Trudność ze sterowaniem servocontrllera UHU 3.0

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Zmac
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Trudność ze sterowaniem servocontrllera UHU 3.0

Post napisał: Zmac » 12 gru 2009, 18:54

Proszę o pomoc. Mam płytkę servocontrollera UHU 3.0, którą nie mogę sterować. Pali się led ERROR. Zmiany nastaw nie wpływają na stan Led-a. Reset nie powoduje żadnych widocznych akcji. Reset twardy z programiku do podglądu tego sterownika kasuje led, ale silnik nie odpowiada. Na rejestratorze programu wyświetlany jest fragment przebiegu. W tym czasie led przygasa. Początkowo silnik wykonywał fragment obrotu i zapalał się ERROR. Zapisywałem parametry takie jak w manuale do Servocontrollera UHU 3.0. i to spowodowało zmianę zachowania silnika.
Z góry dziękuję za pomoc, Narazie nie mam pomysłu jak do tego się zabrać i co jest tego przyczyną

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 12 gru 2009, 20:05

Na początek proponuję zmienić biegunowość silnika.

Autor tematu
Zmac

Dziękuję

Post napisał: Zmac » 12 gru 2009, 23:24

Dziękuję za pierwszą podpowiedź. Sprawdzę dopiero w poniedziałek bo nie mam tego układu w domu. Czekam też na inne ewentualne podpowiedzi.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 13 gru 2009, 01:32

led error ma się zapalić w kilku określonych sytuacjach:
- przekroczona liczba limitów (w szczególności zgubionych kroków- ale pamietaj ze to jedna z możliwości)
- przekroczone natężenie prądu (ustawiasz jedynym poti na pcb)
- zwarcie w mostku h

żeby napisać coś konkretnego MUSISZ podać dane:
- rodzaj silnika (prąd, napięcie, moc - najlepiej nota katalogowa)
- rodzaj zasilania
- rodzaj PCB (są rożne mutacje)
- enkoder (najlepiej nota)
- sposób podłączenia enkodera
- czy silnik trzyma pozycje (przez led error - nie powinien, powinien być "luźny" a program po kręceniu osia powinien notować odchyłkę (zmienna licznikowa w parametrach) - i wykres na monitorze"
- podłączenie sygnałów sterujących (ich częstotliwość, rampa, mnożnik kroków)
- jaka masz wiedzę z zakresu elektroniki
- mile widziane foto układów, silników, maszyny, podłączeń, zasilań

jeśli tak nie podejdziesz do tematu pozostaje tylko pisanie i gdybanie.

tu masz opis po polsku do parametrów i strojenia, (wartości podstawowe są odpowiednie do małych silniczków): https://www.cnc.info.pl/topics65/uhu-pr ... .htm#60785
ps:
na pcb uhu powinno być jedno wejście do natychmiastowego zatrzymania sterownika, co z nim ?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: rockykon » 13 gru 2009, 11:39

Olo ma racje, (dać mu wódki) podaj więcej szczegółów do będzie można zidentyfikować usterkę...
najpierw odpowiedz która dioda się pali ? ta odpowiedzialna za przekroczenie dopuszczalnego błędu, czy ta odpowiadająca za "zabezpieczenie nadprądowe"
czy silnik drgnie po podaniu napięcia ?
co sie dzieje jak odepniesz silnik ?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2009, 01:45 przez rockykon, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Zmac

Dzięki

Post napisał: Zmac » 14 gru 2009, 23:42

Dziękuję koledze Leoo. Pierwsza podpowiedź i była bardzo trfna
Dziękuję także kolegom olo_3 i rockykon, treść ich postów pomogła mi zrozumieć schemat układu i problemy jakie mogę napotkać w czasie uruchomienia układu.

Po zamianie końcówek silników (ale dopiero gdy zamieniłem końcówki w obu kanałach) silnik zaczął reagować na sterowanie a czasie kiedy nie jest sterowany wirnik jest zahamowany. Wcześniej tak nie było.
Proszę mi jeszcze objaśnić jakie błędy sygnalizują led-y podpięte do procesorka. Led z nóżki 17 procesorka (D3 i opisany jako ERROR)
i led z nóżki 18 tego układu D4 opisany jako H-on). Ta dioda świeci i nie wiem czy dobrze.
Trudno domyślić się nie znając algorytmu pracy tego mikroprocesorka
Płytki są w wykonaniu gdzie diody led - wszystki znajdują się za wejściem RS-a i układem scalonym RS z serii MAX. Ułożone one są w prawie kwadrat.

Kolega olo_3 napisał

- czy silnik trzyma pozycje (przez led error - nie powinien, powinien być "luźny" a program po kręceniu osia powinien notować odchyłkę (zmienna licznikowa w parametrach) - i wykres na monitorze"

Czy zmienna licznikowa to wartość couter z programu do podglądu i zmian parametrów sterownika UHU - tu nic się nie zmienia - pisze tu o wartości poglądanej przez programik

Mam jeszcze trochę innych problemów związanych ze sterowaniem silnika łącznie z generatorkiem którego używam do wstępnego uruchomienia, zanim podłączę układ do sterowania z programu.
Resztę opiszę po uzupełnieniu błędów które dostrzegłem i nie wszystko do końca rozumiem.
Dziękuję.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”