Po tygodniowym boju (3 zmiany komputera,reinstalacje Macha 3 ,zmiany ustawień,sterownika ,itd) ustaliłem winowajcę-sterownik SMC 139 z Wobitu.Mam dwa.
Objawy - kręci silnik tylko w jedną stronę (w moim przypadku do 700 cm/min
-w drugą stronę tylko bardzo wolno ,dopiero po klikaniu , zmienianiu
ustawień i kilkunastu minutach dochodzi do normy.
- jednak gubi kroki.
- jednakowo przy obu SMC 139
Parametry zasilania i sterowania zgodne z instrukcją, pomiar sondą logiczną wykazuje
prawidłowe zmiany stanu logicznego .
Zamiana sterownika na M 880 radykalnie załatwia problem.
Może macie Koledzy jakieś wytłumaczenie tych anomalii ????.
Pozdrawiam Romek
____
Problem z sterownikiem SMC139
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Pierwsza anomalia to zasilanie 5V doprowadzane do wejść "separowanych galwanicznie". Nigdy nie spotkałem czegoś podobnego, zwłaszcza jeśli wejścia są różnicowe. Sterownik wygląda na mocarny ale nastawy prądu i podziału mikrokroku bardzo mizerne.
Proponuję włączyć amperomierz w gałąź wejścia DIR i zmierzyć prąd diody transoptora.
Czy to ustrojstwo posiada certyfikat CE?
Proponuję włączyć amperomierz w gałąź wejścia DIR i zmierzyć prąd diody transoptora.
Czy to ustrojstwo posiada certyfikat CE?
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Witaj Leoo
Certyfikatu CE nigdzie nie widzałem.
Prąd diody transoptora będę mógł zmierzyć dopiero w niedzielę.
Do puki nie zmuszałem go do wytężonej pracy ,jego mizerne osiągi zwalałem na karb nie dopracowania mojej konstrukcji.
Jednak konfrontacja osiągów z M880( przy aktualnej mojej konstrukcji i konfiguracji 300 % sprawniej) rozwiała niesprecyzowane dotychczas wątpliwości.
"Skoro mleko już się rozlało " , nie chciał bym zmarnować wydanej kasy i jakoś sensownie zagospodarować te sterowniki.
Mam nadzieje że dalsze sugestie ten cel przybliżą.
Pozdrawiam Romek
[ Dodano: 2009-06-28, 13:04 ]
Leoo napisał;
"Proponuję włączyć amperomierz w gałąź wejścia DIR i zmierzyć prąd diody transoptora. "
Prąd diody 1,36 mA.
Certyfikatu CE nigdzie nie widzałem.
Prąd diody transoptora będę mógł zmierzyć dopiero w niedzielę.
Do puki nie zmuszałem go do wytężonej pracy ,jego mizerne osiągi zwalałem na karb nie dopracowania mojej konstrukcji.
Jednak konfrontacja osiągów z M880( przy aktualnej mojej konstrukcji i konfiguracji 300 % sprawniej) rozwiała niesprecyzowane dotychczas wątpliwości.
"Skoro mleko już się rozlało " , nie chciał bym zmarnować wydanej kasy i jakoś sensownie zagospodarować te sterowniki.
Mam nadzieje że dalsze sugestie ten cel przybliżą.
Pozdrawiam Romek
[ Dodano: 2009-06-28, 13:04 ]
Leoo napisał;
"Proponuję włączyć amperomierz w gałąź wejścia DIR i zmierzyć prąd diody transoptora. "
Prąd diody 1,36 mA.
romgol
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Prąd jest stanowczo za mały do stabilnej pracy transoptora i prawdopodobnie to jest przyczyną "dolegliwości".romgol pisze:Prąd diody 1,36 mA.
W punkcie 5 dokumentacji (str. 6) zawarta jest informacja o optymalnej wartości prądu wejściowego na poziomie 5 do 7mA.
Aktualnie jest 1,36 mA, co daje napięcie wejściowe o wartości około 1,8V???
Może Kolega zmierzyć jeszcze napięcie na wejściach DIR+/-?
Proszę opisać lub naszkicować okablowanie sterownika i płyty głównej.
Czy sterowniki otrzymują dodatkowe, niezależne zasilanie stopni wejściowych 5V? Prawdopodobnie każdy ze sterowników musi otrzymać indywidualnie to napięcie - ile sterowników, tyle odrębnych zasilaczy. Może to nadinterpretacja z mojej strony ale tak stoi napisane w instrukcji. Chyba dobrze było by zapytać Producenta.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Miło czytać kompetentne porady - dziękuję.
Ponowiłem pomiary wpinając przed tym miliamperomierz i woltomierz
- przy 0 logicznym - 0,75 V 1,40 mA
- przy 1 logicznej - 3,45V 11,42 mA
Sonda logiczna jednoznacznie interpretuje te stany (chyba niczego nie pokręciłem ?)
Ale istotne spostrzeżenie - maszyna wystartowała bez "Świrowania " na max obrotach.
Zdziwiony tym faktem odłączyłem mierniki i zrestartowałem system -po uruchomieniu
znowu anomalie wystąpiły.
Sterowanie poprzez płytę główną ( sponsora forum ) SSK MB 2 ,zasilanie 5V również
zasilaczem ( sponsora) MB 2 wszystkich sterowników jednocześnie.
Ale jeśli dobrze rozumiem to ten sterownik ma własne wyprowadzenie 5V ???
,muszę to sprawdzić.
[ Dodano: 2009-06-29, 20:08 ]
Dzięki Leoo ,dodałem punkcik.
Dziś zamontowałem nowy sterownik ,wreszcie zaczęło śmigać.
Ponowiłem pomiary wpinając przed tym miliamperomierz i woltomierz
- przy 0 logicznym - 0,75 V 1,40 mA
- przy 1 logicznej - 3,45V 11,42 mA
Sonda logiczna jednoznacznie interpretuje te stany (chyba niczego nie pokręciłem ?)
Ale istotne spostrzeżenie - maszyna wystartowała bez "Świrowania " na max obrotach.
Zdziwiony tym faktem odłączyłem mierniki i zrestartowałem system -po uruchomieniu
znowu anomalie wystąpiły.
Sterowanie poprzez płytę główną ( sponsora forum ) SSK MB 2 ,zasilanie 5V również
zasilaczem ( sponsora) MB 2 wszystkich sterowników jednocześnie.
Ale jeśli dobrze rozumiem to ten sterownik ma własne wyprowadzenie 5V ???
,muszę to sprawdzić.
[ Dodano: 2009-06-29, 20:08 ]
Dzięki Leoo ,dodałem punkcik.
Dziś zamontowałem nowy sterownik ,wreszcie zaczęło śmigać.
romgol