namiętne gubienie kroków
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
namiętne gubienie kroków
mam następujący problem, moja maszynka namiętnie gubi kroki składa się ona z 2 silniku sano dekyn 3nm 4A i sterowniku made in JA
zasilacz impulsowy 16A 39V, mach wysyła impulsy i przy wolnej jeździe jest ok natomiast przy szybkiej już nie. Przetestowałem już wszystkie możliwości raczej to nie sterowniki ani silniki. Popiołem oscyloskop do zasilania i zauważałem ze napięcie podczas pracy maszyny jest stałem tzn nie wzrasta przy pracy silników czyli myślę ze back EFM nie ma gdzie się podziać i dławi silniki. Zasilacz impulsowy jest stabilizowany wiec morze w nim leży problem? Jak się wam wydaje?

Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
mostki pracują asynchronicznie, diody relaksacyjne w tranzystorach mosfet nie stosuje zewnętrznych, problem występuje zarówno w pracy pół-krokowej jak i krokowej, oscylogramy mogę wrzucić tylko jak wrócę z uczelni i porobię. Popróbuje jeszcze z normalnym trafem zobaczymy czy pomorze.Leoo pisze:Mostki pracują synchronicznie czy asynchrnicznie, chodzi o tryb gaszenia prądu fazowego? Czy używane są zewnętrzne diody relaksacyjne?
Co dzieje się po przejściu na pełny krok (o ile jest taka opcja)?
Może jakieś oscylogramy?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Tradycyjne trafo nie jest potrzebne. Jeśli zasilacz trzyma stałe napięcie, nie widzę potrzeby budowania nowego. Najwyżej można dołożyć kondensator filtrujący.elmar pisze:Popróbuje jeszcze z normalnym trafem zobaczymy czy pomorze.
Jeśli chodzi o oscylogramy, to najlepiej żeby było widać prąd fazowy na tle przebiegu STEP.
-
zmieniłem zasilacz na klasyczne trafo z mostkiem greca i kondensatorami o dziwo dla 1 sterownika pomogło problem nie występuję, drugi dalej się wygłupia ale już mniej pewnie przez moje "delikatne"modyfikacje które zrobiłem żeby nie gubił kroków pozmieniam tak jak było na początku zobaczymy co to da.