podstawy obsługi i instalacji sterowania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
podstawy obsługi i instalacji sterowania
Witam chce otworzyc nowy temacik który moze być przydatny dla laików elektroniki. Ja tez naleze do tej grupu dlatego też zleciłem wykonanie elektroniki markompowi., któremu przy okazji dziekuje za cierpliwośc i pomoc .Zapuszczm zdjecie elektroniki , i tu pare pytan do elektroników :
1 czy trafo nie jest zbyt blisko sterownikow 3 osi (jak na zdjeciu)
2 czy chłodzenie jest w odpowiednim miejscu ustawione
3 w jakiej kolejnosci mam włanczać sterowanie tzn komputer czy sterowanie cnc
4 w jaki sposób moge to zjarać (np -czy jak odepne 2 kabelki od krokówki to juz po zawodach) to przykład ale napewno macie jakieś przykre z doświadczeń historyjki które mogą nas laików ustrzec przed błyskiem . Za wszystkie smutne i wesołe wypowiedzi dzieki
1 czy trafo nie jest zbyt blisko sterownikow 3 osi (jak na zdjeciu)
2 czy chłodzenie jest w odpowiednim miejscu ustawione
3 w jakiej kolejnosci mam włanczać sterowanie tzn komputer czy sterowanie cnc
4 w jaki sposób moge to zjarać (np -czy jak odepne 2 kabelki od krokówki to juz po zawodach) to przykład ale napewno macie jakieś przykre z doświadczeń historyjki które mogą nas laików ustrzec przed błyskiem . Za wszystkie smutne i wesołe wypowiedzi dzieki
- Załączniki
-
- cnc sterowanie [email protected] (56.05 KiB) Przejrzano 4370 razy
-
- cnc sterowanie [email protected] (41.08 KiB) Przejrzano 5289 razy
-
- cnc sterowanie 001.jpg (45.32 KiB) Przejrzano 5289 razy
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
ja na twoim miejscu chłodził bym ten radiator do którego masz przykręcone sterowniki bo napewno będzie gorąco tam:)2 czy chłodzenie jest w odpowiednim miejscu ustawione
[ Dodano: 2006-09-11, 19:40 ]
troche za blisko , jak dasz rade odsuń go od radiatora bo na foto widać jak by się łączyły..1 czy trafo nie jest zbyt blisko sterownikow 3 osi (jak na zdjeciu)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
jak rozwiazane mam w moim sterowaniu takie rzeczy widac w zalaczonym pliku sterownik.pdf
Jest to starsze rozwiazanie bo juz i inne płytki stosuje w takim sterowniku.
Jest to starsze rozwiazanie bo juz i inne płytki stosuje w takim sterowniku.
- Załączniki
-
- PICT3115.JPG (107.14 KiB) Przejrzano 4377 razy
-
- PICT3132.JPG (91.57 KiB) Przejrzano 4346 razy
-
- sterownik.pdf
- (1.63 MiB) Pobrany 1251 razy
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2006, 19:56 przez Piotrjub, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
ład i porządek to podstawa a przede wszystkim w czasie awari jest łątwo dojść do wszystkiego a nie gubić się w "makaronie " kabli..tego nie można zarzucić Piotrowi...Piotrjub pisze:jak rozwiazane mam w moim sterowaniu takie rzeczy widac w zalaczonym pliku sterownik.pdf
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
panowie dziś wieczorem wkońcu znalazłem czas na podłączenie silników do sterowania. Niestery tak jak myslałem nie powiodło mi sie:) A to moja historia
Włanczam macha steruje recznie lub z byle jakiego programu i silniki stoja w miejscu . Zmieniałem czestotliwość w machu ustawienia przyspieszenia i predkości silnikow . Co to może byc . Jak włącze sterowanie ,silniki maja moment trzymający piszczą sobie cicho . Jak zmieniam kierunek kursorami wyczuwam minimalne dregnięcie na osi krokówki ale tylko drgniecie krokówka sie nieobraca . Co to może byc z góry dzięki.
Włanczam macha steruje recznie lub z byle jakiego programu i silniki stoja w miejscu . Zmieniałem czestotliwość w machu ustawienia przyspieszenia i predkości silnikow . Co to może byc . Jak włącze sterowanie ,silniki maja moment trzymający piszczą sobie cicho . Jak zmieniam kierunek kursorami wyczuwam minimalne dregnięcie na osi krokówki ale tylko drgniecie krokówka sie nieobraca . Co to może byc z góry dzięki.
-
rozwiązałem pierwszy problem o którym pisałem . Powód to zaznaczone były w machu aktywny stan niski odznaczyłem i silniki gadają. Niestety podczas zabawy zauważyłem kolejny problem. Ustawiłem ilość kroków na jednoske 800 posów 300mm/min i zauważyłem że silniki kreca sie a po chwili staja w miejscu delikatnie drgaja a po paru skundach znowu sie kręcą. Z pozycji na machu wynika ze droga jest przebyta ale silniki w tym momencie stoja czy to jest to gubienie kroków ? Jeśli chwyce za oś silnik jest dość mocny tylko wyczuwam okresowe pół sekundowe braki mocy silnik jakby przerywał. Co to znowu. O wy biedaki teraz to was zamęcze 1000 pytań