czy można wyodrębnić sterownik silnika z układu drukarki ??
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
czy można wyodrębnić sterownik silnika z układu drukarki ??
Witam,
wymontowałem dwa silniki krokowe z drukarki i teraz potrzebuje do nich sterowników.
Mam pytanie, czy jest możliwość wyodrębnienia sterowników z układu drukarki (bo na pewno są tam te sterowniki), nie chodzi mi o mikroprocesor ale cały układ sterownika.
Jeśli jest taka możliwość to podam szczegółowe informacje dotyczące drukarki wraz z foto
wymontowałem dwa silniki krokowe z drukarki i teraz potrzebuje do nich sterowników.
Mam pytanie, czy jest możliwość wyodrębnienia sterowników z układu drukarki (bo na pewno są tam te sterowniki), nie chodzi mi o mikroprocesor ale cały układ sterownika.
Jeśli jest taka możliwość to podam szczegółowe informacje dotyczące drukarki wraz z foto
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Odczytaj nazwy scalaków i popatrz na http://www.alldatasheet.com/
Obawiam się że gra jest i tak nie warta świeczki, prościej i szybciej będzie zakupić układy typu l298 i l297 niż bawić się od podstaw w budowanie sterowania z pozyskanych części.
Obawiam się że gra jest i tak nie warta świeczki, prościej i szybciej będzie zakupić układy typu l298 i l297 niż bawić się od podstaw w budowanie sterowania z pozyskanych części.
-
niejasno się wyraziłem, nie chcę niczego rozmontować, chciałem podłączyć zasilacz i silniki do płytki w ich pierwotne gniazda i znaleźć miejsca w płytce na które mógłbym podawać impulsy sterujące silnikami, chciałem to zrobić metodą prób i błędów ale boje się że pierwszy błąd może być ostatni dla silników
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli będziesz majstrował przy płycie z elektroniką drukarki to silnik będzie ostatnim elementem który może tych eksperymentów nie przeżyć. Wyodrębnienie funkcjonalnie spójnych podzespołów oczywiście jest możliwe jeżeli się wie jak się do tego zabrać i umie wydedukować na podstawie układu ścieżek oraz datashitów elementów jak to wszystko działa. Przykładowo można z zewnątrz posterować silnikami krokowymi siedzącymi w stacji dyskietek bo akurat wszystkie potrzebne sygnały są wyprowadzone na jej złącze itd. Domyślam się że nie dysponujesz dokumentacją serwisową tej drukarki.
Wiele zależy od tego jaka to drukarka, czy na przykład miała ona funkcję przesuwania papieru w obie strony. W każdym razie nie bardzo to opłacalne bo dochodzenie do prawdy może być czasochłonne a przecież czas to też pieniądz. Chyba że chodzi o cel poznawczy a nie praktycznie użyteczny.
Wiele zależy od tego jaka to drukarka, czy na przykład miała ona funkcję przesuwania papieru w obie strony. W każdym razie nie bardzo to opłacalne bo dochodzenie do prawdy może być czasochłonne a przecież czas to też pieniądz. Chyba że chodzi o cel poznawczy a nie praktycznie użyteczny.
-
Teraz jestem w pracy ale wieczorem załączę szczegółowe informacje o układzie, drukarka była uszkodzona, wymieniłem ją za przełącznik warty 3,50zł i z załatwieniem następnej nie będę miał większych problemów więc w sumie to eksperymenty nie są takie straszne.
Dzięki za zainteresowanie.
[ Dodano: 2008-10-24, 19:18 ]
witam ponownie, foto płytki jest pod linkami:

trochę powoli się ładuje ale za to wyraźne zdjęcia są, jedna wtyczka ma 7 pin ale jeden jest nieużywany więc obie praktycznie są takie same, zrobiłem foto tylko części ze sterownikami ale jeśli trzeba to zrobię całość. Na scalkach jest napisane:
MP4411
JAPAN 0A
Dzięki za zainteresowanie.
[ Dodano: 2008-10-24, 19:18 ]
witam ponownie, foto płytki jest pod linkami:

trochę powoli się ładuje ale za to wyraźne zdjęcia są, jedna wtyczka ma 7 pin ale jeden jest nieużywany więc obie praktycznie są takie same, zrobiłem foto tylko części ze sterownikami ale jeśli trzeba to zrobię całość. Na scalkach jest napisane:
MP4411
JAPAN 0A