Nie kręcą się silniki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Nie kręcą się silniki
Witam wszystkich
Mam problem.Postanowiłem złożyc swoją pierwszą maszynkę do grawerowania.Kupiłem sterownik na 4 osie,silniki i zasilacz impulsowy na 24V.Połaczyłem to wszystko i niestety nie kręcą się wirniki.Co ciekawe silniki wydają odłgosy jakby pracowały.Zastanawiam się czy popełniłem jakiś błąd w połączeniu, czy może zepsuty jest sterownik?A może jest za niskie napięcie?
Mam problem.Postanowiłem złożyc swoją pierwszą maszynkę do grawerowania.Kupiłem sterownik na 4 osie,silniki i zasilacz impulsowy na 24V.Połaczyłem to wszystko i niestety nie kręcą się wirniki.Co ciekawe silniki wydają odłgosy jakby pracowały.Zastanawiam się czy popełniłem jakiś błąd w połączeniu, czy może zepsuty jest sterownik?A może jest za niskie napięcie?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Możliwy jest każdy z wymienionych powodów albo żaden z nich. Nie podałeś właściwie żadnych informacji które umożliwiły by próbę diagnozy. Jakie silniki (parametry pracy), jaki sterownik, czy wymagał dostrajania do silników, jaka wydajność prądowa zasilacza, z czego próbujesz to wysterować i w jaki sposób? Z tego co napisałeś wynika na razie tylko że kupiłeś, połączyłeś i słuchasz buczenia silników. Opisałbyś może poetycznie jaki to dźwięk wydają silniki, śpiewają każdy sobie jak koty w marcu, czy jakoś inaczej 

-
diodas1 pisze:Możliwy jest każdy z wymienionych powodów albo żaden z nich. Nie podałeś właściwie żadnych informacji które umożliwiły by próbę diagnozy. Jakie silniki (parametry pracy), jaki sterownik, czy wymagał dostrajania do silników, jaka wydajność prądowa zasilacza, z czego próbujesz to wysterować i w jaki sposób? Z tego co napisałeś wynika na razie tylko że kupiłeś, połączyłeś i słuchasz buczenia silników. Opisałbyś może poetycznie jaki to dźwięk wydają silniki, śpiewają każdy sobie jak koty w marcu, czy jakoś inaczej
Pavarotti to to nie jest,może bliżej im do mandaryny

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
-
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To fakt. Od nauki najlepiej zacząć żeby nie stać się sprawcą dymu. Z grubsza dobór składników zestawu wygląda na poprawny, to już nieźle. Pewnie masz materiały na temat właściwych połączeń i ustawień mikro przełączników na sterowniku. Na wszelki wypadek możesz porównać z tymi informacjami http://reprap.org/wiki/4_Axis_TB6560_CN ... Controller Gdybyś się uparł to mógłbyś spróbować uaktywnić silnik po silniku bez podłączania do komputera, podając właściwe sygnały step, dir i enable dla każdego silnika przez łączówkę LPT na sterowniku z dowolnego testera, ręcznie. Jeżeli zmusisz w ten sposób silniki do wykonywania pojedynczych kroków w przód i tył to będzie można już skupić się wyłącznie na opanowaniu programu, ewentualnie przetestowaniu portu i kabla łączącego.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, 21:30 przez diodas1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie ale silniki wydają odgłosy jakby normalnie pracowały, ale nie kręci się oś.Sterownik poniżej
http://www.ebay.com/itm/4-Axis-TB6560-C ... 702wt_1787
[ Dodano: 2011-11-20, 21:32 ]
A może zmierzyć napięcie na wyjściach sterownika? nie wiem czy można, jeżeli tak to ile powinno być V ?
http://www.ebay.com/itm/4-Axis-TB6560-C ... 702wt_1787
[ Dodano: 2011-11-20, 21:32 ]
A może zmierzyć napięcie na wyjściach sterownika? nie wiem czy można, jeżeli tak to ile powinno być V ?
-