Zrobiłem dwa sterowniki z mikrokrokiem do silników krokowych. Pierwszy działa na zasadzie czopera prądowego - dwa wyjścia DAC w procku zadają poziom prądu dla obu uzwojeń jaki czoper prądowy ma za zadanie stabilizować. Drugi sterownik ma dwa wyjścia PWM które bezpośrednio sterują mostkami typu H - prąd jaki będzie na uzwojeniu zależy więc od napięcia zasilania, indukcyjności silnika i aktualnego wypełnienia PWM.
Aby otrzymać mikrokrok, przebieg prądu (lub też przebieg wypełnienia) zadaję na dwa sposoby:
1. sygnał dla jednego uzwojenia to sinus, dla drugiego to cosinus,
2. podobnie jak pkt 1, ale obie wartości przemnożone przez taką wartość, aby zawsze jedna z nich była równa +/- 1.
Mam więc cztery kombinacje (dwa różne sterowniki i dwie różne metody generowania przebiegów), ale żadna nie dawała mi równomiernego mikrokroku.
Połączyłem więc silnik krokowy z enkoderem i dopiero to umożliwiło mi dobranie takich przebiegów przy których podział kroku jest równomierny.
Czy ktoś spotkał się z tym problemem stosując gotowe scalaki ze sterowaniem mikrokrokowym?
Jak poprawnie sterować silnikiem krokowym z mikrokrokiem?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Jak poprawnie sterować silnikiem krokowym z mikrokrokiem
witaj. oczywiscie ze tak .sterowniki dziela sie na te o nierownym podziale przy mikrokrokach i z rownym podzialem.to zalerzy do czego sa dedykowane.jesli idzie o gotowe uklady scalone niestety dokladniejszych informacji nieposiadam ale pewnie idzie to wyczytac w notach katalogowych.pozatym mysle iz zalezy to tez od silnika. sprawdzales czy rowny podzial byl przy kilku typach silnikow?korinsj pisze:
Czy ktoś spotkał się z tym problemem stosując gotowe scalaki ze sterowaniem mikrokrokowym?
zapowiada sie jakis wysyp polskich konstrukcji sterownikow

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ja chętnie też obejrzę.Leoo pisze:korinsj napisał/a:
Połączyłem więc silnik krokowy z enkoderem i dopiero to umożliwiło mi dobranie takich przebiegów przy których podział kroku jest równomierny.
Może kolega zamieścić oscylogramy prądów fazowych przy nierównomiernym podziale?
Uzywałem w swoim sterowniku metody pierwszej ( przetwornik C/A po SPI ), układ komparatora, sterowanie programowe gaszeniem.
Nie sprawdzałem czy mikrokrok był równy - tylko prąd na oscyloskopie ( miałem przebiegi sinusoidalne). Czy te przetworniki DAC w procku to były napięciowe ? ( a nie PWM) ? Może kolega pokaże kawałek schematu - może będzie coś widać ( ja u siebie miałem problemy z szybkością komparatora).