oraz inne zabezpieczenia, więc im nic się nie stało. Radzę pożyczyć jakiegoś PC uruchomić i skonfigurować program sterujący dla sprawdzenia i nie rozpruwać sprawnego sterowania.