Mam zakupione sterowniki wraz z plyta glowna ze strony ktorej baner jest na cnc.info, no ale niestety cos jest nie tak.
Plytki kupilem jakis czas temu lecz balem sie podpiac je pod swoj komputer wiec sobie sprawilem stary komputer Pentium 200MMX, system operacyjny Win98 (wiem, ze mach nie bedzie na tym dzialac)
Narazie chcialem przetestowac plytki. Podlaczylem kabel LPT do plyty matki. Podlaczylem do plyty matki napiecie zasilajace ze stareg zasilacza ATX (podlaczylem je pod + - 12V, zlacze do zasilania znajduje sie przy Pk1 i Pk2).
Nastepnie do plyty matki podlaczylem jeden sterownik do X. Podlaczylem wszystkie wyjscia z plyty matki dla X z szystkimi wejsciami na sterowniku, tj:
HF plyty matki z HF sterownika, CLK p. matki z CLK sterownika, itd z kazdym wyjsciem DIR, VCC, GND.
Na plycie matce mam ustawione na FULL STEP.
Zassalem sobie rowniez jakis prosty programik do sterowania bitami na porcie LPT,
link http://www.elektroda.net/download/file536.html
Odpalam zasilacz i slysze trzask przekaznikow, zapalaja sie diody na plycie matce i dioda na sterowniku, wydaje sie wszystko OK.
Odpalam sobie program, ktory zassalem i sprawdzam DIR dla X. Ustawiam w programie "Wyjscie 2" na ON i na zlaczu GND i DIR od X'a mam jakies 4,5V. No ok

Ustawiam "Wyjscie 2" na OFF i na GND i DIR mam jakies 0,1V. No dobra, stan niski tez jest.
Teraz sprawdzam step. Bedzie pod bitem 'wyzej' niz DIR wiec w programie ustawiam "Wyjscie 1" na ON. Sprawdzam GND z CLK i mam 0,1V Hmmm.. chyba cos nie tak.
Wiec zmieniam na OFF "Wyjscie 1". I tez klops - mam pomiedzy GND i CLK 0,1V. Robilem kilka razy ON/OFF i ciagle mam te same 0,1V
Sprawdzilem dla Y z plyty matki i tam juz jest ok, wiec chyba mam z CLK na X cos nie tak, no ale w elektronice tego nie znajde, bo jak?
Podlaczylem jeden silnik krokowy do sterownika korzystajac rownoczesnie z Y w plycie matce i nie daje zadnych oznak zycia. Silnik bipolarny 1,8 stopnia 3,5V 1,1A (nie mam nigdzie pod reka dokladnych danych) zasilany z tego samego zasilacza ATX napieciem 12V, wiem ze za male ale myslalem, ze drgnie.
Mam jeszcze silnik unipolarny z 6 wyjsciami. Jak te 6 przwodow podlaczyc pod wyjscia zasilajace tego sterownika? Dwa wyjscia ze sterownika to jest napiecie dla silnika, ja mam tam podpiete 12V z zaslacza. Wiec zostaja wyjscia A,B,C,D. Jak podlaczyc te 6 przewodow z silnika unipolarnego? Wiem, ze dwa przewody silnika unipolarnego sa przewodami do ktorych jest podpiety + zasilania, wiem ktore to bo sprawdzilem.
F1 ! Tzn help

Pozdrawiam,