Wybór sterownika

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
COB
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Wybór sterownika

Post napisał: COB » 01 lut 2010, 12:07

Jakiś czas temu zainteresował mnie temat silników krokowych i postanowiłem, że spróbuję sam zbudować sterownik. Początkowo chciałem zrobić własny sterownik na uC, ale jak zagłębiłem się w temat, to stwierdziłem, że pewnie tylko się napracuję a i tak będzie mnóstwo problemów. W momencie gdy dochodzą mikrokroki i czopery układ robi się już całkiem mocno skomplikowany. Zainteresował mnie ten układ:
https://www.cnc.info.pl/topics12/sterow ... =sterownik
Zauważyłem jednak, że w miarę tanie silniki unipolarne z allegro 1,8 stopnia mają często większy prąd maksymalny niż 1,5A, więc ten sterownik chyba będzie zbyt słaby? Próbowałem szukać innych schematów na forum, ale nie bardzo mogłem znaleźć. Być może nie potrafię się jeszcze poruszać na tym forum, ale będę wdzięczny za podsunięcie jakiegoś sprawdzonego i raczej niezbyt drogiego rozwiązania.

Tagi:

andula
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

tania alternatywa

Post napisał: andula » 01 lut 2010, 17:37

Witam

Tutaj http://chomikuj.pl/AszaPL w katalogu CNC masz tanie i dobre prądowo rozwiązanie sterownika na układzie SLA7026M,
a w sprawie silników i tych układów pytać na priv.

Autor tematu
COB
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: COB » 01 lut 2010, 18:33

Dzięki za odpowiedź. Przejrzałem archiwum, ale nie znalazłem w nim dokumentacji opisującej możliwości tego sterownika. Czy obsługuje on mikrokroki i posiada regulację prądu? Za co odpowiada układ GAL16V8 jak można go zaprogramować?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”