Sterownik 10A na AT89c2051+mosfety...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Sterownik 10A na AT89c2051+mosfety...
Podesłał mi go Pan Ryszard P., który zamierza dopiero zacząć "zabawę" w ceence
...

- Załączniki
-
- sterownik sil krok.pdf
- (530.68 KiB) Pobrany 1896 razy
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Panowie, serdecznie przepraszam, że zmące wodę,
ale...
na schemacie końcówki mocy na IRFZ44, podanym w tym PDFie
wydaje mi się,
że jest jest błąd. Polega on na tym, iż po pierwsze dolny tranzystor powinien byc sterowany napięciem bramki co najmniej 10V, a sterowany jest z 5V, ale to nic, nie bedzie sie otwierał do końca, przy deklarowanych 10A napewno sie troche zagrzeje, ale zadziała.
Lecz górny tranzystor to wogóle nie zadziała, poniewaz na bramke nalezy podac napiecie wyższe od źródła o 10V, w pierwszym momencie tranzystor zacznie przewodzić i Dren zewrze sie z Źródłem (30mOHM), i CO koniec, trzeba podać na bramke napięcie conajmnie ZASILANIE + 10V... i tutaj uważam że jest rażący błąd.
Proszę starczych, bardziej doświadczonych o wypowiedzenie sie w tej kwestii..
Pozdrawiam
Andrzej
ale...
na schemacie końcówki mocy na IRFZ44, podanym w tym PDFie
wydaje mi się,
że jest jest błąd. Polega on na tym, iż po pierwsze dolny tranzystor powinien byc sterowany napięciem bramki co najmniej 10V, a sterowany jest z 5V, ale to nic, nie bedzie sie otwierał do końca, przy deklarowanych 10A napewno sie troche zagrzeje, ale zadziała.
Lecz górny tranzystor to wogóle nie zadziała, poniewaz na bramke nalezy podac napiecie wyższe od źródła o 10V, w pierwszym momencie tranzystor zacznie przewodzić i Dren zewrze sie z Źródłem (30mOHM), i CO koniec, trzeba podać na bramke napięcie conajmnie ZASILANIE + 10V... i tutaj uważam że jest rażący błąd.
Proszę starczych, bardziej doświadczonych o wypowiedzenie sie w tej kwestii..
Pozdrawiam
Andrzej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
zgadza się... dolne tranzystory gdyby zastosować logick level (irlz...) dały by się w pełni włączać napieciem TTL... ale już górne tranzystory mostu wymagają do pełnego sterownia wytworzenia potencjału powyżej zasilania - o 10V... czyli potrzebna jest pompa ładunkowa... której na schemacie brak 
pozostaje jeszcze kwestja:
co by było gdyby jednak układ jakoś włączał te tranzystory?
w jaki sposób jest ustalany prąd cewek?
czy ograniczymy go rezystorami stratnymi... czy ustalamy go przez PWM bez sprzężenia zwrotnego informującego o realnej wartości
czy wystaczy do szybkiego sterownia (przy PWM) prądu w obwodach sterujących bramki MOSFETów?

pozostaje jeszcze kwestja:
co by było gdyby jednak układ jakoś włączał te tranzystory?
w jaki sposób jest ustalany prąd cewek?
czy ograniczymy go rezystorami stratnymi... czy ustalamy go przez PWM bez sprzężenia zwrotnego informującego o realnej wartości
czy wystaczy do szybkiego sterownia (przy PWM) prądu w obwodach sterujących bramki MOSFETów?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm