Problem ze sterownikiem L297\L298

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
yoyer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Problem ze sterownikiem L297\L298

Post napisał: yoyer » 05 gru 2005, 14:29

Witam,

Mam zakupione sterowniki wraz z plyta glowna ze strony ktorej baner jest na cnc.info, no ale niestety cos jest nie tak.
Plytki kupilem jakis czas temu lecz balem sie podpiac je pod swoj komputer wiec sobie sprawilem stary komputer Pentium 200MMX, system operacyjny Win98 (wiem, ze mach nie bedzie na tym dzialac)

Narazie chcialem przetestowac plytki. Podlaczylem kabel LPT do plyty matki. Podlaczylem do plyty matki napiecie zasilajace ze stareg zasilacza ATX (podlaczylem je pod + - 12V, zlacze do zasilania znajduje sie przy Pk1 i Pk2).
Nastepnie do plyty matki podlaczylem jeden sterownik do X. Podlaczylem wszystkie wyjscia z plyty matki dla X z szystkimi wejsciami na sterowniku, tj:
HF plyty matki z HF sterownika, CLK p. matki z CLK sterownika, itd z kazdym wyjsciem DIR, VCC, GND.

Na plycie matce mam ustawione na FULL STEP.

Zassalem sobie rowniez jakis prosty programik do sterowania bitami na porcie LPT,

link http://www.elektroda.net/download/file536.html

Odpalam zasilacz i slysze trzask przekaznikow, zapalaja sie diody na plycie matce i dioda na sterowniku, wydaje sie wszystko OK.

Odpalam sobie program, ktory zassalem i sprawdzam DIR dla X. Ustawiam w programie "Wyjscie 2" na ON i na zlaczu GND i DIR od X'a mam jakies 4,5V. No ok :)
Ustawiam "Wyjscie 2" na OFF i na GND i DIR mam jakies 0,1V. No dobra, stan niski tez jest.

Teraz sprawdzam step. Bedzie pod bitem 'wyzej' niz DIR wiec w programie ustawiam "Wyjscie 1" na ON. Sprawdzam GND z CLK i mam 0,1V Hmmm.. chyba cos nie tak.
Wiec zmieniam na OFF "Wyjscie 1". I tez klops - mam pomiedzy GND i CLK 0,1V. Robilem kilka razy ON/OFF i ciagle mam te same 0,1V

Sprawdzilem dla Y z plyty matki i tam juz jest ok, wiec chyba mam z CLK na X cos nie tak, no ale w elektronice tego nie znajde, bo jak?

Podlaczylem jeden silnik krokowy do sterownika korzystajac rownoczesnie z Y w plycie matce i nie daje zadnych oznak zycia. Silnik bipolarny 1,8 stopnia 3,5V 1,1A (nie mam nigdzie pod reka dokladnych danych) zasilany z tego samego zasilacza ATX napieciem 12V, wiem ze za male ale myslalem, ze drgnie.

Mam jeszcze silnik unipolarny z 6 wyjsciami. Jak te 6 przwodow podlaczyc pod wyjscia zasilajace tego sterownika? Dwa wyjscia ze sterownika to jest napiecie dla silnika, ja mam tam podpiete 12V z zaslacza. Wiec zostaja wyjscia A,B,C,D. Jak podlaczyc te 6 przewodow z silnika unipolarnego? Wiem, ze dwa przewody silnika unipolarnego sa przewodami do ktorych jest podpiety + zasilania, wiem ktore to bo sprawdzilem.

F1 ! Tzn help :)

Pozdrawiam,

Tagi:

priv
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: priv » 05 gru 2005, 20:11

CZESC
Zaczynalem tak jak Ty, tez balem sie uwalic kompa, dlatego kupilem na gieldzie
450MG/ proc- 128MG/ ram, HDD -wystarczy 2GB. / za ok.100 zeta / windows 2000 na tym biega calkiem OK. i Mach 2, sprawuje sie b. dobrze, / wersja demo / ma w swoich zasobach plik HPGL / COLAMBIA / i na nim przetestowalem swoja elektronike + silniki,
i wszystko hula OK. Silnikom dalem 40V, 1A / wg. noty 4,6V*1,1A, i sprawuja sie dobrze,
w ''motor tiuning'' ustawilem / Velocity- 5, Accel-50, / jak dalem Velocity wiecej, to silniki gubily kroki podczas szybkiego posuwu, / ale to zalezy od silnikow / 2 dni z tym walczylem
zanim polapalem sie o co chodzi, zmienialem nastawy dziesiat razy. Niedlugo przyjazne dusze z forum, obiecuja przetlumaczona instrukcje Mach2 na pl./ patrz - polska nakladka mach2 / i wowczas swiat stanie sie PIĘKNY!!!!
zycze powodzenia- priv :D
Krzysztof

Autor tematu
yoyer

Post napisał: yoyer » 05 gru 2005, 21:49

Dzieki :) Wole sie bawic na tym rupieciu ;) Korzystam z Turbo CNC. Na motherboard nie dziala mi X, mowi sie trudno. Na szczescia potrzebuje dwie osie wiec korzystam z Y i Z. Podpielem sterowniki i silniki. Dzialaja ale sadze, ze raz po raz gubia krok.

