Schemat + opis prostego sterownika krokowego

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Pea5
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Schemat + opis prostego sterownika krokowego

Post napisał: Pea5 » 02 lis 2009, 17:03

Witam serdecznie. Wraz z dwoma kolegami ze studiów postanowiliśmy spróbować zrobić małą frezarko-wiertarke. Jesteśmy na drugim roku studiów kierunek to elektronika-telekomunikacja i jeden z informatyki.
Problem w tym iż jakkolwiek z konstrukcją idzie nam dobrze to leżymy nieco przy budowie sterownika.

Zamieszczam tu kilka pytań na które niestety nie udało mi się znaleść logicznej odpowiedzi :(

Interesowało by mnie sterowanie krokowe-półkrokowe. Chciałbym uniknąć na początek mikroprocesorów. sam stworzyłem banalny układ opierając się na przerzutnikach, lecz wiem że będzie to nie wystarczające. Co polecacie ?
myślałem nad czymś związanym z układami: l297 i l298
niestety nie umiem znaleść nigdzie takiego sterownika który wykorzystuje je i pozwala na podłączenie bezpośrednio pod LPT. Czy dysponuje ktoś może schematem + opisem do czego są poszczególne wejścia/ wyjścia.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dodam że płytkę chciałbym wykonać w technologi TT.

Pozdrawiam.

Tagi:

morswin
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: morswin » 02 lis 2009, 17:09

Witam

Widze, że Kolega włożył zero wysiłku w poszukanie odpowiedzi na pytanie. Na forum jest pełno postów na temat sterownika L297,L298 jak i na stronie sponsora jest odpowiedni układ http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb01.htm

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 02 lis 2009, 17:14

Pea5 pisze:Jesteśmy na drugim roku studiów kierunek to elektronika-telekomunikacja i jeden z informatyki.
Koledzy też po liceum, czy rodzice kazali studiować w/w kierunki?
https://www.cnc.info.pl/topics65/silnik ... t16349.htm

Autor tematu
Pea5

Post napisał: Pea5 » 02 lis 2009, 18:24

koledzy dziękuje za pomoc, jednak nie osądzajcie Nas za szybko. Wszyscy jesteśmy po technikach i się interesujemy elektroniką od dziecka, ale kompletnie w innym wydaniu, dlatego czuje się jak kompletny amator. Silniki krokowe mam już opanowane dobrze, ale sterowniki stanowią dla mnie duży problem.
morswin, nie wpadłem na to żeby tam właśnie poszukać, dziękuje bardzo.
Rozumiem że teraz na podstawie tego schematu ideowego należałoby np w KiCad albo Eagle. Więc zabieram się do pracy.

morswin

Post napisał: morswin » 02 lis 2009, 20:39

Np. tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1015655.html sa juz plytki. Kliknij na pomogl jak bylem pomocny.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”