Ale jest problem bo uzwojenie ma 1,6 Ohm. No i z prawa Ohma nic nie pasuje, bo przy 30V i tym oporze to prąd będzie 18,75 A (dużo za dużo) teraz mam ogranicznik prądowy z żarówek (ładnie mygaja przy pracy

Nie ma gotowych przepisów i zwróciłem uwagę na choppery. Nie mam o nich zielonego pojęcia, bo nigdy nie interesowałem się tym tematem bo nie miałem potrzeby. Opisane są wszędzie po łepkach. Mam konkretne pytanie - czy to będzie działać? Co dodać? na co zwrócić uwagę itp.
No i jeszcze jedno Mach podaje sterowanie z częstotliwością 25khz - jeżeli ustawię generator na mniej niż 25khz - czy nie zgubię kroków?
[ Dodano: 2009-05-20, 14:12 ]
a i jaki sygnał z generatora - domyślam się że najlepszy byłby przebieg prostokątny. a może jednak sinusojda - płynne otwieranie zamykanie MosFeta?
Problem jest też w tym że przy pracy silnika prąd (z zabezpieczeniem żarówą) jest znacznie mniejszy od 1 A - dopiero w momencie zatrzymania silnika idzie max. prawie 3A. Jak ograniczę sztywno przez choper prąd silnika w przestoju to zapewne ograniczę jeszcze bardziej w trakcie pracy?
Może bardziej inteligentne sterowanie zrobić - z pomiarem natężenia i z płynnym doborem freq - ma ktoś pomysła?