Układ 2917-nadaje sie?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Układ 2917-nadaje sie?
Jest to mój pierwszy post, wiec witam wszystkich cnc-fanów.
Od jakiegoś czasu zacząłem interesować się cnc. Zdobyłem starą drukarkę i zbudowałem moją pierwszą drewnianą konstrukcję. Zostało jeszcze zrobić sterownik do silników, ale pomyślałem że może da się wykorzystać ten który znajduje się w drukarce.
I teraz moje pytanie:
Czy da się wykorzystać układ 2917 do sterowania silnikami? Jeśli tak to jak?
Próbowałem już podawać różne stany na phase i enable, jednak silnik nie ruszył.
pozdrawiam
Od jakiegoś czasu zacząłem interesować się cnc. Zdobyłem starą drukarkę i zbudowałem moją pierwszą drewnianą konstrukcję. Zostało jeszcze zrobić sterownik do silników, ale pomyślałem że może da się wykorzystać ten który znajduje się w drukarce.
I teraz moje pytanie:
Czy da się wykorzystać układ 2917 do sterowania silnikami? Jeśli tak to jak?
Próbowałem już podawać różne stany na phase i enable, jednak silnik nie ruszył.
pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Obydwa sygnały ENABLE powinny być w stanie niskim (zwarte do masy). Pozostałe dwa wejścia sterujące PHASE1 i PHASE2 wymagają odpowiedniej sekwencji, by silnik mógł wykonać krok. Do sterowania fazowego nadaje się program TurboCNC (DOS). Oczywiście można zbudować translator do 2917 na bazie procesora lub innego układu dedykowanego np. L297 itp. Wówczas będzie możliwe klasyczne sterowanie sygnałami STEP, DIR, ENABLE.
-
Schemat rozrysuję jutro bo jest już pózno i nie chce pobudzić wszystkich w domu. A co do sterowania procesorem to kiedyś minimalnie się tym interesowałem i może coś bym wymodził, tylko jaka potrzebna jest sekwencja do kroku bo nie widzę tego w pdf-ie.
edit:
Jeszcze co do tego turbo cnc- czy jest on darmowy? I czy można nim podawać sekwencje bez użycia dodatkowego procesora?
edit:
Jeszcze co do tego turbo cnc- czy jest on darmowy? I czy można nim podawać sekwencje bez użycia dodatkowego procesora?
-
Dzięki, przestudiuje to jutro, ale chyba jednak mnie to przerasta
[ Dodano: 2008-12-15, 20:37 ]
Kurcze siedze nad tym juz sporo czasu i dalej nie kapuje, chyba jestem jakis ciezko myslacy. W pdfie jest tabela prawdy wg ktorej przy podawaniu na phase 0 i 1 na zmiane silnik powinien ruszyc. Wiec zwarlem enable 1 i 2 do masy, napisalem program na atmelka ktory podaje 1 naprzemiennie na phase 1 i phase2 i nic sie nie dzieje. Moze mi to ktos jeszcze raz wytlumaczyc jak ten uklad dziala?

[ Dodano: 2008-12-15, 20:37 ]
Kurcze siedze nad tym juz sporo czasu i dalej nie kapuje, chyba jestem jakis ciezko myslacy. W pdfie jest tabela prawdy wg ktorej przy podawaniu na phase 0 i 1 na zmiane silnik powinien ruszyc. Wiec zwarlem enable 1 i 2 do masy, napisalem program na atmelka ktory podaje 1 naprzemiennie na phase 1 i phase2 i nic sie nie dzieje. Moze mi to ktos jeszcze raz wytlumaczyc jak ten uklad dziala?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Strona 5 dokumentu, przebieg NORMAL DRIVE MODE. Tylko tak możesz aktualnie sterować.Syntony pisze:Moze mi to ktos jeszcze raz wytlumaczyc jak ten uklad dziala?
Sekwencja:
00, 01, 11, 10, itd. (kod Graya). Kiedy wysyłasz w odwrotnej kolejności, silnik zmienia kierunek.
To na początek. Sterując dodatkowo wejściami ENABLE będzie można uruchomić półkrok.