Cos moj miernik szwankuje i jakos mam problemy z ustawieniem pradu wiec tak troche na oko ustawilem ;)

Hmmm.. jeden silnik dosc mocno mi sie grzeje i to mnie martwi. Juz nie wspomne o radiatorach na plytkach :shock:

Nie wiem czy jednego silnika sam nie zabilem, dzialac dziala ale troszke dziwnie :roll: Podlaczylem go do sterownika i od min jechalem z potencjometrem ustawiajac prad... na poczatku brzeczal, piszczal, turkotal no ale w koncu zaczal dzialac "poprawnie". Czym te objawy dzwiekowe byly spowodowane? :|

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Adalber » 05 gru 2005, 22:48

yoyer - priv ma rację ,też się mordowałem z TurboCNC na starym kompie ,a to sterownik myszki ,a to inny problem .Kupiłem P3 600 192MB ramu dysk 10 Gb z orginalnym niemieckim WinNT za 200 zł na allegro ,wgrałem Mach2 zasuwa aż miło .Wszystko jest w jednym miejscu łącznie z innymi programami.

Autor tematu
yoyer

Post napisał: yoyer » 06 gru 2005, 00:53

A jakis inny soft ktory pojdzie na Pentium 200MMX i win98? :) Bo narazie zadnego innego zlomu sobie nie sprawie ;)

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pltmaxnc » 06 gru 2005, 10:06

Spróbuj może coś podejdzie.
Jedyną wadą tych programów jest mało przyjazny (na początku) interface.
Pracują pod DOS , wystarczy im 286 czyli komputer za darmo .
Obsługa oczywiście z klawitury .
http://deskam.com/products.htm
http://www.yeagerautomation.com/shop/product.pl?id=1
http://www.cnczeus.com/
http://www.lewetz.de/
Pod win98 może kcam, który mimo paru blędów nadaje się do eksperymentów.

Autor tematu
yoyer

Post napisał: yoyer » 06 gru 2005, 10:14

Dziekuje. Przetestuje je.

[ Dodano: 2005-12-06, 22:10 ]
Przetestowalem niektore programiki... i powiem, ze Zeus jest nawet nawet. Nie ma juz problemu z gubieniem krokow. Dziekuje za pomoc.

Mam inne pytanie. Czy moge sobie ustalic prad "na oko"? Tzn podlanczam silnik do sterownika i krece potencjometr od "-" o "+" az zacznie dzialac w miare odpowiednio. W poczatkowej fazie silniczek brzeczy, zerzy, swiszczy ;) ...czym jest to spowodowane i czy taki stan, przejsciowy bo przejsciowy gdyz zwiekszam prad i to zanika, jest dla silnika destrukcyjny?

Pytam bo ustalilem "na oko" ale tak czy owak silnik jest bardzo, ale to bardzo cieply, wrecz goracy, nie spomne o radiatorze na sterowniku i sadzilem, ze jest to spowodowane zbyt duzym pradem jaki pobiera silnik.

Jakies rady?

berzer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: berzer » 07 gru 2005, 09:54

Faktycznie programy ciekawe. A jestem ciekaw odpowiedzi na problemy jakie podales. Moze ktos sie wypowie.

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pltmaxnc » 07 gru 2005, 12:16

Prąd na oko a właściwie na dotyk można spróbować ustawić badając temperaturę silnika podczas pracy. Zwykle temp. pracy większości silników jest ok.80 stopni, tzn silnik parzy przy dotknięciu.
Pomijam wszystkie stany bezruchu pod prądem oraz brzęczenia ,świszczenia itp.
Czyli na roboczo puszczasz silnik w ruch i regulatorem prądu jedziesz w górę aż do osiągnięcia przewidywanej temp. Praca przy danym ustwieniu musi potrwać parę min aby nastąpiła stabilizacja temperatury.
Silnik można oczywiście chłodzić radiatorem , wentylatorkiem itp. Samo przykręcenie do konstrukcji maszyny wpłynie na obniżenie tempertury.

Autor tematu
yoyer

Post napisał: yoyer » 11 gru 2005, 11:08

Dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”