Witam,
Pewnego ranka po odpaleniu maszyny pojawił się problem z pracą silników. Silniki podczas pracy zatrzymują się i piszczą - efekt jak przy ustawieniu zbyt dużych prędkości/przyśpieszeń.
Dzień wcześniej maszynka pofrezowała z 3h, wszystko było ok.
Zmierzyłem napięcie na sterownikach, jest 80V czyli ok.
Sprawdziłem zasilacz, jeden z dwóch rezystorów (22R 5W) był uszkodzony, to są chyba rezystory rozładowujące więc raczej nie mają wpływu na prace silników?
Wcześniej, gdy nie było tej usterki, podczas konfiguracji silników zauważyłem że przy jednoczesnej pracy trzech osi jeden z silników zatrzymuje się i piszczy.
Po zmianie parametrów na mniej wymagające było dobrze, ale wygląda na to że coś w tym układzie nie wyrabiało (pojedynczo osie działały dobrze), aż w końcu całkowicie się wysrało. Macie jakieś pomysły? Kompa i okablowanie też sprawdziłem.
Silniki 12,8Nm
stery M880
trafo 1000W
Pozdrawiam
Silniki słabo kręcą
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Zmniejsz prędkość pracy programu poniżej 45000Hz.Tak jak pisałem wcześniej z tych silników pewną prace bez gubienia kroku uzyskuję się na poziomie max. 5 obrotów na sekundę .Sprawdziłem to w kilkunastu maszynach budowanych tutaj u użytkowników forum problem taki wystąpił.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Przewody mam w prowadnikach, najdłuższy ma około 7 metrów - ekranowane.
W piątek będę w garażu to pokombinuje z częstotliwością, prędkości były niższe niż 5obr/s.
Ustawiłem nawet posów 2m/min (1obr/s - przełożenie 1:4) i pomimo tego silniki nie dawały rady.
Wcześniej wszystko chodziło dobrze przy 10-12m/s, co daje akurat 5obr/s na silniku. Częstotliwość miałem ustawioną na 75000Hz
Tak w ogole to słyszałem opinie że M880 nie jest wystarczający przy tych silnikach, one mają w piku 7,8A, RMS 5,6.
Te chińskie krokowce mają prąd znamionowy 7.8A, podobno nie uzyskają one pełnego momentu na M880
Ciekawe czy przy 120V poprawiła by się stabilność pracy silników, skoro tak słabo kręcą, przecież przy śrubie o skoku 5mm te 5obr/s to jakiś dramat.
W piątek będę w garażu to pokombinuje z częstotliwością, prędkości były niższe niż 5obr/s.
Ustawiłem nawet posów 2m/min (1obr/s - przełożenie 1:4) i pomimo tego silniki nie dawały rady.
Wcześniej wszystko chodziło dobrze przy 10-12m/s, co daje akurat 5obr/s na silniku. Częstotliwość miałem ustawioną na 75000Hz
Tak w ogole to słyszałem opinie że M880 nie jest wystarczający przy tych silnikach, one mają w piku 7,8A, RMS 5,6.
Te chińskie krokowce mają prąd znamionowy 7.8A, podobno nie uzyskają one pełnego momentu na M880

Ciekawe czy przy 120V poprawiła by się stabilność pracy silników, skoro tak słabo kręcą, przecież przy śrubie o skoku 5mm te 5obr/s to jakiś dramat.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Dokładnie tak,koniecznie trzeba zastosować śrubę o większym skoku...Seemann pisze:przecież przy śrubie o skoku 5mm te 5obr/s to jakiś dramat
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Te rezystory znajdują się w układzie wolnego startu - dostałem maila od markcompa.
Wygląda na to że spełniają ważną role i raczej to jest przyczyną spadku wydajności silników.
[ Dodano: 2011-03-18, 19:02 ]
Maszyna już działa, to była wina tego rezystora.
Wygląda na to że spełniają ważną role i raczej to jest przyczyną spadku wydajności silników.
U mnie w zecie jest śruba o skoku 16mm, ale mam przekładnie 1:2 i to był chyba błąd. Przy tych silnikach mogłem podłączyć bezpośrednio.gmaro pisze: Dokładnie tak,koniecznie trzeba zastosować śrubę o większym skoku...
[ Dodano: 2011-03-18, 19:02 ]
Maszyna już działa, to była wina tego rezystora.